Birkózás: szakvezetők értékelése a junior-vb-ről

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.24. 16:25
Címkék
A magyar junior birkózó-válogatott négy bronzéremmel zárta a nagyszombati korosztályos világbajnokságot. A három szakág vezetőedzője értékelte oldalunknak a történteket.

Krasznai Bence –utanpotlassport.huNégy bronzéremmel tért haza a magyar junior birkózó válogatott a Nagyszombatban rendezett korosztályos világbajnokságról.Krasznai Bence –utanpotlassport.huNégy bronzéremmel tért haza a magyar junior birkózó válogatott a Nagyszombatban rendezett korosztályos világbajnokságról.

A három kötöttfogású bronzérmes: Takács István, Váncza István és Vátzi Bálint
A három kötöttfogású bronzérmes: Takács István, Váncza István és Vátzi Bálint

A három kötöttfogású bronzérmes: Takács István, Váncza István és Vátzi Bálint

A viadal a kötöttfogásúak küzdelmeivel indult.A 63 kilogrammos Váncza István valódi vigasságot teremtett a vigaszágból. Előbb – a Magyar Birkózó Szövetség hivatalos Facebook-oldalát idézve – „kidobta a teremből” grúz ellenfelét, a kadét Európa- és világbajnok, junior Európa-bajnok, U23-as Eb-bronzérmesAbuladzét(9–0), majd a bronzcsatában az indiai Szagart intézte el technikai tussal.

A 87 kilós kadét Európa- és világbajnokunk, Szőke Alex– habár szépen birkózott– apró kihagyás miatt kikapott a vigaszágon, végül a hetedik helyen végzett.

A szintén kadét Európa-bajnok, vb-ezüstérmes, 97 kilogrammos Vátzi Bálint viszont parádézott;technikai tussal verte a görög Ioszifidiszt, majd legyőzte az ukrán Jevdokimovot is, így már az elődöntőnél járt. Ott aztán a tavalyi junior Eb-n ezüstérmes, a kadét-világbajnokságon második osztrák Raggingernagy falatnak bizonyult (2–5). Bálint a bronzmeccsen a kazah Umajevvel nézett farkasszemet, ám a párharc nem tartott sokáig, a magyarfiú ugyanis 40 másodperc alatt tusolta ellenfelét, tehát a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

A 82 kilós kadét-világbajnoki ezüstérmesTakács Istvánbrillírozott a vigaszágon. Előbb a szlovákiaiMegály Zoltántverte technikai tussal, majd a kadét Ázsia-bajnok iráni Forozande sem okozott gondot neki.Az igazán nagy izgalmat a bronzcsata hozta. Takács ellenfele a kadétvilágbajnok grúzAjvengo Rikadzevolt. István hátrányban volt, de nem adta fel, keményen hajtott.Ennek az lett az eredménye, hogy 30 másodperccel a vége előtt még egyszer le tudta vinni a grúzt, így 6–5-tel nyerte meg a meccset, ezzel együtt a világbajnoki bronzérmet.

A magyar kötöttfogású válogatotthárom bronzérmet nyert, ezzel az előkelő hetedik helyen zárta a pontversenyt. A vezetőedző, Struhács György pedig méltán volt elégedett a fiatalok teljesítményével:

„Persze, voltak olyan mérkőzéseink, amelyeket megnyerhettünk volna, ez azonban mindig benne van a versenyben. Összességében csak pozitívumot lehet mondani a srácokról. Az eredmények pedig önmagukért beszélnek, fantasztikusan birkóztak. Az, hogy ez kinek és mire volt elég, az már a mezőnytől függött.”

A leányoknak már nem sikerült ennyire jól a világbajnokság. Négy magyar közül csupán egy nyert meccset; az 59 kilogrammos Bognár Erika, ám a vigaszágon ő is alulmaradt.

A vezetőedzőnek, Gyurasits Csabának nem az volt a problémája, hogy kikaptak versenyzői, sokkal inkább az, hogy nagy különbségű vereséget szenvedtek.

„Nem számítottam arra, hogy ilyen könnyen kikapnak a lányok. Elgondolkodtató... Nekünk és a klubvezetéseknek is. Én két hét alatt nem tudok csodát tenni. A formaidőzítésen, a gyorsításon és az apró simításokon túl meg van kötve a kezem.”

A szabadfogásúak között a friss junior Európa-bajnoki ezüstérmesünk, a 86 kilogrammos Szurovszki Patrik állhatott fel a vb-n is a dobogóra a zárónapon, miután óriási csatában múlta felül a bronzmeccsen a moldovai Nedealcót.

„Nem volt élete formájában Patrik – kezdi Bánkuti Zsolt, a szabadfogásúak vezetőedzője. – Sokkal jobban birkózott az Európa-bajnokságon. Lassú volt és tompa, ugyanakkornagyon akart. Ezt az érmetszívvel és erővel nyerte meg. Nem szép meccsen szerezte meg a sikert, de megérdemelte, mert ő akarta jobban.”

A mester arról is beszélt, hogy elégedett a világbajnoksággal így, hogy lett a fogásnemnek egy érmese. Kiemelte, hogy ugyanakkor voltak hozható párharcaik.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, NAGYSZOMBAT
A magyar versenyzők helyezései
Kötöttfogás
60 kg: 12. Török Tamás
63 kg: Váncza István bronzérmes
67 kg: 18. Gyürky Tibor
72 kg: 8. Bak Gergely
82 kg: Takács István bronzérmes
87 kg: 7. Szőke Alex
97 kg: Vátzi Bálint bronzérmes
130 kg: 12. Vátzi Roland
Szabadfogás
57 kg: 7. Farkas Rajmund
61 kg: 25. Kiss Károly
70 kg: 13. Gulyás Botond
74 kg: 16. Lukács Botond
79 kg: 22. Mester Milán
86 kg: Szurovszki Patrik bronzérmes
97 kg: 17. Lángh martin
Női szakág
55 kg: 11. Szekér Szimonetta
57 kg: 15. Dollák Tamara
59 kg: 10. Bognár Erika
62 kg: 11. Felhő Viktória

Amit eddig a világbajnokságról írtunk
Nagyszombat− nagy dobás?
Vegyes nyitány
Váncza bronzérmes, Vátzi bronzmeccses
Dupla bronz
Mindketten kikaptak
Nincs továbbjutó
Ketten a vigaszágon
Szurovszki bronzérmes!

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik