Birkózás, U23-as vb: a szabadfogású Asarin bronzért mérkőzhet

Vágólapra másolva!
2018.11.16. 21:20
Címkék
A bronzéremért léphet szőnyegre a szombat esti programban Asarin Roman. A bukaresti U23-as vb szabadfogású küzdelmeinek első napján a három magyar három győzelemmel és három vereséggel zárt. A várt nagy japán fölénnyel ért véget a női szakág versenye.

Szekeres István –utanpotlassport.hu A nők versenye a magyaroknak már pénteken reggel befejeződött. Dollák Tamara a vigaszágon jól tartotta magát, mígnem három másodperccel a befejezés előtt az egyértelműen esélyes, azeri Kolesznyikova két vállra fektette. A leányaink közül hárman végeztek súlycsoportjuk első tíz helyezettje között (a pontversenyben csak az első tízet veszik figyelembe), és a 16 pont a szerény 17. helyre volt elegendő a 29 résztvevő ország sorában.
A japánok a tíz súlycsoportból ötöt megnyertek, a kubaiak pedig megszerezték az első aranyérmüket a női szakág világversenyein.Szekeres István –utanpotlassport.hu A nők versenye a magyaroknak már pénteken reggel befejeződött. Dollák Tamara a vigaszágon jól tartotta magát, mígnem három másodperccel a befejezés előtt az egyértelműen esélyes, azeri Kolesznyikova két vállra fektette. A leányaink közül hárman végeztek súlycsoportjuk első tíz helyezettje között (a pontversenyben csak az első tízet veszik figyelembe), és a 16 pont a szerény 17. helyre volt elegendő a 29 résztvevő ország sorában.
A japánok a tíz súlycsoportból ötöt megnyertek, a kubaiak pedig megszerezték az első aranyérmüket a női szakág világversenyein.

Asarin Roman a bronzmérkőzésig jutott a szabadfogás első napján Fotó: MBSZ
Asarin Roman a bronzmérkőzésig jutott a szabadfogás első napján Fotó: MBSZ

Asarin Roman a bronzmérkőzésig jutott a szabadfogás első napján  •  Fotó: MBSZ

A szabadfogás bukaresti rajtjára nem lehet különösebb panaszunk, legalábbis ha figyelembe vesszük a reális erőviszonyokat. Az ESMTK-ban birkózó, Ukrajnából honosított Asarin Roman a sors(olás) kegyéből csak a nyolcaddöntőben kapcsolódott a versenybe, és akciógazdag, lezser birkózással verte lengyel vetélytársát. A mérkőzés egyes időszakaiban talán túl lezser is volt, és Olenczyn kétszer is eldobta, bár ez végül nem okozott gondot. Aztán technikai tussal lépett túl a fehérorosz partneren is…

Mígnem az elődöntőben jött az azeri Ali Rahimzade, aki tavaly junior Eb-t nyert, és bronzérmes volt az U23-as kontinensbajnokságon. A mi fiunkat 5–3-ra győzte le. Tegyük hozzá: magabiztosan.

A számszerű eredmény félrevezető, az azeri ugyanis a második menet elején már 5–0-ra vezetett, és nem látszott esély a fordításra. Az utolsó percben a pesterzsébeti kiléptette az ellenfelét, majd mögékerült, azzal lett 5–3, de Rahimzadénak ez már bőven belefért…

A szombat esti bronzmérkőzésen az ellenfél vagy a kanadai Williams vagy a moldovai Sacultan lesz; ezt ők egymás között döntik el szombaton délelőtt a vigaszági csatájukon.

Két, amúgy jó eséllyel rajtolt magyar szabadfogású sorsát üzbég ellenfelek keserítették meg. A 70 kg-ban Vida Csabát verte meg 13–2-re Ramazan Ibodov. De hiába bíztunk abban, hogy akár még vigaszágra is viheti a csepelit, a negyeddöntőben az orosz David Bajev 10–0-ra elkalapálta. És az orosz, miután döntőbe jutott, Ibodovot vitte magával.
Nagy Péter látványos győzelemmel kezdett. Csakhogy a nyolcaddöntőben az üzbég Isza Sapijev őt verte meg technikai tussal, alig több mint egy perc alatt, hogy aztán az elődöntőben ő is kikapjon az aktuális orosztól, Gadzsi Nabijevtől, 5–0-ra.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BUKAREST
Szabadfogás, 1. programcsomag
A magyar szereplők
57 kg (19 induló): magyar szereplő nincs. 65 kg (25): Asarin Roman (ESMTK). 70 kg (25): Vida Csaba (Csepeli BC). 79 kg (22): Nagy Péter (Ceglédi VSE). 97 kg (19): magyar induló nincs
A magyar mérkőzések
Selejtező. Ramazan Ibodov (üzbég)–Vida technikai tus, 13–2 az 5:22. percben. Nagy–Aigan McKeage (kanadai) technikai tus, 10–0 az 1:17. percben
Nyolcaddöntő. Asarin–Patryk Olenczyn (lengyel) 13–9. Isza Sapijev (üzbég)–Nagy technikai tus, 10–0 az 1:11. percben
Negyeddöntő. Asarin–Gyenyisz Makszimov (fehérorosz) technikai tus, 11–0 a 4:14. percben
Elődöntő. Ali Rahimzade (azeri)–Asarin 5–3
Női birkózás
2. programcsomag
Vigaszág. 57 kg: Aljona Kolesznyik (azeri)–Dollák Tamara tus 12–3-nál az 5:57. percben
A női verseny világbajnokai és a magyar versenyzők helyezése
50 kg: Igarasi Miho (Japán), …14. Réczi Bianka
53 kg: KadojaMomoka (Japán), magyar induló nem volt
55 kg: IgarasiSzaki (Japán), …7. Galambos Ramóna
57 kg: Alexandria Rebekkah Town (Kanada), 10. Dollák Tamara
59 kg: Grace Bullén (Norvégia), magyar induló nem volt
62 kg: KavaiJukako (Japán), …16. Felhő Viktória
65 kg: GempeiAjana (Japán), magyar induló nem volt
68 kg: Yudari Sánchez Rodríguez (Kuba), … 8. Szmolka Nikoletta
72 kg: Buse Tosun (Törökország), magyar induló nem volt
78 kg: Paliha Paliha (Kína), magyar induló nem volt
Pontverseny: 1. Japán 188 pont, 2. Oroszország 113, 3. Kína 106, …17. Magyarország 16

Amit eddig írtunk a vébéről
Nagy célokkal Bukarestbe
Négy kieső
Török Zsolt döntős!
Egy ezüst, két bronz
Háromból nulla

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik