Birkózás, kadét Eb: eddig egyetlen ötödik hely kötöttfogásban

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.20. 00:05
Címkék
Aranyérmet már biztosan nem nyernek a magyar kötöttfogásúak a szkopjei kadét Európa-bajnokságon. Kovács Gábor szombati ötödik helye után a zárónapon Tösmagi Attila és Végh Artúr a vigaszágon folytatja a bronzéremért. Tegyük hozzá: jó esélyekkel. A fogásnem első döntőnapján két-két grúz és orosz, illetve egy török bajnokot avattak.

Szekeres István/Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Alighanem falra festettük az ördögöt a péntek esti tudósításunkban. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy senki ne legyintsen, hogy Klányi Krisztofer „csak egy holland” ellenféllel találkozik a 71 kg selejtezőjében. Valamelyest be is mutattuk a két utrechti Sterkenburg testvért, azt a frázist használva, hogy a birkózásban is határozottan érzékelhető a nemzetközi erőviszonyok kiegyenlítődése.Szekeres István/Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Alighanem falra festettük az ördögöt a péntek esti tudósításunkban. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy senki ne legyintsen, hogy Klányi Krisztofer „csak egy holland” ellenféllel találkozik a 71 kg selejtezőjében. Valamelyest be is mutattuk a két utrechti Sterkenburg testvért, azt a frázist használva, hogy a birkózásban is határozottan érzékelhető a nemzetközi erőviszonyok kiegyenlítődése.

Ezt a valóság meg is erősítette. A kisebbik Sterkenburg, Marcel ugyanis – egek ura! – legyőzte a dorogi kiválóságot.

Az különösen fontos, hogy mivel. Az első menetben intették a magyart, és leküldték úgynevezett parterhelyzetbe. Onnan a holland megemelte, és eldobta. A második két percben Sterkenburgot is leküldték. De a magyar nem tudott mit kezdeni vele. 6–1-re kikapott.

A fotónk illusztráció Forrás: MBSZ
A fotónk illusztráció Forrás: MBSZ

A fotónk illusztráció  •  Forrás: MBSZ

A parter nemrég került vissza a kötöttfogásba. Régen térdelő helyzetnek hívták, és a magyarok kiválóan éltek a lehetőségével, pörgetés, felfordítás, emelés révén. Most a megintett versenyzőnek – ha az ellenfele le akarja küldetni – egyszerűen csak el kell hasalnia a szőnyegen, de a folytatás ugyanaz. És ebben a fiatal magyar kötöttfogásúaknak most – úgy látszik – még nem sikerült felpörögniük. A nem rögzített szituációkban is ebben verték meg többször a mieinket az ellenfelek, miközben például Végh Artúr az orosz Jevlojev ellen, 5–8-as álláskor nem tudta kihasználni.

A grúz Cshikvadze ellen Tösmagi a negyeddöntő első menetében parterbe került. Az intés miatt eleve 0–1-re állt, a grúz pedig emelt, felfordított és hídba billentett, és máris 0–7 állt az eredményjelzőn. A második menetben ugyanezzel a szituációval nem tudott mit kezdeni a mi fiúnk. A meccs el is ment, pedig Tösmagi amúgy nagyot küzdött.

Van tehát lecke a keretnek, és van több mint egy hónapja a zágrábi világbajnokságig.

Ott mindenképpen javítani kell!

Mert ez az Európa-bajnokság – valljuk be – nem a magyar kötöttfogásúakról szólt, mint korábban nem is egyszer.

Az első csoport befejezte. Az eredmény egyetlen ötödik hely. Aki azt megszerezte, az esztergomi Kovács Gábor természetesen minden dicséretet megérdemel. A vigaszágon a lengyel Skrzypczak ellen 23 másodperccel a befejezés előtt még 2–4-re állt, onnan fordított bravúrosan 6–4-re.

Erre mégis az a mondás illik: nagy lépés neki, de csak kicsi a magyar kötöttfogásnak.

A vasárnapi ellenfelek

Fél programmal kezdődött hétfőn Szkopjéban a kadét Európa-bajnokság, féllel ér véget vasárnap. Már csak a kötöttfogás második csomagjának a vigaszági küzdelmei és a helyosztók vannak hátra – ezúttal nem este, hanem 15 órától.

Két magyar harcban van a bronzéremét. A 60 kg-ban a Vicius Saviskas (litván)–Luka Prihiskal (horvát) mérkőzés győztese lesz Tösmagi Attila kihívója a vigaszág második körében, s az ő csatájukban dől el, ki birkózhat a lengyel Krzysztof Staffen ellen az éremért. A litván harmadik volt a tavalyi kadét Eb-n, igaz, még az 54 kg-ban. A lengyelről nem sokat tudunk, de az bizonyos, hogy Szkopjéban elődöntőt vívott. A fináléba jutott, grúz Cshikvadze szűk egy perc alatt darálta le, 9–0-ra, míg a magyart a negyeddöntőben verte, 7–1-re.

A 92 kg-os Végh Artúr is ellenfélre vár. A görög Arhantisz Xourasz és a litván Ignas Bukauskas küzd meg először (a litván tavaly ötödik volt a kadét Eb-n). A győztes birkózik a magyar ellen, ott dől el, ki léphet szőnyegre a bronzért az észt Richard Karelsonnal. Az észt 5–0-ra kapott ki az eldöntőben az orosz Jevlojevtől, aki Véghet 10–5-re verte. Ettől nem lettünk okosabbak…

De bárki is lesz a két magyar ellenfele, egyik sem legyőzhetetlen.

KADÉT EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZKOPJE
Kötöttfogás, 2. programcsomag
A magyar szereplők
45 kg (20 induló): Vitek Amadeusz (Budapesti Honvéd SE). 51 kg (20): Kecskeméti Dávid (Ceglédi VSE). 60 kg (25): Tösmagi Attila (ESMTK). 71 kg (26): Klányi Krisztofer (Dorogi NC). 92 kg (19): Végh Artúr (Érdi Spartacus)
A magyar mérkőzések
Selejtező. Tornike Szolomonidze (grúz)–Vitek 11–5. Milosz Kuznia (lengyel)–Kecskeméti 6–4. Tösmagi–Huszein Gegic (bosnyák) mérkőzés nélkül. Marcel Sterkenburg (holland)–Klányi 6–1. Végh–Olekszandr Pricepov (ukrán) technikai tus, 9–0 a 3:28. percben. Nyolcaddöntő. Tösmagi–Miru Olsson (svéd) technikai tus, 13–5 a 2:29. percben. Végh–Bertrand Lauridsen (dán) technikai tus, 10–2 a 3:17. percben. Negyeddöntő. Giorgi Cshikvadze (grúz)–Tösmagi 7–3. Muhammad Jevlojev (orosz)–Végh 10–5
Kötöttfogás, 1. programcsomag (folytatás)
A versenyben maradt magyar szereplők
48 kg: Kovács Gábor (Esztergomi BSE). 55 kg: Zurai Rajmund (Diósgyőri BC)
A magyar mérkőzések
Vigaszág. Kovács–Olivier Skrzypczak (lengyel) 6–4. Niklas Öhlén (svéd)–Zurai technikai tus, 9–0 az 1:58. percben
Bronzmérkőzés. Garnik Ovanniszjan (örmény)–Kovács tus a 2:49. percben, 8–0-nál
Az 1. programcsomag aranyérmesei és a magyar szereplők helyezése
48 kg: Dimitri Hacsidze (Grúzia), …5. Kovács Gábor (Magyarország)
55 kg: Albert Hokonov (Oroszország), …13. Zurai Rajmund
65 kg: Muszlim Imadajev (Oroszország), …15. Horváth Gyula
80 kg: Giorgi Copurasvili (Grúzia), …10. Dömök Péter
110 kg: Muhammet Bakir (Törökország), …7. Marton Márk

Amit eddig írtunk az Eb-ről
Beharangozó, a magyar versenyzők menetrendjével
1. nap: szabadfogás 45,51,60,71,92 kg
2. nap: mind a tíz szabadfogású súlycsoport
3. nap: a szabadfogás vége + női 43,49,57,65,73 kg
4. nap: mind a tíz női súlycsoport (Szél Anna aranyérmével)
5. nap: a női verseny vége + kötöttfogás 48,55,65,80,110 kg

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik