Birkózás: sokszempontú elemzés a sikeres junior-vb-ről

Vágólapra másolva!
2019.08.20. 18:32
Címkék
Nem akármilyen országok mellé sorakozott junior birkózóválogatottunk a tallinni világbajnokságon: Oroszország, Japán, Egyesült Államok, Ukrajna és Kuba mellett csupán a magyarok állhattak mindhárom fogásnemben a dobogóra legalább egyszer. Górcső alá vetettük a fogásnemeket, valamint felelevenítettük, hogyan született meg a négy magyar érem.

„Demokratikusan” oszlottak meg a sikerek a vasárnap véget ért junior birkózó-világbajnokságon Tallinnban – minden szempontból. Mindhárom fogásnemben összesen negyven érmet lehetett szerezni; kötöttfogásban és női birkózásban tizenöt-tizenöt, míg a szabadfogásban tizenhat ország versenyzője állhatott dobogóra.

VAN MIRE BÜSZKÉNEK LENNI

Szabadfogásban az oroszok és az amerikaiak taroltak: mindketten hat medállal zártak (mindegyikből kettőt-kettőt). A kötöttfogásúak versenyét azok uralták (négy arany-, két ezüst- és egy bronzérem), ám ebben a fogásnemben a magyarok sem panaszkodhattak, hiszen a csapatlajstrom ötödik helyén zártak (egy-egy arany- és bronzérem, illetve ötödik hely). A leányok küzdelme elképesztő japán fölény jegyében zajlott; a lehetséges tíz elsőségből nyolc hozzájuk került – két harmadik hely kíséretében.

 

 

Összevontuk a fogásnemeket, kialakítottuk az abszolút rangsort, amelyből kiderül, a dobogóra a három vezető kontinens egy-egy képviselője fért fel:
1. Oroszország 440 pont, 2. Japán 339, 3. Egyesült Államok 242

Ami pedig a verseny egészét illeti: a kötöttfogás volt a legnépesebb (47 ország, 254 induló), ugyanakkor a szabadfogású létszám is magas volt (43 ország, 230 induló). A női mezőny évről évre nagyobb. A Tondiraba jégcsarnokban újfent rekordot döntöttek e tekintetben a hölgyek: 36 ország, 181 induló.

A magyar küldöttségnek van mire büszkének lenni, hiszen csupán hat olyan ország akadt, amely mindhárom fogásnemben legalább egy érmet szerzett: Oroszország, Japán, Egyesült Államok, Ukrajna, Kuba és Magyarország volt erre képes.

A földrészek aranyversenyét ezúttal Ázsia nyerte meg, 15 világbajnoki címmel, Európa (11) és az amerikai kontinens (4) előtt.

Takács István (kékben) esélyt sem adott az orosz Gonibovnak a fináléban Fotó: Martin Gábor
Takács István (kékben) esélyt sem adott az orosz Gonibovnak a fináléban Fotó: Martin Gábor

Takács István (kékben) esélyt sem adott az orosz Gonibovnak a fináléban

ISTVÁN A KIRÁLY

A zárónapon örülhettek leginkább a magyarok, miután a kötöttfogású Takács István (82 kg) – a júniusi, junior Európa-bajnoki címe után – világbajnok lett! Nem akármilyen eredmény ez. Az értékét jól mutatja, hogy az elmúlt 18 évben – ezzel a sikerrel együtt – csupán háromszor volt példa arra, hogy a magyar birkózósport világbajnokot ünnepeljen a juniormezőnyben (viszonyításképpen: a felnőttek között 2001 óta négy magyar nyakába összesen ötször akasztottak vb-aranyérmet).

István – a döntőt leszámítva – az összes meccsét technikai tussal nyerte meg, így méltán akaszthatták derekára a vb-címet jelképező övet.

Nem csupán győzelmének pillanata marad igazán emlékezetes. Elképesztő volt, amit a srác az elődöntőben művelt 0–5 ös állásnál: Takács felkelt, megrázta magát, és nekirontott az iráni Hoszein Foruzade Godzsebeiglunak. Akkora derék-csípődobást ejtett négyért (4−5), hogy beleremegett a szőnyeg − alig tért magához Hoszein. Menekülni ugyanakkor nem tudott, a magyar kétszer megpörgette (8−5), majd kiemelte, és újra a földhöz vágta négyért (12−5). A második felvonás iráni levitellel kezdődött, de István válasza ezúttal sem maradt el; négyért eldobta, ezzel véget vetett a párharcnak, és döntős lett.

Nem sokon múlt, hogy Mester Milán vb-döntőbe jusson Tallinnban Fotó: Martin Gábor
Nem sokon múlt, hogy Mester Milán vb-döntőbe jusson Tallinnban Fotó: Martin Gábor

Nem sokon múlt, hogy Mester Milán vb-döntőbe jusson Tallinnban

FELEMELT FEJJEL, TOVÁBB

A szabadfogású Mester Milánnak (79 kg) ez idáig soha nem jött össze a dobogó egyetlen világversenyen sem, ám ez a jeget megtörte Tallinnban, bronzérmes lett. De nem sokon múlt az aranycsata…

„A négy között aztán jött a kadét Európa- és világbajnokBagrati Gagnidze.Milánellen − kicsit érthetetlen módon − kétszer is passzivitást ítéltek a bírók, és a magyar az egyik fél perc alatt sem tudott akciót végrehajtani, így 2−0-ás hátrányba került. Az sem volt elég, hogy egyszer kiléptette riválisát, 2−1-re kikapott, a grúz pedig gyakorlatilag úgy került az aranycsatába, hogy nem volt értékelhető megmozdulása” – részlet a helyszíni tudósításunkból.

Mester úgy viselkedett, akár a profik: amikor megkérdeztük tőle a mérkőzést követően, mennyire ideges, így felelt:
„Kedd este ráérek mérgelődni, most nyugodt vagyok, arra kell koncentrálnom, hogy megszerezzem életem első érmét világversenyről.”

Milyen jól tette! A helyosztón elképesztően okos, taktikus birkózással legyőzte az izraeli Maksz Kaszperovicsot.

„A munka végre meghozta a gyümölcsét. Semmi mást nem kell tennünk, csak hinnünk magunkban, úgy nincs lehetetlen. Ez azért már jobb minőségű benzin a folytatáshoz” – mondta az éremátadás után.

Nagy Bernadett (kékben) a bronzérmes lett a tallinni junior-világbajnokságon Fotó: Martin Gábor
Nagy Bernadett (kékben) a bronzérmes lett a tallinni junior-világbajnokságon Fotó: Martin Gábor

Nagy Bernadett (kékben) a bronzérmes lett a tallinni junior-világbajnokságon

HAJSZÁLRA VOLT A DÖNTŐ

Junior Európa-bajnoki címe után újabb medállal bővítette idei éremkollekcióját az Újpesti TE birkózója, Nagy Bernadett (76 kg). Az elődöntőben a kétszeres Ázsia-bajnok, a tajpeji Hui-Tsu Chang ellen kellett megküzdenie. A második menetben már 4−2-re vezetett Nagy, amikor már csak egy perc volt hátra. A tajpeji elindított egy csípődobást, amelybe Bernadett olyannyira beszorult, hogy nem tudott kifordulni, le kellett ütni a tust, és azzal elillantak a döntős remények.

Másnap kiderült, a rivális a junior Eb-harmadik olasz, Eleni Pjollaj lesz a harmadik helyért.

Bernadett nem vacakolt sokat: Pjollaját már az első menetben levitte ötször egymás után, így kialakítva a technikai tust (10−0), és megszerezve a medált.

„Elképesztően mérges vagyok az elveszített elődöntő miatt, de úgy érzem, kárpótoltam magam, nagyon örülök neki. Ahhoz képest, hogy kihagytam közel egy évet, és ez utóbbi télen tértem vissza, nem panaszkodhatom az Eb-arannyal és ezzel a bronzzal” − értékelt meglehetősen nyugodtan Bernadett közvetlenül a bronzmeccs után a jégcsarnokban.

Vitek Dáriusz öröme a világbajnoki bronzérem megszerzésének pillanatában Fotó: Martin Gábor
Vitek Dáriusz öröme a világbajnoki bronzérem megszerzésének pillanatában Fotó: Martin Gábor

Vitek Dáriusz öröme a világbajnoki bronzérem megszerzésének pillanatában  •  Fotók: Martin Gábor

DÁRIUSZ IS DUPLÁZOTT

Mindössze 105 kilósan mért be a kötöttfogásúak királykategóriájába (130 kg) Vitek Dáriusz. Nem volt ez másképp Spanyolországban sem június elején, ahol junior Európa-bajnoki bronzérmet szerzett. Ennek megismétlésére készült Észtországban a Budapesti Honvéd SE versenyzője.

Dáriusznak a vigaszágáért szorítanunk kellett, miután az első meccsén kikapott a kadét-világbajnok amerikai Cohlton Michael Schultztól. Legyőzője aztán meg sem állt az aranycsatáig (második lett), így a magyar a bronzmeccsig vezető útra lépett. Nem csak lépett, végig is ment rajta!

Az utolsó csatát a junior Ázsia-bajnoki ötödik Lu Zhanggal kellett megvívnia. Kontroll alatt tartotta az ütközetet, dominánsabb volt. Ennek lett az eredménye, hogy a kínait látták passzívabbnak (1−0), a földön ráadásul meg is tudta pörgetni a magyar a nála jóval termetesebb Zhangot (3−0). A második menetben iramot váltott a rivális; kitolta Dáriuszt (3−1), akit nem sokkal később passzivitással is sújtottak (3−2), ám kiváló védekezéssel blokkolni tudta a próbálkozásokat az utolsó sípszóig, felállhatott a dobogó harmadik fokára.

„Elképesztő évet zártam, nagyon boldog vagyok. Nem titkolom, az a szándékom, hogy még fényesebb medálokat gyűjthessek, ám ehhez neki kell állnom komolyan tömegleni, mert nagyjából huszonöt kilóval a súlyom alatt vagyok” − mondta néhány perccel a mérkőzés után.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, TALLINN
A FOGÁSNEMEK ÉRMESEI ÉS MAGYAR HELYEZÉSEI
SZABADFOGÁS
57 kg. Világbajnok:Tosija Abe (Japán), 2. Vitali Aruaju (Egyesült Államok), 3. Ahmed Idriszov (Oroszország) és Adlan Aszkarov (Kazahsztán),…15. Halidov Gamzatgadzsi (Magyarország)
61 kg. Világbajnok:Kaiki Jamagucsi (Japán), 2. Andrij Dzselep (Ukrajna), 3. Alik Hadarcev (Oroszország) és Gabriel Robert Tagg (Egyesült Államok)
65 kg. Világbajnok:Amirosszin Azim Magszudi (Irán), 2. Kurban Sirajev (Oroszország), 3. Szirbaz Talgat (Kazahsztán) és Turan Bajram (Azerbajdzsán)
70 kg. Világbajnok:Erik Aruszanjan (Ukrajna), 2. Vasile Diacon (Moldova), 3. Alan Kudzojev (Oroszország) és Mohammadszade Firuzpurbandpej (Irán)
74 kg. Világbajnok:David Aaron Carr (Egyesült Államok), 2. Jintaro Motoyama (Japán), 3. Hadzsimurad Gadzsijev (Azerbajdzsán) és Abdulvasi Balta (Törökország)
79 kg. Világbajnok:Amhad Tasuhadzsijev (Oroszország), 2. Bagrati Gagnidze (Grúzia),3. MESTER MILÁN (MAGYARORSZÁG)és Abubakr Abakarov (Azerbajdzsán)
86 kg. Világbajnok:Dipak Punja (India), 2. Aljik Sebzuhov (Oroszország), 3. Hunter Jeffery Lee (Kanada) és Trent Niemond Hidlay (Egyesült Államok),…23. Korcsog Milán
92 kg. Világbajnok:Alan Bagajev (Oroszország), 2. Lucas John Davison (Egyesült Államok), 3. Viki Viki (india) és Ertugrul Agca (Németország),…17. Végh Richárd
97 kg. Világbajnok:Abbász Ali Forutanrami (Irán), 2. Yonger Pauli Bastida Pomares (Kuba), 3. Feyzullah Aktürk (Törökország) és Mahszud Vejszalov (Üzbegisztán),…12. Végh Artúr
125 kg. Világbajnok:Magson Mark Parris (Egyesült Államok), 2. Amir Hosszein Zare (Irán), 3. Pasa Ekrem Karabulut (Törökország) és Alen Hubulov (Oroszország)
KÖTÖTTFOGÁS
55 kg. Világbajnok:Anvar Allahjarov (Oroszország), 2. Zaur Alijev (Azerbajdzsán), 3. Poia Szulat Dad Marz (Irán) és Macui Ken (Japán)
60 kg. Világbajnok:Kerem Kamal (Törökország), 2. Szahak Ovannisszjan (Örményország), 3. Aszgar Aljizada (Azerbajdzsán) és Georgij Tibilov (Oroszország)
63 kg. Világbajnok:Abu Muszlim Amajev (Oroszország), 2. Leri Abduladze (Grúzia), 3. Alston Jon Nutter (Egyesült Államok) és Sahin Ejdi Badagi Mofrad (Irán)
67 kg. Világbajnok:Giorgij Sotadze (Grúzia), 2. Sant Hacsatrjan (Örményország), 3. Valentin Petic (Moldova) és Peyton Luis Omania (Egyesült Államok),…23. Váncza István
72 kg. Világbajnok:Szergej Sztyepanov (Oroszország), 2. Ulvu Ganizade (Azerbajdzsán), 3.Mohammad Reza Rosztami (Irán) és Ior Bicskov (Ukrajna),…9. Bak Gergely

77 kg. Világbajnok:Mohammad Aziz Naguszi (Irán), 2. Damir Rahimov (Oroszország), 3. Szadzsan Szadzsan(India) és Dmitro Vaszetszkij (Ukrajna)
82 kg. Világbajnok: TAKÁCS ISTVÁN (MAGYARORSZÁG), 2. Aujesz Gonibov (Oroszország), 3. Dogan Kaya (Törökország) és Makszim Bondarenko (Fehéroroszország)
87 kg.Világbajnok: Ilja Jermolenko (Oroszország), 2. Giorgij Kacanasvili (Grúzia), 3. Igor Jarasevics (Fehéroroszország) és Bedirhan Tan (Törökország)
97 kg. Világbajnok:Gabriel Alejandro Rosillo Kindelan (Kuba), 2. Patrick Neumaier (Németország), 3. Beytullah Kayisdag (Törökország) és Uladziszlau Pusztasilau (Fehéroroszország),5. Szőke Alex
130 kg. Világbajnok:AljakbarJuszofiaahmadcsali (Irán), 2. Colton Michael Schultz (Egyesült Államok),3. VITEK DÁRIUSZ (MAGYARORSZÁG)és Muhammet Hamza Bakir (Törökország)
NŐI BIRKÓZÁS
50 kg. Világbajnok: SzuszakiJui (Japán), 2. Darja Hvosztova (Oroszország), 3. Maria Leorda (Moldova) és Marija Vinnik (Ukrajna)
53 kg. Világbajnok: OkunoHaruna (Japán), 2. Anudari Nandintsestseg (Mongólia), 3. Meiduolaji Meiduolaji (Kína) és Marija Tjumerekova (Oroszország)
55 kg. Világbajnok:Patrycja Gil (Lengyelország), 2. Jekatyerina Verbina (Oroszország), 3. IgarasiSzaki (Japán) és Szezen Belberova (Bulgária), …8. Szél Anna
57 kg.Világbajnok:HanaiAkie (Japán), 2. Alina Akobija (Ukrajna), 3. Magdalena Urszula Glodek (Lengyelország) és Nuraida Anarkulova (Kirgizisztán)
59 kg. Világbajnok: NandzsoSzae (Japán), 2. Anastasia Nichita (Moldova), 3. Morena De Vita (Olaszország) és Katerina Zelenih (Ukrajna), …14. Bognár Erika
62 kg. Világbajnok: Inagaki Juzuka (Japán), 2. Vu Jara (Kína), 3. Ana Paula Godinez Gonzalez (Kanada) és Marija Lacsugina (Oroszország)
65 kg. Világbajnok: Morikava Miva (Japán), 2. Macey Ellen Kilty (Egyesült Államok), 3. Csang Jüe (Kína) és Wiktoria Chołuj (Lengyelország), …11. Szabados Noémi
68 kg. Világbajnok: MacujukiNaruha (Japán), 2. Mirim Zsumanazarova (Kirgizisztán), 3. Ewelina Weronika Ciunek (Lengyelország) és Hanum Velijeva (Oroszország), …14. Elekes Emese
72 kg. Világbajnok: Kagami Juka (Japán), 2. Jevgenyija Zaharcsenko (Oroszország), 3. Anasztaszija Alpjejeva (Ukrajna) és Cseng Siu-jan (Kína)
76 kg. Világbajnok:Milaimys de la Caridad Marin Portille (Kuba), 2. Hui-Tsu Chang

Amit eddig a junior-világbajnokságról írtunk:
Tallinnban is történelmet írnak a birkózók?
Mester Milán (79 kg) egy passzivitásra volt az aranycsatától
Parázs csaták délelőtt, de magyar szabadfogású nem nyert meccset Tallinnban
Mester Milán (79 kg) bronzérmet szerzett Tallinnban
Négy magyar birkózólányból egy jutott elődöntőbe Tallinnban
Nagy Bernadett és Szél Anna is a bronzéremért küzdhet a tallinni junior-világbajnokságon
Az amerikai szabadfogásúak nem érték be az oroszokat, Szabados Noémi (65 kg) a vigaszágban bízhat
Nagy Bernadett (76 kg) bronzérmes Tallinnban
Drámasorozat a kötöttfogásúak nyitónapján Tallinnban
Vitek a vigaszágon, meghökkentő japán fölény a hölgyek között
Vitek bronzmeccses, Takács elődöntős
Vitek Dáriusz bronzérmes, Takács István döntős
Takács István junior-világbajnok!
Takács István még a mestereit is meglepte

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik