HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.09.19 21:33 Frissítve: 2018.09.19 21:46

Birkózás: Vátzi és Takács harmadik lett a junior-vb-n

A két elsőéves junior kadét világbajnoki ezüstérmesünk, a 97 kilogrammos Vátzi Bálint és a 82 kilós Takács István is bronzérmet szerzett a nagyszombati junior-világbajnokság kötöttfogású zárónapján, amelyen megkezdődött a lányok viadala is. Az 55 kilogrammosok között Szekér Szimonetta kiesett, az 59 kilós Bognár Erika pedig a vigaszágon folytathatja.

HIRDETÉS

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  Két magyar kötöttfogású éremmel zárult a fogásnem programja a nagyszombati junior birkózó-világbajnokságon.

A 97 kilogrammosok között Vátzi Bálint menetelt fantasztikusan kedden. Kadét Európa-bajnokunk, világbajnoki ezüstérmesünk előbb technikai tussal verte a görög Ioszifidiszt, majd legyőzte az ukrán Jevdokimovot is, így már az elődöntőnél járt. Ott aztán a tavalyi junior Eb-n ezüstérmes, kadét világbajnoki második osztrák Felix Ragginger nagy falatnak bizonyult (2–5).

Vátzi Bálint bronzérmes a junior-világbajnokságon

Vátzi Bálint bronzérmes a junior-világbajnokságon

Szerdán az esti programban, a bronzmeccsen Bálint a kazah Umajevvel nézett farkasszemet. Nem tartott sokáig a párharc, egyértelmű volt, hogy ki a jobb; Vátzi húsz másodperc alatt csavarta le az ellenfelét, és onnan tusolta, így nagyon sikeresen mutatkozott be egy világbajnoki bronzéremmel a juniorok között.

„Amikor megláttuk a sorsolását, azt gondoltuk, erről az ágról érmet kell hoznia – így Struhács György, a fogásnem vezetőedzője. – Ennek ellenére bravúrgyőzelmet is aratott a görög ellen. Csak jót tudok mondani Bálintról, megérdemelte.”

A 82 kilós kadét világbajnoki ezüstérmes Takács István brillírozott a vigaszágon. Előbb a szlovákiai Megály Zoltánt verte technikai tussal, majd a kadét Ázsia-bajnok iráni Forozande sem okozott gondot neki. Igaz, rendkívül szoros meccsen nyert (3–2).

Az igazán nagy izgalmat a bronzcsata hozta. Takács ellenfele a kadét-világbajnok grúz Ajvengo Rikadze volt. Az első három perc nem úgy alakult, ahogyan azt eltervezte a magyar; lentről kétszer megpörgette őt a grúz, így öt ponttal vezetett.

István nem adta fel, levitte ellenfelét, majd emelést csinált, a grúz még rá is akasztott, amiért megintették. A magyar hátránya ezzel egy pontra csökkent. Továbbra is hajtott, ment előre. Ennek az lett az eredménye, hogy 30 másodperccel a vége előtt még egyszer le tudta vinni a grúzt. Takács 6–5-el nyerte meg a párharcot, ezzel együtt a világbajnoki bronzérmet.

Struhács szerint parádés volt az, amit a fiú csinált:

„Gyönyörűen birkózott, fantasztikus volt. Még minket is meg tudott lepni. Azt gondoltuk, hogy az iráni és a grúz még valamelyest előtte jár. Erre rácáfolt. Elhitte, hogy képes rá, s ez meghozta a gyümölcsét.”

A magyar kötöttfogású válogatott a 63 kilogrammos Váncza István harmadik helyével három bronzérmet nyert. Ezzel az előkelő hetedik helyen zártuk a pontversenyt.

A szerdán versenybe szálló két magyar női versenyző közül a kadét Európa-bajnok Bognár Erika maradt versenyben, miután egy-egy győztes és vesztes mérkőzéssel a vigaszágra került. A KTE birkózójának nincs könnyű dolga, hiszen a kadét Európa-bajnok orosszal, Anna Kazimovában küzd meg csütörtök délelőtt a bronzmérkőzésért. A nap másik magyar birkózója, az 55 kilogrammos Szekér Szimonetta vezetett az ukrán Demko ellen, előnyét azonban nem sikerült megtartania, pontozással kikapott és kiesett a versenyből.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, NAGYSZOMBAT
Női birkózás, 1. programcsomag
A magyar szereplők
55 kg (16 induló): Szekér Szimonetta (Budapesti Honvéd SE), 59 kg (19 induló): Bognár Erika (Kecskeméti TE)
Nyolcaddöntő. 55 kg: Hrisztina Demko (ukrán)–Szekér Szimonetta 5–2, 59 kg: Bognár Erika–Morena De Vita (olasz) 6–1
Negyeddöntő. 59 kg: Szaje Nandzso (japán)–Bognár Erika 10–0
Vigaszági mérkőzések. 60 kg: Igor Kurocskin (ukrán)–Török Tamás tus 4–0-nál, 82 kg: Takács István–Megály Zoltán (szlovákiai) 9-0, 82 kg: Takács István–Hoszein Foruzande (iráni) 3–2
Bronzmérkőzés. 82 kg: Takács István–Ajvengo Rikadze (grúz) 6–5, 97 kg: Vátzi Bálint–Iszlam Umajev (kazah) tus 4–0-nál

Amit eddig a világbajnokságról írtunk
Nagyszombat − nagy dobás?
Vegyes nyitány
Váncza bronzérmes, Vátzi bronzmeccses

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.25 22:29:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A fővárosi klubok fölényét hozta a kadétkorú vívók országos bajnokságának második napja is, ám ahogyan az egyéni versenyeknél, úgy a csapatszámokban sem akadt duplázó egyesület. A hat aranyérem, hat különböző egyesülethez került vasárnap is.

2018.11.11 09:08:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

2018.11.10 13:40:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az év második legjobb európai ifjúsági korú sportolónőjének választották Késely Ajnát. A Kőbánya SC tizenötszörös junior Európa-bajnok és háromszoros ifjúsági olimpiai aranyérmes 17 éves versenyzőjét az osztrák kerékpáros Laura Stigger előzte meg, Késely a díjátadóról nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

2018.11.07 12:08:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első győzelmét a 2018/19-es évadban a női junior kézilabda-válogatott, a fiatalok az MTK Budapest elleni vereség után 28–26-ra legyőzték edzőmeccsen a Kisvárda alakulatát.

2018.11.07 08:18:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Legutóbb egy tizenegyszer újjáélesztett, végül sikerrel meggyógyított tizenhét éves dabasi labdarúgó esetével hallatott magáról Dr. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, a városmajori szívklinika igazgatója, aki nagy tapasztalatú szívgyógyászként az életmentő műveletekből is folyamatosan kiveszi a részét, miközben szakértő csapatával szervezetten éppen egy évtizede dolgozik azért, hogy kivédhető legyen a hirtelen szívhalál a sportolóknál. A nemzetközi hírű szakember – aki a fiatalkori szűrések fontosságáról is beszélt honlapunknak – meggyőződéssel vallja: a sportpályán, verseny, mérkőzés közben bekövetkező váratlan tragédia igenis megelőzhető.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS