HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.09.04 19:02 Frissítve: 2018.09.04 19:25

Birkózás: dr. Hegedüs Csaba könyvbemutatója

„A huszonhárom évig tartó birkózószövetségi elnöki munkásságom lezárultával, kétezer-tizennégyben rájöttem, hogy valamit még kellene csinálni, hiszen több, mint hat évtizede élek a sportágban. Mindent tőle kaptam, mindent neki köszönhetek. A most elkészült tankönyv a hálám újabb produktuma a legendás Mr. Tus-sportiskola után” – mondta a Mr. Tus-tankönyv bemutatóján Budapesten a két nap múlva 70 éves tuskirály, a 100. magyar olimpiai aranyérmet megszerző dr. Hegedüs Csaba.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  Ünnepélyes keretek között mutatták be két nappal a 70. születésnapja előtt, a budapesti Városligeti-tónál található Robinson étteremben a 100. magyar olimpiai bajnoki címet szerző tuskirály, dr. Hegedüs Csaba alkotását, a Mr. Tus-tankönyvet.

 

Balról: dr. Hegedüs Csaba és Szekeres István

Balról: dr. Hegedüs Csaba és Szekeres István a könyvbemutatón

 

„A könyv a 21. század eszményi birkózását, és az ahhoz vezető utat mutatja be” – kezdte Hegedüs a megnyitó beszédében. A szerkesztő, Szekeres István oldalunknak az esemény után elmondta, hogy az olvasmányos szakkönyv természetesen a szakembereknek szól, de szinte minden mondatának az utánpótlás-nevelésben kell gyökeret vernie.

„Engem mindig is az vonzott, ami nagyon nehéz, szinte lehetetlen – folytatta a tuskirály. – A huszonhárom évig tartó birkózó szövetségi elnöki munkásságom lezárultával, kétezer-tizennégyben rájöttem, hogy valamit még kellene csinálni, hiszen több, mint hat évtizede élek a sportágban. Mindent tőle kaptam, mindent neki köszönhetek. A most elkészült tankönyv a hálám újabb produktuma a legendás Mr. Tus-sportiskola után.”

Ennek okán készült el az a tankönyv, amelyet Mocsai Lajos az előszavában inkább tanító könyvnek minősít.

Hegedüs a bemutatón jelentette be: a birkózó-világszövetség (UWW) elnöke, Nenad Lalovics nemrégiben közölte vele: a világszövetség elnökségének örökös, tiszteletbeli tagjává választották. 

„Ezzel a könyvvel a hitvallásomat szerettem volna nyilvánosságra hozni. Biztos, hogy néhányan találnak benne hibát az idő haladtával, s ezeket alá is húzzák, de nem baj...” – folytatta München olimpiai bajnoka.

Szerettük volna, ha ezt a mondatot Szekeres magyarázná meg:

„Természetesen – mint minden sportban – az idő múlásával sok minden változik. Az ehhez hasonló könyvek így hát nem örökéletűek. Hozzáteszem viszont: szerintem a következő néhány évtizedben senki sem ír ilyen elkötelezett, tudományos igényű szakkönyvet a sportágról. Igen jelentős például az egyik társszerző, Lívják Emília munkája, aki az óvodások és a kisiskolások játékos birkózó-előképzéséhez konkrét tanácsot és gyakorlatokat ad.”

A bemutatón értékelte Hegedüs munkáját és életművét Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Sárfalvi Péter, az utánpótlás-nevelésért is felelős helyettes államtitkár, Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke, dr. Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója, kétszeres olimpia ezüstérmes tőröző, a Magyar Fair Play Bizottság elnöke. Köszöntőt mondott továbbá Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke és dr. Berkes István, a MOB Orvosi Bizottságának korábbi elnöke is.

Közülük mindenki köszönetet mondott a részvételért, emellett elmesélt néhány történetet Hegedüsről.

Kulcsár például ezt:

„Kétezer-tízben, az azerbajdzsáni junior vívó világbajnokságon még más minőségben vettem részt. Ott történt az eset: egy idegen nem azt emlegette, amikor megtudta, hogy magyar vagyok, hogy Puskás, hanem azt, hogy Hegedüs! Ekkor döbbentem rá, mekkora legenda is valójában.”

A bemutatót Berkes zárta, akivel a tuskirály a gyermekkorában, Szombathelyen együtt volt a serdülő-úszóválogatott tagja. Kiemelte: a magyar sportnak szüksége van a tudományos írásokra, végül arra biztatta az újnemzedéket, úgy élje az életét, ahogyan Hegedüs tette, aki egész életében azt hangsúlyozta:

„Olyan nincs, hogy valamit nem lehet elérni!”

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.01.14 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A számtalan emlékezetes pillanatot hozó tavalyi esztendőt követően a hazai sportági szövetség kihirdette az év legjobbjait: a juniorkorosztályban az U20-as világbajnok Háfra Noémi és a jelenleg is a felnőttválogatottal a vb-n részt vevő Máthé Dominik kapta az elismerést.

2019.01.13 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Év közben váltott klubot a Telekom Veszprém 19 éves balátlövője, Borzas Uros. Igaz, csak ideiglenesen intett búcsút a bakonyi klubnak a korosztályos válogatott kézilabdázó, az évad végéig került kölcsönbe a jelenleg az NB I harmadik helyen álló Grundfos Tatabánya gárdájához.

2019.01.11 16:11:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Élete első Forma-3-as versenyén indult ma el Keszthelyi Vivien, amelyen a nyolcadik helyen végzett. A 18 esztendős autóversenyző Thaiföldön kezdte meg az F3 ázsiai, téli bajnokságában a szezont, és mivel még nem vezetett ilyen autót, már január 4-én a helyszínre utazott, hogy felkészülése a lehető legtökéletesebb legyen. A futam előtt beszélgettünk vele.

2018.12.11 14:20:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hétfőn jelentették be, hogy a nyáron junior-világbajnoki címet nyerő női U20-as kézilabda-válogatott játékosa, Klujber Katrin nevelőklubjától, a Dunaújvárostól – amelyben tizenegy évet húzott le – az FTC-be igazol.

2018.11.25 22:29:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A fővárosi klubok fölényét hozta a kadétkorú vívók országos bajnokságának második napja is, ám ahogyan az egyéni versenyeknél, úgy a csapatszámokban sem akadt duplázó egyesület. A hat aranyérem, hat különböző egyesülethez került vasárnap is.