Birkózás: egy-egy arany, ezüst és bronz a junior Eb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.04. 21:12
Címkék
Lévai Tamás (77 kg) arany-, Losonczi Dávid (87 kg) ezüst-, míg Vitek Dáriusz (130 kg) bronzérmes lett a pontevedrai junior birkózó Európa-bajnokság keddi, kötöttfogású versenynapján. Szőke Alex (97 kg) és Takács István (82 kg) döntőbe jutott.

A pontevedrai junior birkózó Európa-bajnokság második versenynapján a kötöttfogásúaké volt a főszerep. Szőke Alexék bizonyára nem szerettek volna elmaradni az első nap sikereitől: a Struhács György vezette alakulat hétfőn két aranycsatát és egy bronzmeccset harcolt ki a kedd esti programra.Szőke Alexék bizonyára nem szerettek volna elmaradni az első nap sikereitől: a Struhács György vezette alakulat hétfőn két aranycsatát és egy bronzmeccset harcolt ki a kedd esti programra.

Ha már Alexnél (97 kg) tartunk: brillírozott. Technikai tussal verte az azeri Taris Abilovot és a török Beytullah Kayisdagot. Az ESMTK kadét világ- és Európa-bajnok sportolója így már az elődöntőben tudhatta magát, s ott rendkívül taktikus birkózással gyűrte le a lengyel Gerard Kurniczakot, ezzel biztosítva helyét a szerda esti döntőben, amelyben a német Patrick Neumaier ellen méri össze tudását.

A kadét vb-ezüstérmes, junior vb-bronzérmes Takács István (82 kg) hatalmas ütközeteket tudhat maga mögött. Szoros csatában kerekedett a lengyel Szymon Szymonovicz (5−3) és az örmény Karen Hacsatrjan (4−3) fölé, majd a negyeddöntőben magabiztosan nyert a horvát Karlo Kodric ellen. Takáccsal szemben a német Lucas Lazogianis állt az elődöntőben. A BVSC-Zugló versenyzője 0−5-ről – másfél perc alatt – két levitellel és egy dobással megfordította a párharcot 6−5-re, így szintén kvalifikálta magát a szerdai fináléba.

Lévai Tamásnak (a dobogó tetején) szólt a himnusz Pontevedrában Forrás: MBSZ
Lévai Tamásnak (a dobogó tetején) szólt a himnusz Pontevedrában Forrás: MBSZ

Lévai Tamásnak (a dobogó tetején) szólt a himnusz Pontevedrában  •  Forrás: MBSZ

De ez még messze nem minden: a magyar fiatalok közül hárman már kedden a dobogóra állhattak. Az U23-as Európa- és világbajnoki bronzérmes Lévai Tamás (77 kg) hétfőn úgy suhant végig a mezőnyön, hogy ellenfelei – a francia Thomas Dacher, a szerb Andrija Maletin, az ukrán Dmitro Vaszeckij és a fehérorosz Mikota Kazakov – pontot sem csináltak rajta. A megfelelő jelző csakis a parádés lehet arra, ha valaki úgy jut döntőbe bármely birkózó-világversenyen, hogy senki nem képes ellene akciót végrehajtani.

Nos, Tamás végül is úgy szerezte meg kedd este pályafutása (és a magyar juniorválogatott) első Európa-bajnoki aranyérmét, hogy a döntőben az orosz Hamid Iszajev csupán egy pontot ért el vele szemben.

Losonczi Dávid (87 kg) óriási csata után jutott a kedd esti fináléba: vesztes helyzetből (5−9) állt fel a fehérorosz Ihar Jaraseviccsel szemben. Egymás után háromszor emelte ki derékból a beloruszt, és négy lett pont jutalma – így aratott diadalt technikai tussal az elődöntőben. Az aranycsatában ugyanakkor túl nagy falatnak bizonyult neki az orosz junior-világbajnoki ezüstérmes Ilja Jermolenko, aki 1:08 perc alatt levitte, és háromszor megpörgette a magyart: a rivális 8−0-ás sikerrel lett Európa-bajnok. De mellé, a dobogó második fokára az ESMTK fiatalja állhatott fel, élete első medálját szerezve világversenyen.

Vitek Dáriusz (130 kg) a bronzmérkőzésen bosszulta meg, hogy alulmaradt a későbbi győztes török, Muhammat Bakirral szemben; a harmadik helyért mindössze 1:20 perc alatt kiforgatta a kadét vb-bronzérmes lengyel Tomasz Jacek Wawrzynczyket, tehát szintén az emelvényen feszíthetett.

A kedd délelőtti programban a junior Európa- és világbajnoki harmadik, felnőtt vb-hetedik Váncza István (67 kg), a kadét Eb-második Bak Gergely (72 kg) és Török Tamás (60 kg) is kikapott az elődöntő előtt, legyőzőjük pedig nem jutott fináléba, így mindhárman búcsúztak.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, PONTEVEDRA
Második versenynap
Selejtező
67 kg: Váncza István−Genadi Szevdalinov (bolgár) 11−4
72 kg: Bak Gergely−Jan Bozok (cseh) tus 2−1-nél
82 kg: Takács István−Szymon Szymonowicz (lengyel) 5−3
97 kg: Szőke Alex−Tarisz Abilov (azeri) 9−0
Nyolcaddöntő
60 kg: Török Tamás−Omer Bicici (török) 4−3
67 kg: Váncza István−Nijaz Arzumanov (azeri) 6−2
72 kg: Szergej Sztepanov (orosz)−Bak Gergely 7−0
82 kg: Takács István−Karen Hacsatrjan (örmény) 4−3
Negyeddöntő
60 kg: Szahak Hovanniszjan (örmény)−Török Tamás 8−0
67 kg: Havaard Jörgensen (norvég)−Váncza István 7−0
82 kg: Takács István−Karlo Kodric (horvát) 9−1
97 kg: Szőke Alex−Beytullah Kayisdag (török) 18−5
Elődöntő
82 kg: Takács István−Lucas Lazogianis (német) 6−5
97 kg: Szőke Alex−Gerard Kurniczak (lengyel) 4−2
Bronzmérkőzés
130 kg:Vitek Dáriusz−Tomasz Jacek Wawrzynczyk (lengyel) 10−1
Döntő
77 kg:Lévai Tamás−Hamid Iszajev (orosz) 4−1
87 kg:Ilja Jermolenko (orosz)−Losonczi Dávid 8−0
A hétfői versenynap érmesei
55 kg: 1. Pridon Abuladze (Grúzia), 2. Anvar Allahijarov (Oroszország), 3. Zaur Alijev (Azerbajdzsán) és Artium Deleanu (Moldova)
63 kg: 1. Abdullah Toprak (Törökország), 2. Leri Abuladze (Grúzia), 3. Adam Gauzsaev (Oroszország) és Hracsja Pogoszjan (Örményország),… 16. Gyürky Tibor (Magyarország)
77 kg: 1. LÉVAI TAMÁS (MAGYARORSZÁG),2. Hamid Iszajev (Oroszország), 3. Nika Serbakovi (Grúzia) és Mikita Kakakov (Fehéroroszország)
87 kg: 1. Ilja Jermolenko (Oroszország), 2.LOSONCZI DÁVID (MAGYARORSZÁG),3. Giorgi Kacanasvili (Grúzia) és Ihar Jarasevics (Fehéroroszország)
130 kg: 1. Muhammet Bakir (Törökország), 2. Oszman Sadov (Oroszország), 3. Nikola Milatovic (Norvégia) ésVITEK DÁRIUSZ (MAGYARORSZÁG)

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik