Birkózás: a korosztályok Eb-k megrendezésére még van esély

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.05.09. 09:01
Címkék
A Magyar Birkózó Szövetség alelnökével, Bacsa Péterrel beszélgettünk a sportélet újraindításáról, valamint a világversenyek várható sorsáról − a világbajnokságokat feltehetően nem tartják meg, a kontinensviadalokra viszont lát még némi esélyt.

Bacsa Péter a kontinenstornák megrendezésére lát még némi esélyt Forrás: birkozoszov.hu
Bacsa Péter a kontinenstornák megrendezésére lát még némi esélyt Forrás: birkozoszov.hu

Bacsa Péter a kontinenstornák megrendezésére lát még némi esélyt • Forrás: birkozoszov.hu

Bacsa Péter a kontinenstornák megrendezésére lát még némi esélyt Forrás: birkozoszov.hu
Bacsa Péter a kontinenstornák megrendezésére lát még némi esélyt Forrás: birkozoszov.hu

Bacsa Péter a kontinenstornák megrendezésére lát még némi esélyt  •  Forrás: birkozoszov.hu

Május 4-étől, hétfőtől lépnek hatályba a sportrendezvényekkel és edzésekkel kapcsolatos intézkedések: a kormányrendelet értemében sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között Magyarország egész területén megtartható, illetve megengedett a sportegyesületek által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár külön szót ejtett a kontaktsportágakról honlapunknak:
„Esetükben alapvetően a testi kontaktus nélkül megvalósítható feladatokra javasolt helyezni a hangsúlyt, azaz az edzések inkább az olyan technikai, erősítő, gyorsaságfejlesztő, állóképesség és koordinációs képesség fejlesztését célzó gyakorlatokra irányuljanak, amelyek közben a sportolók nem érnek egymáshoz, valamint egymást legfeljebbmásfél, két méter távolságra közelítik meg.”

A Magyar Birkózó Szövetség kivárt, kikérte az Emberi Erőforrások Minisztériumának és az NKK hivatalos állásfoglalását a rendelet intézkedéseinek a sportágra vonatkozó speciális értelmezésére. Ezek alapján a kialakult közegészségügyi helyzetben a szövetség az Orvosi Bizottsággal együttműködve a következő ajánlásokat tette az egyesületek felé az edzések újraindítására vonatkozóan:

− A következő hetekben lehetőleg kerüljük a fizikai kontaktust, az edzéseken elsősorban erőnléti és állóképességi gyakorlatokat végezzenek a gyerekek.
−Szőnyegmunka esetén, ajánlott ugyanazokkal (maximum 3) az edzőpartnerekkel végezni az edzéseket a járványügyi intézkedések feloldásáig.
−A szőnyegen a párok távolságának legalább 5 méternek kell lennie.
−Mindenkivel ajánlott aláíratni a mellékelt tájékoztatót, amely alapján a saját felelősség terhe alatt vesz részt a gyerek (kiskorúaknál: szülői aláírás szükséges) a tréningeken. Ezt ajánlott megőrizni a későbbiekben is.
−Mindenkivel ajánlott heti rendszerességgel kitölteni a mellékelt nyilatkozatot („Epidemiológiai kérdőív”) is, amely magában foglalja az ajánlott napi kétszeri testhőmérséklet mérést. Ezt abirkózó,vagy kiskorúak esetén a szülő méri és dokumentálja.
−Minden sportoló érvényes sportorvosi engedéllyel (alkalmas/versenyezhet) rendelkezzen.
−Az edzések után a lehető leghamarabb el kell hagyni az edzés helyszínét, kerülni kell a közelséget az edzésen és az öltözőben is a fenti edzőpartnereken kívül.
−Ajánlott az edzések résztvevőinek, hogy családján (otthona) és az edzésen kívül máshova közösségbe ne járjon a járványügyi intézkedéseket betartva.
−Különös figyelmet fordítsunk a kézmosásra, saját edzőruha és kulacs használatára, lehetőség szerint az otthon fürdésre és a sporteszközök tisztítására.
−A 65 évnél idősebb edzőket, munkatársakat továbbra is fokozatosan óvjuk, lehetőleg mentesítsük.
−Lehetőség szerint ügyelünk kézfertőtlenítők elhelyezésére, azok használatára hívjuk fel a gyermekek figyelmét; amennyiben lehetséges a cipővédő (lábzsák) biztosítása akkor ennek használatára is sarkalljuk a sportolókat
−Rendszeresen tisztítsuk és fertőtlenítsük a szőnyegfelületet.
−Kérünk minden edzőt és egyesületet, hogy a birkózáson kívüli edzéseket (konditerem, futás), megfelelő távolságtartással végezzék.
−Birkózó versenyeket a nemzetközi szövetség (UWW) szabálya szerint június 30-ig nem lehet tartani. Amennyiben ez a rendelet feloldódik, a szövetség szakmai bizottsága elkészíti az esetlegesen megtartandó versenyek lebonyolítási rendjét és módosítja a versenynaptárt.

Szembetűnő lehet, hogy az első pontban a fizikai kontaktus hanyagolására kéri a szövetség az edzőket, míg a következő ajánlatokban pedig már a páros gyakorlatokra vonatkozó szabályozásokra térnek ki. A szervezet alelnöke, Bacsa Péter erről is szót ejtett:

„Más, amikor erősítés miatt felemeled a társad és guggolsz vele tízet, mint izzadtan küzdeni vele szemben. Hozzáteszem: semmit nem tiltottunk meg, csupán ajánlásokat tettünk. Több ezer birkózó várt már arra, hogy ismét elkezdjen mozogni. Két hónap kihagyás elképesztően sok ebben a sportban. Most az a legfontosabb, hogy fokozatosan mindenki álljon vissza a régi kerékvágásba, szokják meg a birkózóterem légkörét, a közösségek ismét stabilizálódjanak. Erősítés az optimális kezdés, nem gondolom, hogy szeptember előtt bármilyen versenyre kellene készülni, úgyhogy a legfontosabb továbbra is az egészségmegőrzés, valamint a sérülések megelőzése. Az első két hétben biztosan nem kapunk valós képet arról, hányan hagyták abba a sportot, mennyire estek ki a formából a versenyzők. Benne vagyok az UWW azon csoportjában, amely a világversenyekről konzultál. Biztosat egyelőre nem mondhatok, a világbajnokságokat feltehetően nem tartják meg, hiszen nem lehet garantálni, hogy nyolcvan-száz ország sportolói ugyanolyan feltételek mellett tudnak felkészülni az idén, a kontinensviadalokra viszont látok még némi esélyt.”

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik