Birkózás: Lévai Tamás és Losonczi Dávid már döntős a junior Eb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.03. 20:20
Címkék
Négy magyar birkózóból ketten (Lévai Tamás (77 kg) és Losonczi Dávid (87 kg) bejutottak a döntőbe, míg Vitek Dáriusz (130 kg) a bronzéremért küzdhet tovább a pontevedrai junior Európa-bajnokságon.

UP-infoParádézott a junior kötöttfogású válogatott a pontevedrai Európa-bajnokság nyitónapján.UP-infoParádézott a junior kötöttfogású válogatott a pontevedrai Európa-bajnokság nyitónapján.

Az U23-as Európa- és világbajnoki bronzérmes Lévai Tamás (77 kg) úgy suhant végig a mezőnyön, hogy ellenfelei, a francia Thomas Dacher, a szerb Andrija Maletin és az ukrán Dmitro Vaszeckij pontot sem csinált rajta.

Tamás a négy között a fehérorosz Mikota Kazakovval nézett farkasszemet, és olyasfajta domináns birkózást mutatott a Budapesti Honvéd SE sportolója, amely igen ritka bármely kontinensbajnokság elődöntőjében: Lévai rögtön válldobással nyitott, amire challenge-t kértek a beloruszok – a bírók elutasították, tehát 5–0 volt az eredmény. Ezután szinte rögtön érkezett állásból egy pörgetés két pontért, majd a második menetben megkontrázott akciót követően a magyar fiú a zónán kívül derékfogásból beleszorította Kazakovot az indításába, tehát technikai tussal nyert.

Szerdán, az esti programban Tamás az orosz Kamil Iszajev ellen lép szőnyegre az aranyéremért.

Losonczi Dávid (87 kg) az aranycsatában léphet szőnyegre szerda este Fotó: UWW
Losonczi Dávid (87 kg) az aranycsatában léphet szőnyegre szerda este Fotó: UWW

Losonczi Dávid (87 kg) az aranycsatában léphet szőnyegre szerda este  •  Fotó: UWW

Losonczi Dávid (87 kg) a svéd JacobLogaardot és az azeri Lacsin Valijevet is legyűrve jutott az elődöntőbe, ahol a fehérorosz Ihar Jaraseviccsel kellett megküzdenie. Az ESMTK fiatalja jól kezdte a találkozót, kitolta, majd gyönyőrűen hajtott végre fogást derékból négy pontért. Kétes szituációk következtek: Dávid akciót kezdeményezett, ám ezt Jarasevics megkontrázta, és ugyanez megtörtént még egyszer, miután újabb két pontért beleszorították az erzsébetvárosi fiatalt egy fogásba. A bírák az akciósorozatot a következőképpen látták: 0−2, 0−2, 0−2, tehát az eredmény 5−7-re módosult. A magyar megállás nélkül hajtott, és ennek a második menet második felében lett meg az eredménye, amikor egymás után háromszor emelte ki derékból a beloruszt, és tette le „púpra”négyért. Az elődöntőt tehát Losonczi nyerte technikai tussal 18−9-re.

Dávidnak a kontinensbajnoki címért az orosz junior-világbajnoki ezüstérmes Ilja Jermolenkóval kell megmérkőznie.

Vitek Dáriusznak (130 kg) az ukrán Vladiszlav Kovalenko és a kadét vb-ezüstérmes azeriSarhan Mammadov sem okozott különösebb gondot, így az aranycsatáért a tavalyi kadét világ- és Európa-bajnok török, Muhammet Bakirral szemben állhatott ki.

Nem tartott sokáig a párharc; Dáriuszt passzívnak ítéltek meg, a török viszont nem tudott pörgetni, sem emelni lentről. A szabály kimondja: ha nem folyamatos akcióból kiléptetés történik, akkor – a támadó versenyző javára megítélt egy pontot követően – állásból, középről kell folytatódnia a meccsnek. Nem ez történt (a challenge kérése után sem...). Vitek kiléptette bal lábával a törököt, aki visszatolt, levitte a magyart, majd a kezét odaszorítva meg sem állt a pörgetéseivel egészen 8−0-ig.

A BHSE versenyzője szerdán a vigaszág győztesét várja a bronzcsatában.

A nyitónap negyedik magyar sportolója, Gyürky Tibor (67 kg) kikapott a nyolcaddöntőben az orosz Adam Gauzsajevtől, aki az elődöntőben alulmaradt, így kiesett a TSC birkózója.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
A magyar versenyzők eredményei
Selejtezők

77 kg: Lévai Tamás−Thomas Dacher (francia) 9−0
130 kg: Vitek Dáriusz−Vladiszlav Kovalenko (ukrán) 9−0
Nyolcaddöntők
63 kg: Adam Gauzsajev (orosz)−Gyürky Tibor 5−0
77 kg: Lévai Tamás - Andrija Maletin (szerb) 7−0
87 kg: Losonczi Dávid−Jacob Logaard (svéd) 4−1
Negyeddöntők
77 kg: Lévai Tamás−Dmitro Vaszeckij (ukrán) 9−0
87 kg: Losonczi Dávid−Lacsin Valijev (azeri) 7−2
130 kg: Vitek Dáriusz−Sarhan Mammadov (azeri) 3−1
Elődöntők
77 kg: Lévai Tamás−Mikita Kazakov (fehérorosz) 9−0
87 kg: Losonczi Dávid−Ihar Jarasevics (fehérorosz) 18−9
130 kg: Muhammet Bakir (török)−Vitek Dáriusz 8−0

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik