Birkózás, kadét-vb: Vátzi Bálint ezüstérmet nyert, Takács István szerdán döntőt vív

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.05. 23:52
Címkék
Drámai módon szenvedett vereséget Vátzi Bálint a kötöttfogás 100 kg-os döntőjében az athéni kadet-világbajnokságon, de Takács István szerdán pótolhatja az elveszett aranyat, miután a 76 kg-ban a fináléba jutott. A világbajnok Szőke Alex harcban van a 85 kg bronzérméért. A fogásnem első öt világbajnoki címe három földrész öt országába jutott.

Szekeres István Jól sikerült a délutáni „zsúr” a kadet-vb magyar kötöttfogású szereplőinek az athéni Ano Lioszia Csarnokban, ahol 2004-ben Majoros István olimpiai bajnok lett. Most annál azért kisebb volt a tét. Noha magához mérten óriási.Szekeres István Jól sikerült a délutáni „zsúr” a kadet-vb magyar kötöttfogású szereplőinek az athéni Ano Lioszia Csarnokban, ahol 2004-ben Majoros István olimpiai bajnok lett. Most annál azért kisebb volt a tét. Noha magához mérten óriási.

A 76 kg elődöntőjében Takács István látványos, négypontos dobással ágyazott meg a sikerének, miközben az ellenfél, a grúz Giorgij Copurasvili „szóhoz sem jutott”: 7-0 lett a vége. Istóknak a szerdai döntőben az idei Ázsia-bajnokság ezüstérmesével, az iráni Mehran Szádatifarddal kell szembenéznie, aki kirgiz ellenféllel szemben harcolta ki a finálét: 2-0-ra győzött.

Ugyanakkor derült ki az is, hogy Szőke Alex is éremért folytathatja a 85 kg-ban. Az ESMTK világ- és Európa-bajnokának a legyőzője, a még serdülőkorú, orosz Muhammad Jevlojev ugyanis az elődöntőben 7-4-re megverte a grúz Luka Zakariadzét. Alexnek két meccset kell hoznia a bronzmérkőzésért, a kazah Ajupot és a görög Pagkalidiszt. És akkor már jöhet is a grúz.

Eközben már izgatottan vártuk a fő műsort, amelyben Vátzi Bálint aranyéremért birkózott az amerikai Cohlton Schultz ellen. Aki kilenc másodperccel a befejezés előtt végrehajtott levitellel szerezte meg az aranyérmet. Pedig addig a magyar versenyző állt győzelemre…

De ideje visszaugranunk a nap kezdetére!

Három magyar indult harcba. A 69 kg-ban Putnoki Zsolt a selejtezőben 4-2-re alulmaradt a finn Joni Komppa ellenében, akit a negyeddöntőben 9-0-ra, technikai tussal vert az ukrán Kravcsenko, így a Honvéd versenyzője kiesett.

A 85 kg-ban a világ- és Európa-bajnok Szőke Alex a selejtezőben bosszantó módon szenvedett 4-1-es vereséget. Az ellenfele a májusi serdülő Európa-bajnokság orosz aranyérmese, Muhammad Jevlojev. Alex lendületesen kezdett, körbetáncolta az ellenfelét, ám a nagy aktivitás közben – hogy, hogy nem – kilépett a szőnyegről, 1-0 oda. Megesik az ilyesmi, gondoltuk. De azt, hogy még háromszor megismétlődik ugyanaz a malőr, arra igazán nem számítottunk! Márpedig az történt. Igaz, a tejfölösszájú ellenfél – mintha a kettőjük közül ő lett volna a nagyobb, a profi – picinykét mindig meg is tolta Alexet, hogy elhagyja a szőnyeget. A hajrá inkább csak kínszenvedés volt. A magyar a nagy akarásban ráakasztott egy intést Jevlojevre (4-1), de azt követően csak görcsös próbálkozásokra futotta tőle.

Lehet, hogy a szokatlan, reggeli mérlegelés volt az oka, amely után mindig nagyon nehéz az első meccs? Az új helyzetet a jövő érdekében mindenesetre alaposan át kell gondolni. Különben mindegy most már, Szőke Alex a bronzérmet még elérheti. Nem is festene rosszul.

A világbajnokság előtt Struhács György, a kötöttfogású kadetek mestere azt mondta, hogy a 76 kg-ban birkózó Takács Istvánt éremesélyesnek tartja. Az érem már most megvan, hiszen Istók döntőbe jutott. A selejtezőben 6-0-ra verte az amerikai Hendrickset; igazából 5-0-ra, de az amerikai kispad – érthetetlenül – challenge-et kért, holott a magyar teljesen tisztán megkontrázta Hendricks levitelkísérletét, és hídba billentette a srácot. Az óvást elbukták, és a büntetőponttal együtt már 6-0 volt az eredmény. Az is maradt.

A nyolcaddöntő első menetében Takácsot intették a dán színekben birkózó, de nem tipikus dán nevet viselő Bisultanov ellen. Aztán a második két perc közepén Istók szaltó után, rövid úton két vállra fektette ellenfelét. A negyeddöntőben a japán Kiszaka ellen az elején végrehajtott levitel (2-0) után már nem sok történt. A magyar rendületlenül ment előre, a japán intették (3-0), és nem volt mese. Az elődöntőben a grúz Giorgij Copurasvili ellen birkózott. Júliusban a szaloniki Eb negyeddöntőjében a grúz nyert 4-2-re, később ezüstérmes lett, míg a BVSC-Ganz-Jászkisér versenyzője kiharcolta a bronzot. Most sikerült a visszavágás, lásd fentebb…

Takács István szerda délután tehát döntőt birkózik.

 

Remekül alakult, mégsem hozta meg Athén a legtöbbet Vátzi Bálintnak Fotó: UWW
Remekül alakult, mégsem hozta meg Athén a legtöbbet Vátzi Bálintnak Fotó: UWW

Remekül alakult, mégsem hozta meg Athén a legtöbbet Vátzi Bálintnak • Fotó: UWW

 

A keddi 100 kilós fináléban Vátzi Bálint nem találta meg az amerikai Schultz birkózásának az ellenszerét. Az első menetben kétszer is figyelmeztették, meg is intették. A második elején viszont kiléptette az ellenfelet, 1-1, és azzal ő nyerte volna a meccset. Öröm volt hallani: zúgott a teremben a „Ria, ria, Hungária!” De kilenc másodperccel a vége előtt Schultz megcsinált egy levitelt (3-1), és azzal ő lett a világbajnok!...

Az első döntősorozat öt aranyérméből kettőt nyert meg Európa (Oroszország, Ukrajna), kettőt Ázsia (Irán, Japán), egyet pedig – sajnos – az amerikai kontinens, az Egyesült Államok százkilósa révén.

• • •

Szerdán új napra ébredünk. Rajtolnak a leányaink. Az 56 kg-ban az idei Európa-bajnok Szél Anna a bolgár Tanja Teneva ellen kezd, aki ugyanazon az Eb-n hetedik lett, majd jöhet az Ázsia-bajnoki bronzérmes, indiai Szonam. De ugyanezen az ágon birkózik az orosz Alekszandra Prokina is, akit Szél Anna Hella a szarajevói kontinensbajnokság fináléjában tussal győzött le.

A 65 kg-ban Szabados Noémi első ellenfele az Ázsia-bajnok, indiai Tina Tina lesz. Ha az a meccs (jaj, jaj!...) megvan, részletesen elemzem a folytatást.

Amit a kadet-világbajnokságról már megírtunk
A nagyvilág mérlegén (beharangozó, teljes programmal)
1. versenyap, kötöttfogás: Vb-döntőben az Eb-győztes Vátzi Bálint

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

KADET-VILÁGBAJNOKSÁG, ATHÉN
Kötöttfogás
2. programcsomag: 42, 46, 69, 76, 85 kg
A magyar szereplők
69 kg: Putnoki Zsolt (Budapesti Honvéd). 76 kg: Takács István (BVSC-Ganz-Jászkisér). 85 kg: Szőke Alex (ESMTK)
A magyar mérkőzések
Selejtező. Joni Komppa (finn)–Putnoki 4-2. Takács István–Jake E. Hendricks (amerikai) 6-0. Muhammad Jevlojev (orosz)–Szőke 4-1. Nyolcaddöntő. Takács–Turpal-Ali Bisultanov (dán) tus, szaltó és hídba fordítás után a 3:15. percben. Negyeddöntő. Takács–Nao Kuszaka (japán) 3-0
Elődöntő. Takács – Giorgij Copurasvili (grúz) 7-0
• • •
1. programcsomag: 50, 54, 58, 63, 100 kg
A csomag második napjának magyar szereplői
50 kg: Kecskeméti Dávid. 100 kg: Vátzi Bálint
A magyar mérkőzések
Vigaszág. Niklas Öhlén (svéd)–Kecskeméti technikai tus, 8-0 az 1:42. percben
Döntő. Cohlton Schultz (amerikai)–Vátzi 3-1
A kötöttfogás világbajnokai és a magyar szereplők helyezése
50 kg (25 induló): Ken Maciu (Japán), …23. Kecskeméti Dávid
54 kg (20): German Dojev (Oroszország), magyar induló nem volt
58 kg (27): Mohszen Mahdani (Irán), …18. Farkas Rajmund
63 kg (27): Dmitro Mirosnik (Ukrajna), …12. Bak Gergely
100 kg (21): Cohlton Schultz (Egyesült Államok), 2. Vátzi Bálint (Magyarország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik