Birkózás: kapitányi értékelések az U23-as Eb után

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.10. 21:26
Címkék
Lezajlott Isztambulban az U23-as birkózó Európa-bajnokság, amelyen a magyar kötöttfogásúak remekeltek, a szabadfogásúak pedig, mondhatni, leszerepeltek. A három szakág vezetője értékeli oldalunknak a Törökországban történteket.

Krasznai Bence –utanpotlassport.huVéget ért Isztambulban az U23-as birkózó Európa-bajnokság. A magyar válogatott legeredményesebb fogásneme egyértelműen a Lévai Zoltán vezette kötöttfogás volt, amely egy-egy ezüst- és bronzéremmel, valamint hat ötödik hellyel a csapatrangsor negyedik helyén végzett. Olyan birkózó-nagyhatalmakat előzött meg, mint Ukrajna, Azerbajdzsán, Örményország, Moldova vagy Románia.Krasznai Bence –utanpotlassport.huVéget ért Isztambulban az U23-as birkózó Európa-bajnokság. A magyar válogatott legeredményesebb fogásneme egyértelműen a Lévai Zoltán vezette kötöttfogás volt, amely egy-egy ezüst- és bronzéremmel, valamint hat ötödik hellyel a csapatrangsor negyedik helyén végzett. Olyan birkózó-nagyhatalmakat előzött meg, mint Ukrajna, Azerbajdzsán, Örményország, Moldova vagy Románia.

Losonczi Ottó (balról az első) ezüstérmet nyert Isztambulban
Losonczi Ottó (balról az első) ezüstérmet nyert Isztambulban

Losonczi Ottó (balról az első) ezüstérmet nyert Isztambulban

Lévai elmondta, nagyon pozitívan élte meg a török megméretést:

A várakozás felett teljesítetta csapat azzal, hogy nyolc éremcsatát is vívott. A dolog úgy még szebb, ha elmondom, szinte senkinek sem volt könnyű a sorsolása és rengeteg olyan mérkőzést nyertek meg a fiúk, amelyen egyáltalán nem ők számítottak az esélyesnek. Bravúrt, bravúrra halmoztak.

A szakember szerint ez akontinensvetélkedő rávilágított arra, hogy át kell gondolnia a magyar birkózásnak a válogatási elveit, hiszen több olyan fiatal is bizonyított, aki nem első számú jelölt.

„Nem csak a legjobbaknak kell megadni a lehetőséget, mert mások is képesek érvényesülni. Önmagában az egész alakulatot sokkal jobban meg lehetne szilárdítani ezzel a mentalitással. A felnőttek tulajdonképpen együtt készülnek már a juniorokkal, s szerintem ez volt a siker egyik kulcsa.”

Lévai hozzátette: szerinte két harmadik hellyel még gazdagabb lehetett volna a csapat, ugyanis Torba Eriket és Török Zsoltot is mindenképpen a dobogóra várta. Véleménye szerint ez azért nem sikerült, mert vajmi kevés nemzetközi szintű mérkőzést vívtak az utóbbi időben.

Nagy Lajos irányította a női válogatottat. Honlapunknak a kontinensviadal előtt elmondta, hogy maximum egy érmet vár Isztambulban, Galambos Ramónától.

Sejtése beigazolódott, Ramóna harmadik lett az 55 kilogrammosok mezőnyében. Azonban az 57 kilós Vilhelm Viktória bravúr-bronzéremmel lepett meg mindenkit.

„Nagyon jó érzések vannak bennem az Eb után, hiszen csupán egy érmet vártam. Viki már két világversenyen is szőnyegre lépett a bronzért, de ez eddig nem sikerült neki. Nagyon megérdemelte. Összességében elégedett vagyok, viszont egy kicsit fáj a szívem Rami elődöntőjéért, mert verhető volt az orosz ellenfél, s a fináléban biztos, hogy nyert volna az ellen német birkózó ellen, akit idén már többször felülmúlt.”

Egyébként Ramóna ezzel a sikerrel pályafutása harmadik U23-as Európa-bajnoki bronzérmét szerezte meg úgy, hogy még mindig csak 22 esztendős.

A szabadfogásúak jócskán a várakozás alatt teljesítettek, gyakorlatilag még mérkőzést sem nyertek egy súlycsoportban sem. A csapat 27 ország közül a pontversenyben 18. helyen végzett, 12 ponttal.

Bánkuti Zsolt, a válogatott edzője így értékelte a történteket:

„A végeredmény borzasztó és elfogadhatatlan. Nehéz ilyenkor bármit is mondani. Egyelőre az utóbbi három nap hatása alatt állok, fel kell dolgozni, mivel ebben azért több volt… Két olyan mérkőzésünk is csak egy hajszálon múlott, ami ha megvan, akkor valószínűleg az érem is. A mezőny is borzasztóan kemény volt. Úgy tűnik, most nekünk jött ki nagyon rosszul a lépés.”

A mester elmondta, hogy mindenki megtett minden tőle telhetőt, szinte senkit sem lehet hibáztatni. Kiemelte: itt nem volt jó sorsolás, kevesen birkóztak a súlycsoportokban, és nagyon tömény volt a mezőny. Szerinte a fiúknak nap, mint nap nemzetközi szintű meccseket kellene vívniuk, hogy komolyan érvényesülni tudjanak a világversenyeken.

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, ISZTAMBUL
A magyarok eredményei
Kötöttfogás. 55 kg: 5. Kovács Bence, 63 kg: 5. Torba Erik, 67 kg: 2. Losonczi Ottó, 72 kg: 5. Lévai Tamás, 82 kg: 5. Losonczi Dávid, 87 kg: 5. Vitek Dáriusz, 97 kg: 5. Török Zsolt, 130 kg: 3. Almási Ferenc
Nők. 55 kg: 3. Galambos Ramóna, 57 kg: 3. Vilhelm Viktória

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik