HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.09.04 19:02 Frissítve: 2018.09.04 19:25

Birkózás: dr. Hegedüs Csaba könyvbemutatója

„A huszonhárom évig tartó birkózószövetségi elnöki munkásságom lezárultával, kétezer-tizennégyben rájöttem, hogy valamit még kellene csinálni, hiszen több, mint hat évtizede élek a sportágban. Mindent tőle kaptam, mindent neki köszönhetek. A most elkészült tankönyv a hálám újabb produktuma a legendás Mr. Tus-sportiskola után” – mondta a Mr. Tus-tankönyv bemutatóján Budapesten a két nap múlva 70 éves tuskirály, a 100. magyar olimpiai aranyérmet megszerző dr. Hegedüs Csaba.

HIRDETÉS

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  Ünnepélyes keretek között mutatták be két nappal a 70. születésnapja előtt, a budapesti Városligeti-tónál található Robinson étteremben a 100. magyar olimpiai bajnoki címet szerző tuskirály, dr. Hegedüs Csaba alkotását, a Mr. Tus-tankönyvet.

 

Balról: dr. Hegedüs Csaba és Szekeres István

Balról: dr. Hegedüs Csaba és Szekeres István a könyvbemutatón

 

„A könyv a 21. század eszményi birkózását, és az ahhoz vezető utat mutatja be” – kezdte Hegedüs a megnyitó beszédében. A szerkesztő, Szekeres István oldalunknak az esemény után elmondta, hogy az olvasmányos szakkönyv természetesen a szakembereknek szól, de szinte minden mondatának az utánpótlás-nevelésben kell gyökeret vernie.

„Engem mindig is az vonzott, ami nagyon nehéz, szinte lehetetlen – folytatta a tuskirály. – A huszonhárom évig tartó birkózó szövetségi elnöki munkásságom lezárultával, kétezer-tizennégyben rájöttem, hogy valamit még kellene csinálni, hiszen több, mint hat évtizede élek a sportágban. Mindent tőle kaptam, mindent neki köszönhetek. A most elkészült tankönyv a hálám újabb produktuma a legendás Mr. Tus-sportiskola után.”

Ennek okán készült el az a tankönyv, amelyet Mocsai Lajos az előszavában inkább tanító könyvnek minősít.

Hegedüs a bemutatón jelentette be: a birkózó-világszövetség (UWW) elnöke, Nenad Lalovics nemrégiben közölte vele: a világszövetség elnökségének örökös, tiszteletbeli tagjává választották. 

„Ezzel a könyvvel a hitvallásomat szerettem volna nyilvánosságra hozni. Biztos, hogy néhányan találnak benne hibát az idő haladtával, s ezeket alá is húzzák, de nem baj...” – folytatta München olimpiai bajnoka.

Szerettük volna, ha ezt a mondatot Szekeres magyarázná meg:

„Természetesen – mint minden sportban – az idő múlásával sok minden változik. Az ehhez hasonló könyvek így hát nem örökéletűek. Hozzáteszem viszont: szerintem a következő néhány évtizedben senki sem ír ilyen elkötelezett, tudományos igényű szakkönyvet a sportágról. Igen jelentős például az egyik társszerző, Lívják Emília munkája, aki az óvodások és a kisiskolások játékos birkózó-előképzéséhez konkrét tanácsot és gyakorlatokat ad.”

A bemutatón értékelte Hegedüs munkáját és életművét Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Sárfalvi Péter, az utánpótlás-nevelésért is felelős helyettes államtitkár, Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke, dr. Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója, kétszeres olimpia ezüstérmes tőröző, a Magyar Fair Play Bizottság elnöke. Köszöntőt mondott továbbá Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke és dr. Berkes István, a MOB Orvosi Bizottságának korábbi elnöke is.

Közülük mindenki köszönetet mondott a részvételért, emellett elmesélt néhány történetet Hegedüsről.

Kulcsár például ezt:

„Kétezer-tízben, az azerbajdzsáni junior vívó világbajnokságon még más minőségben vettem részt. Ott történt az eset: egy idegen nem azt emlegette, amikor megtudta, hogy magyar vagyok, hogy Puskás, hanem azt, hogy Hegedüs! Ekkor döbbentem rá, mekkora legenda is valójában.”

A bemutatót Berkes zárta, akivel a tuskirály a gyermekkorában, Szombathelyen együtt volt a serdülő-úszóválogatott tagja. Kiemelte: a magyar sportnak szüksége van a tudományos írásokra, végül arra biztatta az újnemzedéket, úgy élje az életét, ahogyan Hegedüs tette, aki egész életében azt hangsúlyozta:

„Olyan nincs, hogy valamit nem lehet elérni!”

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.11 09:08:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

2018.11.10 13:40:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az év második legjobb európai ifjúsági korú sportolónőjének választották Késely Ajnát. A Kőbánya SC tizenötszörös junior Európa-bajnok és háromszoros ifjúsági olimpiai aranyérmes 17 éves versenyzőjét az osztrák kerékpáros Laura Stigger előzte meg, Késely a díjátadóról nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

2018.11.07 12:08:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első győzelmét a 2018/19-es évadban a női junior kézilabda-válogatott, a fiatalok az MTK Budapest elleni vereség után 28–26-ra legyőzték edzőmeccsen a Kisvárda alakulatát.

2018.11.07 08:18:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Legutóbb egy tizenegyszer újjáélesztett, végül sikerrel meggyógyított tizenhét éves dabasi labdarúgó esetével hallatott magáról Dr. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, a városmajori szívklinika igazgatója, aki nagy tapasztalatú szívgyógyászként az életmentő műveletekből is folyamatosan kiveszi a részét, miközben szakértő csapatával szervezetten éppen egy évtizede dolgozik azért, hogy kivédhető legyen a hirtelen szívhalál a sportolóknál. A nemzetközi hírű szakember – aki a fiatalkori szűrések fontosságáról is beszélt honlapunknak – meggyőződéssel vallja: a sportpályán, verseny, mérkőzés közben bekövetkező váratlan tragédia igenis megelőzhető.

2018.11.05 19:18:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Több, mint tíz év után hagyta el az érdi úszóklubot, és igazolt a Budapesti Honvédba a világ úszósportjának egyik legnagyobb ígérete, Milák Kristóf. A 18 éves versenyző, ahogyan ő fogalmazott, kicsit kinőtte előző egyesületét, ezért döntött a váltás mellett. Legfőbb célja, hogy nyugodt és tökéletes körülmények között készülhessen tovább két évvel a tokiói olimpia előtt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS