Birkózás: Ritter Árpád értékeli a lányutánpótlás 2019-es eredményeit

Vágólapra másolva!
2019.11.25. 20:32
Címkék
Az érmek számát tekintve nem mondhatni, hogy a magyar leánybirkózók eredménytelen évet zártak volna: az 5 arany-, 2 ezüst- és 9 bronzmedál több, mint amennyit a fiúk kötött- vagy szabadfogásban gyűjtöttek. A fogásnem szövetségi kapitányával, Ritter Árpáddal beszélgettünk, aki mindenképpen ütőképesebb szeretne lenni a hölgyekkel a világbajnokságokon.

Elképesztően szoros volt a fogásnemek közötti „verseny”az utánpótláskorú birkózóknál 2019-ben. A számokból kiderül, hogy hölgyek voltak a legeredményesebbek (5 arany-, 2 ezüst- és 9 bronzmedál), őket követik a kötöttfogásúak (5 arany-, 2 ezüst- és 7 bronzérem), míg a szabadfogásnak 5 harmadik hely jutott.

Nagy Bernadett a junior Európa-bajnoki aranyérme után Forrás: UWW
Nagy Bernadett a junior Európa-bajnoki aranyérme után Forrás: UWW

Nagy Bernadett a junior Európa-bajnoki aranyérme után  •  Forrás: UWW

„Úgy gondolom, hogy nagyon jó utánpótláskorú versenyzőink vannak, erős brigádot alkotnak. A kötött- és a szabadfogás is jó évet zárt, ösztönző hatású, egészséges rivalizálás van közöttünk, de semmiféleképpen nem ez az elsődleges feladatunk, hanem az, hogy közös erővel versenyezzünk az egész világ ellen. Büszkék vagyunk magunkra, minél jobb eredményeket szeretnénk elérni. Ettől függetlenül nem tudom azt mondani, hogy tökéletes esztendőt zártunk, hiszen egyetlen korcsoport világbajnoksága sem sikerült úgy, ahogyan azt elterveztük előzetesen”− értékelt a felnőtt női válogatott szövetségi kapitánya, Ritter Árpád.

A szabadfogásban kétszeres Európa-bajnok szakember jól látja; nem termett sok babér a lányoknak a 2019-es világbajnokságokon. Egyetlen bronzmedál került hozzájuk: Nagy Bernadett (76 kg) a tallinni junior-vb-n állt a pódiumra.

„A női mezőnyben hatványozottan erősebb a világbajnokság az Eb-nél, általában elsöprő az ázsiai fölény. Úgy gondolom, ennél azért több volt bennünk. A következő években szeretnénk többet nyújtani ezeken a megméretéseken, át kell gondolnunk, melyek voltak a legfőbb hibák, s ezeket ki kell küszöbölnünk a folytatásban. Azt is látni kell, hogy szinte az összes utánpótlás-korosztályunk nagyon fiatal, gyakran elsőéves versenyzőkből áll, ráadásul a szerencse is többször pártolt el tőlünk, mint volt mellettünk.”

Ritter leginkább a juniorokra gondolt ez utóbbi magyarázatával, akik a valaha volt legsikeresebb junior Eb után utaztak Tallinnba. A pontevedrai kontinenstornán szerzett egy arany-, két-két ezüst- és bronzérmet követően méltán lehetett reménykedni abban, hogy Bernadetten kívül más is dobogós helyen zár Észtországban. Ami pedig a budapesti U23-as világbajnokságot illeti: az újvidéki kontinenstornán nyert arany- és bronzmedált követően egy ötödik hellyel kellett beérniük.

Magyarországon 2800 igazolt birkózó van, ebből körülbelül 500 lány. Ekkora létszám mellett hogyan lehet felvenni a versenyt azokkal az ázsiai országokkal, ahol akár tízezernél is több hölgy birkózik?

„Tavaly januárban lettem szövetségi kapitány. Tudtam, hogy a piramisunk nagyon kicsi: az öt-hat felnőttversenyző mellett ugyanennyi junior és kadétbirkózó van, aki igazán ütőképes. A serdülők között egyelőre bőven találni nagy reménységeket, ott rendben vagyunk. A terv az, hogy jövőre a juniorok már folyamatosan a felnőttekkel készülnek, így meglehetősen jó minőségű tréningeket lehet tartani. A serdülőket jobban össze kell fognunk, a lányoknak szükségük van arra, hogy lányokkal készüljenek. Magyarországon ez ritkán adatik meg: a vidéki klubokban általában csupán egy-két hölgy van, akik fiúkkal dolgoznak, gyakran kötöttfogást birkóznak. Ahhoz, hogy világviszonylatban is meghatározóak legyünk, sokkal több szabadfogású elemet kell csempésznünk a taktikai repertoárokba.”

A MAGYAR NŐI BIRKÓZÓK SZEREPLÉSE A 2019-ES UTÁNPÓTLÁS-VILÁGVERSENYEKEN
U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK
1. Galambos Ramóna (57 kg), 3. Szabados Noémi (65 kg)
JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
1. Nagy Bernadett (76 kg), 2. Szél Anna (55 kg) és Bognár Erika (59 kg), 3. Dollák Tamara (57 kg) és Szabados Noémi (65 kg)
KADÉT EURÓPA-BAJNOKSÁG, FAENZA
1. Újfalvi Lili (69 kg)
SERDÜLŐ EURÓPA-BAJNOKSÁG, KRAKKÓ
1. Borsos Viktória (54 kg) és Elekes Enikő (58 kg), 3. Vecsernyés Mária (62 kg) és Nagy Noémi (66 kg)
EYOF, BAKU
3. Matyi Vivien (46 kg), Vizi Flóra (53 kg) és Szenttamási Róza (57 kg)
U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
5. Nagy Bernadett (76 kg)
JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, TALLINN
3. Nagy Bernadett (76 kg)
KADÉT-VILÁGBAJNOKSÁG, SZÓFIA
Nem volt magyar érmes

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik