Birkózás, kadét Eb: a leányok szenzációs negyedik helye

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.19. 01:20
Címkék
Tovább gyűrűzik az öröm a magyar leánybirkózók sikere nyomán: a szkopjei kadét Európa-bajnokságon véget ért a női szakág versenye, és a végelszámoláskor kiderült, hogy a csapatunk a nagyon előkelő negyedik helyen végzett a pontversenyben. Hozzájárult ehhez Nagy Alexa pénteki ötödik helye is. Rajtoltak a kötöttfogásúak, közülük Kovács Gábor és Zurai Rajmund szombaton a vigaszágon folytathatja a küzdelmet.

Szekeres István/Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Véget ért a női szakág viadala a szkopjei kadét Európa-bajnokságon. A magyar csapat az emlékezetes csütörtöki bravúr, az arany és a két ezüst után újabb érmet már nem szerzett. Elvileg volt esélye rá a vigaszágra került Matyi Vivien, illetve a bronzmérkőzésen szereplő Nagy Alexa révén… De túl erős ellenfeleket kaptak, és gyors vereséget szenvedtek mindketten.Szekeres István/Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Véget ért a női szakág viadala a szkopjei kadét Európa-bajnokságon. A magyar csapat az emlékezetes csütörtöki bravúr, az arany és a két ezüst után újabb érmet már nem szerzett. Elvileg volt esélye rá a vigaszágra került Matyi Vivien, illetve a bronzmérkőzésen szereplő Nagy Alexa révén… De túl erős ellenfeleket kaptak, és gyors vereséget szenvedtek mindketten.

Mester és tanítvány, RitterDiletta és Szél Anna örömtánca az aranyéremmel Forrás: Facebook
Mester és tanítvány, RitterDiletta és Szél Anna örömtánca az aranyéremmel Forrás: Facebook

Mester és tanítvány, Ritter Diletta és Szél Anna örömtánca az aranyéremmel  •  Forrás: Facebook

A végelszámolás viszont újabb örömforrást nyitott. Csapatunk a pontverseny nagyon előkelő, negyedik helyén végzett. Megelőzte az igen erős svédeket, törököket és a – negatív szenzációként – mindössze a kilencedik helyen végzett azerieket. A tíz aranyéremből négyet nyertek az ukránok, hármat a fehéroroszok, és a nagy hagyományokkal ellentétben egyet sem az oroszok (!) és az azeriek. A további három bajnoki cím itt nem további szovjet utódállamokba került, hanem egy-egy Svédországba, Magyarországra és Szlovákiába. Utóbbiba csallóközi magyar leány, Molnár Zsuzsanna révén, aki a döntőben az orosz Kozlovát az első menetben közel egy percig hidaltatta, végül 8–2-re győzte le.

Megkezdődtek a kötöttfogású küzdelmek. A hagyományoknak megfelelően népesebb mezőnnyel, mint a szabadfogású volt. Nem jelentős a különbség, de megvan. 35 ország 206 kötöttfogású versenyzője szerepel, szemben a 32/197-tel.

A nagyobb baj az, hogy a kötöttfogású rajt sem volt acélos: hét mérkőzésen mindössze két győzelem… Az öt elvesztett összecsapáson csupán hét akciópontot csináltak a mieink, az ellenfelek pedig harmincnégyet. Igazán kemény meccset csak Horváth Gyula vívott a 65 kg-ban, a fehérorosz Kavalevszki ellen. Intéssel és pörgetéssel 3–0-ra vezetett az első menetben. Arra érkezett a másodikban válaszul először intés, emelés és pörgetés (3–5), majd intés (szabálytalan védekezés miatt) és újabb pörgetés (3–8). Az erzsébeti javára írjuk, hogy a szorult helyzetből még kijött, fel tudott állni. Csakhogy pontszámban közelebb már nem került a fehéroroszhoz…

Akit a nyolcaddöntőben aztán 6–0-ra eltángált az orosz Hagyiszov.

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a tavalyi sikernemzedék legjobbjai korosztályt váltottak, és nagyon nehéz a pótlásuk.

De ennyire?...

És persze az is világos, hogy nagyon nehéz ellenfelektől szenvedtek vereséget a fiataljaink. Az öt, ellenünkben győztes vetélytársak közül később hárman is elődöntőt birkóztak. Ha ott is nyernek, három magyar kerül vigaszágra, és indul el a bronzérem felé vezető úton. Nos, kettőnek sikerült döntőbe jutnia, a grúz Hacsidzének (48 kg) és a fehérorosz Makarenkának (55 kg). A 110 kg-ban az azeri Mammadov simán kikapott a török Bakirtól, miáltal a tatabányai Marton Márknak véget ért a kontinensbajnokság.

Ez azt jelenti, hogy az esztergomi Kovács Gábor és a diósgyőri Zurai Roland szombaton, a délelőtti programban szőnyegre léphet. Előbbi a lengyel Olivier Skrzypczak ellen birkózik, hogy az esti programban az örmény Garnik Ovanniszjannal küzdjön meg a bronzért. Zuraira pedig a tavalyi Eb-ezüstérmes és vb-ötödik, svéd Niklas Öhlen vár; a győztes vívhat meg a bronzért az ukrán Eduard Strilcsuk ellen.

KADÉT EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZKOPJE
Kötöttfogás, 1. programcsomag
A magyar szereplők
48 kg (14 induló): Kovács Gábor (Esztergomi BSE). 55 kg (20): Zurai Rajmund (Diósgyőri BC). 65 kg (23): Horváth Gyula (ESMTK). 80 kg (27): Dömök Péter (Ceglédi VSE). 110 kg (12): Marton Márk (Tatabányai SC)
A magyar mérkőzések
Selejtező. Dimitri Hacsidze (grúz)–Kovács technikai tus, 9–0 a 0:58. percben. Andrej Kavalevszki (fehérorosz)–Horváth 8–3. Dömök–Santo Do Dio (olasz) technikai tus, 9–0 a 2:36. percben. Marton–Ronen Ulanovszki (izraeli) technikai tus, 8–0 a 0:59. percben. Nyolcaddöntő. Gleb Makarenka (fehérorosz)–Zurai 8–2. David Zsitomirszki (izraeli)–Dömök 5–1. Sarhan Mammadov (azeri)–Marton 4–1
Női birkózás, 2. programcsomag (folytatás)
A versenyben maradt magyar szereplők
46 kg (13): Matyi Vivien (ESMTK). 69 kg (10): Nagy Alexa (Csepeli BC)
A magyar mérkőzések
Vigaszág. Viktorija Alekszandrovna (orosz)–Matyi tus az 1:14. percben, 11–0-nál
Bronzmérkőzés. Marta Pajula (észt)–Nagy tus a 0:19. percben, 6–0-nál
A 2. programcsomag aranyérmesei és a magyar szereplők helyezése
40 kg: Szofija Kusnir (Ukrajna), magyar induló nem volt
46 kg: Anasztaszija Janotova (Fehéroroszország), …13. Matyi Vivien
53 kg: Szolomija Vinnik (Ukrajna), …17. Nagy Nikolett
61 kg: Antonina Kulahina (Ukrajna), …14. Újfalvi Lili
69 kg: Molnár Zsuzsanna (Szlovákia), …5. Nagy Alexa (Magyarország)
Pontverseny: 1. Ukrajna 156 pont, 2. Fehéroroszország 135, 3. Oroszország 117, 4. Magyarország 81

A szombati sorsolás

Csak nem akar kedvezni a sors a magyar kötöttfogásúaknak!... Párját ritkító esetként, a sorsolás szeszélyéből, mind az öt magyar szereplő a selejtezőben kezdi meg a versenyt.

48 kg (20 induló): Vitek Amadeusz (19-es rajtszámmal) először a grúz Tornike Szolomonidze ellen lép szőnyegre. Továbbjutás esetén a Piotr Stolarczyk (lengyel)–Ilijasz Jandarov (orosz) mérkőzés győztese ellen folytatja. A felsorolt ellenféljelöltek közül egyiknek sincs (még) jegyzett nemzetközi eredménye, de annak ebben az életkorban még nincs különösebb jelentősége.
51 kg (20): Kecskeméti Dávid (20) első ellenfele a lengyel Milosz Kuznia. A nyolcaddöntőben a Dario Dimitrov (macednón)–Evangelosz Boukisz (görög) mérkőzés győztese következhet. A magyar birkózó ágán kicsit ritkás a mezőny, így ki lehet venni, hogy a folytatásban a grúz Giorgi Tahadze, majd az örmény Robert Karapetjan következhet. Egyik sem számít habkönnyű ellenfélnek.
60 kg (25): Tösmagi Attila (15) először a bosnyák Huszein Gegic ellen lép szőnyegre, aki tavaly is indult az Eb-n, és 10. lett. A nyolcaddöntőben a David Loher (svájci)–Miru Olsson (svéd) mérkőzés győztese érkezik. A következő körbe jutásra a grúz Giorgi Cshikvadze a legesélyesebb, aki két éve bronzérmes volt az Eb-n, még a 42 kg-ban. Azeri, fehérorosz és orosz birkózó is szerepel Tösmagi ágán.
71 kg (26): Klányi Krisztofer (18) első ellenfele a holland Marcel Sterkenburg. (Mindenkit megkérünk, hogy ne legyintsen!...) A Sterkenburg testvérekről Az utrechtiek című keretes írásunkban olvashat bővebben. A nyolcaddöntőben jöhet a Vladislavs Mihajlovs (lett)–Data Cshaidze (grúz) találkozó győztese; a grúz a tavalyi serdülő Eb 5. helyén végzett. Ukrán, azeri vagy moldovai vetélytárs kerülhet még képbe.
92 kg (19): Végh Artúr (17) az ukrán Olekszand Pricepov ellen kezd, majd folytathatja az Emilian Lazarov (bolgár)–Bertrand Lauridsen (dán) összecsapás győztese ellen. És akkor jöhet a „fekete leves”, vagyis az orosz Muhammad Jevlojev, a tavalyi serdülő Eb győztese, a kadetvébé ezüstérmese.

Az utrechtiek
Még a birkózásra legalább kicsit figyelő magyar sportbarátok között is többségben lehetnek azok, akik azt sem tudnák bizonyosan állítani, hogy Hollandiában űzik-e a sportágat egyáltalán. Túl sokat ugyanis nem hallani róla.
Hogy ez változzon, arról az utrechti birkózóklub két tagja tehet a legtöbbet, akik indulnak a szkopjei kadét Eb-n. Testvérekről van szó, a két Sterkenburgról.
A nagyobbik fiú, Tyrone bronzérmet nyert a tavalyi kontinensbajnokságon. A mostanin pedig remek mérkőzést vívott a 80 kg selejtezőjében a norvég színekben induló, afrikai származású Exauce Mukubu ellen. A fekete fiú nyert 7– 4-re, és egészen az elődöntőig jutott. Ott alulmaradt (4–4-es végeredménnyel, utolsó akcióval) a görög Tszompanudisz ellen.
A kisebbik Sterkenburg, Marcel lesz Klányi Krisztofer első ellenfele szombaton, a 71 kg-ban. Tavaly is indult az Eb-n, a 10. helyen végzett, de igazi birkózó benyomását keltette.
Kéretik tehát nem legyinteni előre Krisztofer ellenfelére.
Jobb óvatosnak lenni, mindinkább kiegyenlítődnek az erőviszonyok az európai kötöttfogásban.

Amit eddig írtunk az Eb-ről
Beharangozó, a magyar versenyzők menetrendjével
1. nap: szabadfogás 45,51,60,71,92 kg
2. nap: mind a tíz szabadfogású súlycsoport
3. nap: a szabadfogás vége + női 43,49,57,65,73 kg
4. nap: mind a tíz női súlycsoport (Szél Anna aranyérmével)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik