Birkózás, junior-vb: Vitek a bronzért, Takács elődöntős

Krasznai Bence jelenti Tallinnból utanpotlassport.huKrasznai Bence jelenti Tallinnból utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.08.17. 15:59
Címkék
Megkezdték szereplésüket a tallinni junior birkózó-világbajnokság utolsó, kötöttfogású szereplői. Szombaton délelőtt kiderült, hogy az esti programban Vitek Dáriusz (130 kg) bronzmeccsén és Takács István (82 kg) elődöntőjén is szurkolhatunk magyarért a Tondiraba jégcsarnokban. Bak Gergely (72 kg) és Szőke Alex (97 kg) a vigaszágra vár, Váncza István (67 kg) kiesett.

Nem úgy sikerült a pénteki versenynap junior kötöttfogású birkózóinknak, ahogyan azt eltervezték a tallinni világbajnokságon; az idén junior Eb-címet szerző Lévai Tamás (77 kg) és a junior kontinenstornán második Losonczi Dávid (87 kg) nem kis meglepetésre búcsúzott a viadaltól.Junior Eb-bronzérmesünknek,Vitek Dáriusznakviszont szoríthattunk szombaton, a délelőtti programban, miután legyőzője, a kadét-világbajnok amerikaiCohlton Michael Schultz meg sem állt az aranycsatáig.Lévai Tamás (77 kg) és a junior kontinenstornán második Losonczi Dávid (87 kg) nem kis meglepetésre búcsúzott a viadaltól.Junior Eb-bronzérmesünknek,Vitek Dáriusznakviszont szoríthattunk szombaton, a délelőtti programban, miután legyőzője, a kadét-világbajnok amerikaiCohlton Michael Schultz meg sem állt az aranycsatáig.

Vitek Dáriusz (pirosban) megérdemelten jutott bronzcsatába a junior-világbajnokságon Fotó: Martin Gábor
Vitek Dáriusz (pirosban) megérdemelten jutott bronzcsatába a junior-világbajnokságon Fotó: Martin Gábor

Vitek Dáriusz (pirosban) megérdemelten jutott bronzcsatába a junior-világbajnokságon  •  Fotó: Martin Gábor

Dáriusznak a vigaszágon idei junior Ázsia-bajnokság második helyezettjével, az indiai Aaweshelkellett szembenéznie először. A magyar nem vacakolt; öt percen belül kialakította a technikai tust két-két levitellel és pörgetéssel (8−0). A bronzcsatáért jöhetett az ötszörös utánpótlás Afrika-bajnok egyiptomi, Juszef Ahmed Issza:az első menetben a Budapesti Honvéd SE sportolóját látták passzívnak a bírók, leküldték a földre (0−1), ahonnan belefogta az egyiptomit a pörgetésébe, mögé ment (‘1−1) és kétszer megpörgette (5−1). Előnyét a meccs végéig tartotta, tehát a harmadik helyért léphet szőnyegre a szombat esti programban: az idei junior Ázsia-bajnokság ötödik helyezettjével, a kínai Lu Zhanggal találkozik.

„Jó napot fogtam ki, frissen mozgok a szőnyegen. Annyit tudok a kínairól, hogy balra pörget jól, ezt igyekszem kiküszöbölni, készülök rá. Ahogyan arra is, hogy enyém lesz a bronzérem!”− mondta Vitek az egyiptomi elleni mérkőzés után néhány perccel a Tondiraba jégcsarnokban.

Takács Istvánért az elődöntőben szoríthatunk Fotó: Martin Gábor
Takács Istvánért az elődöntőben szoríthatunk Fotó: Martin Gábor

Takács Istvánért az elődöntőben szoríthatunk  •  Fotó: Martin Gábor

Elődöntőbe jutott junior Európa-bajnokunk, Takács István (82 kg), aki szaltódobással kezdett az idei junior Ázsia-bajnokságon kilencedik dél-koreai Dzsi-hjeok Szong ellen (4−0), és majdnem tusolta is a riválist, ám kifordult. István azonban nem állt meg; egy-egy dobással és pörgetéssel kialakította a technikai tust (8−0), ezzel a tizenhat közé jutott.Takácsnak egy menet sem kellett ahhoz, hogy újabb győzelmet arasson technikai tussal (9−0); ezúttal a kadét világbajnoki ötödik belorusz, Makszim Bondarenkonem talált rajta fogást: két kitolást, egy levitelt, valamint egy négypontos derékra támadást bemutatva nyert, és jutott a negyeddöntőbe, ahol megismétlődött a június eleji, pontevedrai junior Európa-bajnokság fináléja a magyarés az ukrán Vitalij Andrijovics között. A BVSC-Zugló fiatalja Spanyolországban nagyon simán,1:52 perc alatt, zseniális birkózással intézte el technikai tussal (8−0) az ukránt. Az eredmény Észtországban sem változott: István ezúttal öt perc alatt alakította ki ugyanezt a különbséget passzivitással, kitolással és három levitellel, így megküzdhet az aranycsatáért az idei junior Ázsia-bajnokkal, az irániHoszein Foruzade Godzsebeigluval.

„Szerencsére, kiváló napot fogott ki. Tudása legjavát nyújtja. Ha ez nem változik estig, úgy gondolom, bejut a fináléba”− vélekedett a vezetőedző, Struhács György a bemelegítőteremben.

Korosztályos klasszisunk Szőke Alex nem bírt a kubai birkózózsenivel Fotó: Martin Gábor
Korosztályos klasszisunk Szőke Alex nem bírt a kubai birkózózsenivel Fotó: Martin Gábor

Korosztályos klasszisunk Szőke Alex nem bírt a kubai birkózózsenivel  •  Fotó: Martin Gábor

Kétszeres utánpótlás Európa-bajnokunk, kadét-világbajnokunk, Szőke Alex (97 kg) a negyeddöntőig jutott. Nem akárkitól szenvedett vereséget: a felnőttek között az idén Pánamerika-bajnoki címet szerző, Pánamerika Játékok-győztes kubai,Gabriel Alejandro Rosillo Kindelan győzte le. Ritka az, amikor Alex mellett azt lehet mondani valakire, hogy sokkal jobb volt, ám ez most így történt. Habár Alexé volt az első pont passzivitás miatt, a kubai már az első menetben megfordította a párharcot levitellel és abból egy gyönyörű dobással (1−6). A második felvonás Kindelan újabb levitelével kezdődött, a technikai tus pedig úgy alakult ki, hogy elutasították a Struhács György által kért challenget a bírók (1−9).

„A srác úgy mozog a szőnyegen, akár a hetven kilósok és elképesztően erős. Alex ugyanezt mondta, amikor lejött a szőnyegről. Nem lepődnék meg, ha már az idén borsot törne a felnőttek orra alá a vb-n”− töprengett a mester.

Csakúgy, mint Alex, Bak Gergely (72 kg) is reménykedhet a vigaszágban. Az FTC birkózójanem kezdte jól a kazah kadét vb-ötödik Galimbek Nurgali elleni selejtezőmérkőzést; az első menetben hat ponttal elhúzott a riválisa. A második felvonást aztán hatalmas szaltódobással kezdte (4−6) , ráadásul a hátán is tartotta a kazahot (tus), így jutott tovább a nyolcaddöntőbe, ahol túl nagy falatnak bizonyultaz azeri junior Európa-bajnok, Ulvu Ganizade (0−9).

Nagyot küzdött ajunior Eb- és vb-bronzérmes Váncza István az iráni kadét vb-ezüstérmes Mohammad Reza Mohtari ellena nyolcaddöntőbe jutásért. A párharc nem indult jól, a magyar ellen passzivitási pontot ítéltek, ezután egyszer levitte őt az iráni, ahonnan meg is pörgette (5−0). Hajtottak a fiúk, ugyanakkor a második menetben csak két levitel történt mindkét oldalon, ezzel Mohtari 7−2-es diadalt aratott. Miután az iráni később kikapott az amerikai Omaniától, Váncza kiesett.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, TALLINN
Kötöttfogás, szombat délelőtti program
A magyar szereplők
67 kg (34 induló): Váncza István (FTC), 72 kg (31 induló): Bak Gergely (FTC), 82 kg (26 induló): Takács István (BVSC-Zugló), 97 kg (23 induló): Szőke Alex (ESMTK), 130 kg (23 induló): Vitek Dáriusz (Budapesti Honvéd SE)
Vigaszág
130 kg:Vitek Dáriusz−Áves Áves (indiai) 8−0
130 kg:Vitek Dáriusz−Juszef Ahmed Issza (egyiptomi) 5−1
Selejtező
72 kg:Bak Gergely−Galimbek Nurgali (kazah) tus 4−6-nál
82 kg:Takács István−Dzsi-hjeok Szong (dél-koreai) 8−0
Tizenhat közé jutásért
67 kg: Mohammad Raza Mohtari (iráni)−Váncza István 7−2
Nyolcaddöntő
72 kg: Ulvu Ganizade (azeri)−Bak Gergely 9−0
82 kg:Takács István−Makszim Bondarenko (fehérorosz) 9−0
97 kg:Szőke Alex−Dzseong-jul Kvon (dél-koreai) 14−4
Negyeddöntő
82 kg:Takács István−Vitalij Andrijovics (ukrán) 8−0
97 kg:Gabriel Alejandro Rosillo Kindelan (kubai)−Szőke Alex 9−1

Amit eddig a junior-világbajnokságról írtunk:
Tallinnban is történelmet írnak a birkózók?
Mester Milán (79 kg) egy passzivitásra volt az aranycsatától
Parázs csaták délelőtt, de magyar szabadfogású nem nyert meccset Tallinnban
Mester Milán (79 kg) bronzérmet szerzett Tallinnban
Négy magyar birkózólányból egy jutott elődöntőbe Tallinnban
Nagy Bernadett és Szél Anna is a bronzéremért küzdhet a tallinni junior-világbajnokságon
Az amerikai szabadfogásúak nem érték be az oroszokat, Szabados Noémi (65 kg) a vigaszágban bízhat
Nagy Bernadett (76 kg) bronzérmes Tallinnban
Drámasorozat a kötöttfogásúak nyitónapján Tallinnban
Vitek a vigaszágon, meghökkentő japán fölény a hölgyek között

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik