Birkózás: Dollák Tamara árnyékában is remekelnek az újpesti fiatalok

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.06.01. 19:18
Címkék
A közelmúltban az UTE színeiben versenyző 59 kilós birkózó, Dollák Tamara ezüstérmet szerzett a szkopjei U23-as Eb-n, ám a kis műhelynek számító újpestiek a fiatalabb korcsoportokban is szép eredményekkel büszkélkedhetnek.

A nemrégiben véget ért szkopjei U23-as birkózó Európa-bajnokságon a magyar női küldöttség egyetlen érmét az újpesti Dollák Tamara szerezte, aki az 59 kilósok között ezüstérmesként végzett. A friss Eb-érmessel beszélgettünk.

„Előzetesen mindenképpen aláírtam volna az ezüstérmet, így utólag visszagondolva ezzel a szerepléssel kihoztam a maximumot. Amikor kiderült, hogy a felnőtt Európa-bajnok, moldovai Anastasia Nichita is ott lesz Szkopjéban, a lelkem mélyén éreztem, hogy ez lehet a legtöbb. Persze, sajnálom, hogy ilyen rövidre sikerült aztán a döntő.” – nyilatkozta Tamara az Utánpótlássportnak.

Forrás: MBSZ / UWW
Forrás: MBSZ / UWW

Dollák Tamara ezüstérmes lett Szkopjéban  •  Forrás: MBSZ / UWW

Tamara a legjobb nyolc mezőnyében kezdte a szereplését a kontinensviadalon. Ott a spanyol Maria Baez Dilonét magabiztosan verte 5-2-re, ezt követte a drámai, fordulatokkal teli elődöntő, amelyben 9-8-ra diadalmaskodott végül a magyar lány a belarusz Kriszcina Szazikina ellen. Majd a finálé csupán 48 másodpercig tartott, a Tokióban is éremeséllyel induló moldovai rivális előbb gyorsan földre vitte Dollákot, majd négyszer megpörgette őt, így 10-0-al véget is ért az ütközet.

„Az elődöntőre még jó ideig emlékezni fogok annyi fordulatot történt. Nagyon hasonló képességű birkózók vagyunk a fehérorosszal, éppen ezért rendkívül szoros küzdelmet hozott a meccs. Azt hiszem, csak az döntött a javamra a végén, hogy egyszerűen jobban akartam a sikert, a döntőbe jutást. Az utolsó félpercben végrehajtott akcióval összejött a fordítás, ezután óriási öröm fogott el. Sajnos a másnapi döntőben már nem tudtam megismételni ezt a jó formát. A gyors földre vitelben beszorult a karom, emiatt esélyem sem volt kivédeni a pörgetéseket. Szomorú voltam, hogy ilyen hamar véget ért aranycsata, mert nem így terveztem. Ennek ellenére is elégedett lehetek, bízom benne, hogy ősszel a vébén sikerült ezt a teljesítményt megismételni.”

Az újpesti ígéretek nemcsak az U23-asok között remekelnek a közelmúltban, hanem a serdülők és a kadétok is között is szállítják az aranyérmeket a hazai válogatóversenyeken. A májusi eleji, csepeli serdülő válogatón a szabadfogású fiúk mezőnyében Szilágyi György (52 kg) és Laposa Márk (62 kg) is nyert, míg a leányok között Kapuvári Liliána (42 kg) nyakába került aranyérem. Ezzel mindhárman kiharcolták az indulást a múlt héten lezajlott szófiai U15-ös Eb-n. Ott a világversenyen most debütáló fiúk közül Szilágyi a tizenharmadik, Laposa a tizenkettedik helyen zárt, míg Kapuvári hajszálnyira volt a bronzéremtől a leányok küzdelmeiben. A harmadik helyért 6–5-re kapott ki a fehérorosz Aliszejenkától, ezzel végül ötödik lett.

Kiválóan teljesítenek az újpesti tehetségek a fiatalabb korosztályokban is Forrás: UTE
Kiválóan teljesítenek az újpesti tehetségek a fiatalabb korosztályokban is Forrás: UTE

Kiválóan teljesítenek az újpesti tehetségek a fiatalabb korosztályokban is  •  Forrás: UTE

„Nem tartozunk a nagy műhelyek közé, sőt inkább a kisebbek közé sorolnám magunkat. Összesen 15 korosztályos versenyző birkózik nálunk, viszont ebből a családias légkörből színvonalas, szakmai munkát tudunk kihozni. Kifejezetten erős a kohézió, az összetartás a fiatalok között. Folyamatosan motiválják egymást a gyerekek, és úgy hiszem, ez a siker kulcsa” – fogalmazott Németh István, az újpesti reménységek trénere.

Szilágyi és Kapuvári tehetségét az is igazolja, hogy serdülőkorúként megnyerték a kadétok hazai Eb-válogatóviadalát is Kiskunfélegyházán. Emellett a lila-fehérek közül Rácz Balázs (55 kg) is felállhatott a dobogó legfelső fokára. És jelen állás szerint az egyesület képviseletében a 80 kilóban vitézkedő Komáromi Viktor is ott lehet a június 14-20. között rendezendő, szamokovi kadét Eb-n.

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik