Birkózás: válogatási gondokat okoz az EYOF és a kadét-vb közelsége

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.07.16. 17:39
Címkék
Vasárnap kezdődik az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál Bakuban, amelyre kilenc sportolóval utazik a kadét birkózóválogatott, szakáganként három-három versenyzővel. A szabadfogásúak mesterével, Farkas Gáborral, valamint a leányok vezetőedzőjével, Gyurasits Csabával beszélgettünk arról, milyen erőt képvisel a csapat, valamint az is szóba került, milyen hatással van az EYOF a pár nappal a verseny után kezdődő korosztályos világbajnokságra.

Csakúgy, mint kilenc másik sportág versenyzőinek, a kadét birkózóknak is közeleg az Európai Ifjúsági Olimpia Fesztivál, amely vasárnap rajtol Bakuban. A sportágat kilenc fiatal képviseli, szakáganként három-három. Ám tudni kell, rendkívüli helyzetben vannak, hiszen az EYOF után hat nappal már kezdődik is a szófiai kadét-világbajnokság. Így hát adódik a kérdés, milyen erős magyar csapat szerepel Azerbajdzsánban?

Balázs Bálint (kékben) a szabadfogásúak 65 kilogrammosai között lép szőnyegre Bakuban Forrás: Martin Gábor/UWW
Balázs Bálint (kékben) a szabadfogásúak 65 kilogrammosai között lép szőnyegre Bakuban Forrás: Martin Gábor/UWW

Balázs Bálint (kékben) a szabadfogásúak 65 kilogrammosai között lép szőnyegre Bakuban  •  Forrás: Martin Gábor/UWW

„Nagyon közel van egymáshoz a két verseny, vasárnap hazaérünk, hétfőn már indulunk is Bulgáriába. A nevezést két hónappal ezelőtt kellett leadnunk, és azokat a lányokat visszük Bakuba, akikről azt gondoltuk, hogy a legnagyobb esélyük van a sikerre. Biztos, hogy rengeteget kivesz majd belőlük az EYOF, de úgy kell felfognunk, hogy nagyon erős edzés lesz ez nekik. Ebben az is segít, hogy a leányszakág versenye is csak egynapos. Abban bízunk, hogy minden ország komolyan veszi ezt a viadalt, hiszen először szerepel programjában a birkózás. Ennek ellenére nem tudhatjuk, milyen erős lesz a mezőny, ám remélem, hogy két medállal térünk haza”− fejti ki a kadét leányválogatott vezetőedzője, Gyurasits Csaba.

Nemcsak a szakág, hanem a kadétválogatott egyetlen érmét nyerte (aranyat) Újfalvi Lili (69 kg) a faenzai korosztályos Európa-bajnokságon. Miért nem kap lehetőséget Bakuban?

„Az Eb-győzelem csodával határos eredmény volt tőle, levett a lábamról, hihetetlen volt, amit Olaszországban csinált. Nem volt olyan taktikai utasítás, amit ne tartott volna be. Remélem, hasonló formában lesz a világbajnokságon is. A nevezéseket sajnos, már jóval azelőtt le kellett adnunk, hogy az Eb-n brillírozott. Akkor úgy véltük, nincsen a három legjobb magyar között”− fejti ki a szakember.

A szabadfogásúaknak nem volt lehetőségük elindulni mind a két világeseményen, nekikugyanis Szófiában már a nyitónapon szőnyegen kellene lenniük, miközben vasárnap érnek haza Azerbajdzsánból.

„Tulajdonképpen, megfeleztük a társaságot, és úgy döntöttünk, a legjobbakat indítjuk az EYOF-on. Ennek az az oka, hogy teljesen más hangulattal bír ez, mint a vb, és ebben nem lehet többször részük, csak most. Hatalmas kérdőjel, milyen lesz a mezőny erőssége. Az biztos, hogy az azeriek, és velük szomszédos országok komolyan állnak hozzá, és azt hiszem, ez szabadfogásban bőven elég, hiszen birkózó-nagyhatalmakról van szó. Az biztos, hogy legalább egy érmet szeretnénk nyerni”− véli a szabadfogású fiúk mestere, Farkas Gábor.

A bakui Európai Ifjúsági Olimpiai fesztiválon résztvevő birkózóválogatott
Kötöttfogás
Vitek Amadeusz (55 kg), Kovács Gábor (60 kg), Deák Zoltán (65 kg)
Szabadfogás
Kiss Benedek (55 kg), Dely Marcell (60 kg), Balázs Bálint (65 kg)
Leányszakág
Matyi Vivien (46 kg), Vizi Flóra (53 kg), Szenttamási Róza (57 kg)

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik