Birkózás: vegyes tapasztalatokkal ért véget a kadét országos bajnokság

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.09.06. 08:55
Címkék
Kétszáznyolc birkózó harminchárom súlycsoportban küzdött meg a kadét országos bajnoki címekét a Gyáli Sportcsarnokban szombaton; a három szakág vezetőedzőjével beszélgettünk a versenyen történtekről.

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) először rendezett versenyt− a strandbirkózó országos bajnoki sorozatot leszámítva− március óta; a kadét országos bajnokságot szombaton a Gyáli Sportcsarnokban tartották, ahol 208 fiatal küzdött meg az érmekért. A mérlegelés után Hegedüs Csaba, olimpiai, világ- és kétszeres Európa-bajnok, az MBSZ tiszteletbeli elnöke, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia szakmai tanácsadója nyitotta meg a versenyt, majd Bácsi Péter, kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok, a szövetség szakmai igazgatója vette át a szót tőle, s mondott beszédet.Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) először rendezett versenyt− a strandbirkózó országos bajnoki sorozatot leszámítva− március óta; a kadét országos bajnokságot szombaton a Gyáli Sportcsarnokban tartották, ahol 208 fiatal küzdött meg az érmekért. A mérlegelés után Hegedüs Csaba, olimpiai, világ- és kétszeres Európa-bajnok, az MBSZ tiszteletbeli elnöke, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia szakmai tanácsadója nyitotta meg a versenyt, majd Bácsi Péter, kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok, a szövetség szakmai igazgatója vette át a szót tőle, s mondott beszédet.

A szabadfogású fiúk mezőnyében az UTE lett a csapatbajnok Forrás: birkozoszov.hu
A szabadfogású fiúk mezőnyében az UTE lett a csapatbajnok Forrás: birkozoszov.hu

A szabadfogású fiúk mezőnyében az UTE lett a csapatbajnok  •  Forrás: birkozoszov.hu

A kötöttfogásúak mezőnye nem volt teljes, az Esztergomi BSE ugyanis nem vett részt a viadalon; a legutóbbi, februári rangsorversenyen négy súlycsoportban is ebből a klubból került ki bajnok.

„Foghíjas mezőny volt, tizenöt ütőképes ifjú nem lépett szőnyegre, és ez meg is látszódott: kevés olyan kategória volt, amelyben szoros mérkőzéseket láttam. Az esélyesek magabiztos győzelmet arattak, rengeteg technikai tussal elért siker született. A serdülő Európa-bajnoki ezüstérmes Borosi Henrik, Kovács Ádám, a serdülő Eb-harmadik Takács Zsolt és a serdülő kontinensbajnok Varsányi László teljesítményét kiemelném, mindahányan remekül birkóztak”− elemzett a kadét kötöttfogású válogatott vezetőedzője, Kliment László.

A szabadfogásúak mestere, Farkas Gábor jóval lelkesebben nyilatkozott az esemény után.

„A srácoknak és nekem is nagyon hiányzott már a versenyzés − így Farkas. − A kisebb súlycsoportokban könnyedén nyertek az esélyesek, a felsőbb kategóriákban viszont parázs csatáknak lehettünk szemtanúi. Öröm volt látni, hogy a 2004-esek és a 2005-ösök borsot törtek a náluk idősebbek, a 2003-asok orra alá.Az EYOF-bronzérmes Kiss Benedeket például megverte a nála egy évvel fiatalabb Nagy Marcell a hatvan kilósok mezőnyében.Hetvenegy kilogrammban is majdnem meglepetés született; Rein Vilmos állt közel ahhoz, hogy maga mögé utasítsa Balázs Bálintot.Tökéletesen elégedett vagyok a történtekkel, kár, hogy a járvány miatt törölték az Európa-bajnokságot.”

A lányok között szinte minden a papírforma szerint alakult, de ez közel sem volt ennyire egyértelmű: rendkívül szoros meccs zajlottak.

„Gyakorlatilag mindenki itt volt, aki a világ- és a kontinensbajnokságon egyaránt érdekelt lehetett volna − mondja a szakág vezetőedzője, Gyurasits Csaba. − A kadét Eb-második Szenttamási Róza és a kadét Eb-aranyérmes Újfalvi Lili simán nyert. Utóbbi a megszokotthoz képest egy súlycsoporttal feljebb, a hetvenhármasok mezőnyében szerepelt; kiélezettebb csatát vártam Nyikos Veronikával szemben, de Lili hamar tusolta riválisát. A még serdülő Terék Gerda közel állt az ötvenhárom kilós Vizi Flóra legyőzéséhez, remek mérkőzés volt, de végül a rutin döntött utóbbi javára. Szintén kiváló ütközet zajlott a hatvanegy kilós serdülő Európa-bajnok Borsos Viktória és Soliman Yasmine között, az aranyérem aztán Borsosé lett.”

KADÉT ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, GYÁL
A bajnokok
Kötöttfogás
45 kg:Bodor András (Kertvárosi SE)
48 kg:Végh Máté (Esztergomi BSE)
51 kg:Rafael Dániel (Ceglédi VSE)
55 kg:Csomós János (Egri VSE)
60 kg:Takács Zsolt (ESMTK)
65 kg:Kovács Ádám (Dévaványa)
71 kg:Zurai Rajmund (Diósgyőri BC)
80 kg:Szinay Csaba (Diósgyőri BC)
92 kg:Varsányi László (Budapesti Honvéd SE)
110 kg:Borosi Henrik (Egri VSE)
+ 110 kg:Seregi Balázs (FTC)
Kötöttfogású csapatverseny
1. Diósgyőri BC 20 pont
2. Egri VSE 19 pont(több aranyérmes)
3. ESMTK 19 pont
Szabadfogás
45 kg:Miklós Mátyás (Dunaferr SE)
48 kg:Lengyel László (FTC)
51 kg:Rácz Balázs (Újpesti TE)
55 kg:Mizsei Zoltán (FTC)
60 kg:Nagy Marcell (Csepeli BC)
65 kg:Dely Marcell (Újpesti TE)
71 kg:Balázs Bálint (Tatabányai SC)
80 kg:Rizmajer Márton (Csepeli BC)
92 kg:Gellén Milán (Haladás VSE)
110 kg:Baksa Bence (Abonyi BC)
+ 110 kg:Tóth Zsombor (Kaposvári SI)
Szabadfogású csapatverseny
1. Újpesti TE 22 pont
2. Csepeli BC 21 pont
3. Ferencvárosi TC 18 pont
Női birkózás
40 kg:Pfiszterer Anna (Tatabányai SC)
43 kg:Lázár Csenge (Tatabányai SC)
46 kg:László Nikolett (ESMTK)
49 kg:Matyi Vivien (ESMTK)
53 kg:Vizi Flóra (Csepeli BC)
57 kg:Szenttamási Róza (Csepeli BC)
61 kg:Borsos Viktória (Kőbánya SC)
65 kg:Elekes Enikő (Kőbánya SC)
69 kg:Nagy Noémi (Egri VSE)
73 kg:Újfalvi Lili (Kecskeméti TE)
+ 73 kg:Szőke Tímea (Bajai BC)
Női birkózó csapatverseny
1. Kőbánya SC 22 pont(több ezüstérmes)
2. Csepeli BC 22 pont
3. ESMTK 21 pont

További korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik