Birkózás: a magyar lányok két 5. hellyel zárták a junior Eb-t

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.03. 21:32
Címkék
A 65 kilogrammos Szabados Noémi kadétkorúként zárta az ötödik helyen a Rómában zajló junior birkózó Európa-bajnokságot, s a 62 kilós Felhő Viktória is ötödik lett. A szabadfogásúak is megkezdték küzdelmeiket, s a mieink közül egyedül az 57 kilogrammosok között versenyző Farkas Rajmundnak maradt esélye érmet szereznie.

Krasznai Bence –utanpotlassport.huKét ötödik hellyel zárta második, s egyben utolsó versenynapját a magyarbirkózó leányválogatott a Rómában zajló junior Európa-bajnokságon, amelynek az ötödik napja ért véget.Krasznai Bence –utanpotlassport.huKét ötödik hellyel zárta második, s egyben utolsó versenynapját a magyarbirkózó leányválogatott a Rómában zajló junior Európa-bajnokságon, amelynek az ötödik napja ért véget.

Szabados Noémi kadétként lett ötödik a junior Eb-n
Szabados Noémi kadétként lett ötödik a junior Eb-n

Szabados Noémi kadétként lett ötödik a junior Eb-n

A még kadétkorú, 65 kilogrammosok között, 62 kilósan birkózó Szabados Noémi fantasztikus birkózással verekedte be magát csütörtökön az elődöntőbe, ahol az ukrán Okszana Csudikkal szemben maradt alul. Noémi és Okszana egyébként már találkozott egymással az idei kadét-kontinensviadal döntőjében, s akkor is az ukrán bizonyult jobbnak.

A magyar lánynak így a bronzmérkőzésen kellett szőnyegre lépnie a török Asli Demir ellen. Egyáltalán nem kezdte jól a párharcot Szabados; majdnem tusolta őt a török, ám ebből még időben ki tudott fordulni, viszont hárompontos hátrányba került. Válasza egy kitolás volt egy pontért, ezzel szemben Demir ismét mögé került, így a második menet 5−1-es állással kezdődött.

Nagy hajrát indított húsz másodperccel a vége előtt Noémi, mögé is ment a töröknek, de az orsót már nem tudta befőzni, s elindítani, így be kellett érnie az ötödik hellyel. Gyurasits Csaba vezetőedző nagyon elégedett vele, hiszen kadétként ennyire megszorongatni a juniorokat, nem kis dolog.

A mester a 62 kilogrammos Felhő Viktóriától egyértelműen érmet remélt a svéd Linnea Svensson ellen, azonban Viktória meglepően sima vereséget szenvedett a bronzcsatában. A svéd folyamatosan karfelfűzésből hajtotta végre akcióit, s végül tusolta is Felhőt, akinek így ugyancsak bele kellett törődnie, hogy nem állhat fel a dobogóra. Gyurasits kiemelte, hogy rengeteg nemzetközi tapasztalatra van még szüksége, de a szorgalmára abszolút lehet építeni.

Megkezdődött pénteken a szabadfogású fiúk küzdelme is, ők a szombat esti helyosztókért birkóztak. A magyar csapatból némi meglepetésre egyedül csak az 57 kilós, már felnőtt magyar bajnok Farkas Rajmundnak sikerült eljutnia az elődöntőig, miután óriási csatában, nagyobb értékű akcióval felülmúlta a moldovai Ion Butnarut, majd a negyeddöntőben a fehérorosz Vladiszlav Kojkánál is jobbnak bizonyult. Rajmund ez elődöntőben már nem bírt az örmény Arszen Harutjunjannal, akitől technikai tussal kapott ki. A magyar fiú így a bronzéremért harcolhat szombaton az azeri Aliabbasz Rzazadéval vagy a román Madalin Barangával.

A junior szabadfogású fiúk vezetőedzője, Bánkuti Zsolt így vélekedett oldalunknak Farkas teljesítményéről:

„Előzetesen nem gondoltam volna, hogy eljut idáig, ugyanis az ő súlycsoportja különösen nehéz. De, amikor láttam, mennyi energiát fektet a felkészülésbe, akkor azért megfordult már a fejemben, talán mégis odaérhet… Megrogyott egy picit az elődöntő után, de ez érthető. Holnapra összekaparjuk, hiszen meg kell szereznie a bronzot.”

Hatalmasat küzdött a 79 kilogrammosok között Mester Milán, aki a először a fehérorosz Jahor Akulicsot győzte le, majd a negyeddöntőben úgy maradt alul az örmény Arman Avagjan ellen, hogy 6−1-re is vezetett. Milán azonban a végén beleszaladt két átemelésbe is, így 11−10-es vereséget szenvedett. Meglepetésre ellenfele nem jutott be a döntőbe, így számára véget ért a kontinensviadal.

A pénteki versenynap többi szabadfogású versenyzője is kiesett.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA
Szabadfogás, 1. programcsomag
A magyar szereplők
57 kg (20 induló): Farkas Rajmund (Kecskeméti TE), 65 kg (21 induló): Vilhelm Zoltán (Újpesti TE), 70 kg (14 induló): Gulyás Botond (Pénzügyőr SE), 79 kg (20 induló): Mester Milán (ESMTK), 97 kg (12 induló): Lángh Martin (Csepeli BC)
Selejtező.65 kg:Giorgi Elbakidze (grúz)−Vilhelm Zoltán 11−0,70 kg:Tino Rettinger (német)−Gulyás Botond 14−3
Nyolcaddöntő.57 kg:Farkas Rajmund−Ion Butnaru (moldovai) '9−9(nagyobb értékű akcióval),79 kg:Mester Milán−Jahor Akulics (fehérorosz) 4−1
Negyeddöntő.57 kg:Farkas Rajmund−Vladiszlav Kojka (fehérorosz) 14−3,79 kg:Arman Avagjan (örmény)−Mester Milán 11−10,97 kg:Alen Hubulov (orosz)−Lángh Martin 10−0
Elődöntő.57 kg:Arszen Harutjunjan (örmény)−Farkas Rajmund 10-0
Bronzmérkőzés.62 kg:Linnea Svensson (svéd) - Felhő Viktória tus 8-0-nál,65 kg:Asli Demir (török) - Szabados Noémi 5-3
A női szakág 2. programcsomagjának bajnokai és magyar helyezései
53 kg: Zeynep Yetgil (Törökország), ...13. Faragó Nikolett
57 kg: Vikotrija Vaulina (Oroszország), ...10. Dollák Tamara
62 kg:Janelina Liszak (Ukrajna), ...5. Felhő Viktória (Magyarország)
65 kg: Okszana Csudik (Ukrajna), ...5. Szabados Noémi (Magyarország)
72 kg:Jevgenija Zakarcsenko (Oroszország), ...8. Kardos Zsófia

Amit eddig az Európa-bajnokságról írtunk
Rómát látni, és…
Szőke a döntőben!
Ezüst- és bronzérem
Bronz a kötött végére
Szekér Szimonetta ötödik

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik