Birkózás: 35 érmet nyertek fiataljaink az utánpótlás-világversenyeken

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.11.16. 18:05
Címkék
Tavaly 31 érmet (2 arany, 10 ezüst és 19 bronz) gyűjtöttek az utánpótláskorú birkózók a világversenyeken. Ezt a számot az idén sikerült néggyel megtoldani: 35 lett, ebből 10 arany-, 4 ezüst- és 21 bronzérem. Rögtön szembetűnik, hogy a finálék ezúttal sokkal jobban sikerültek a magyaroknak, mint legutóbb: két arany helyett tíz lett, míg a második helyezések száma tízről négyre esett vissza. A szakágak közötti verseny elképesztően szoros volt. A számokból kiderül, hogy hölgyek voltak a legeredményesebbek 2019-ben (5 arany-, 2 ezüst- és 9 bronzmedál), őket követik a kötöttfogásúak (5 arany-, 2 ezüst- és 7 bronzérem), míg a szabadfogásnak 5 harmadik hely jutott.

A legsikeresebb a juniorkorosztály volt a birkózás 2019. évi utánpótlás-világversenyein, bravúrt bravúrra halmozott. Az egész a pontevedrai Európa-bajnokságon kezdődött, ahol a kötöttfogás és a női szakág egyaránt a korosztály valaha volt legeredményesebb kontinenstornáját abszolválta. Előbbiben Lévai Tamás (77 kg), Takács István (82 kg) és Szőke Alex (97 kg) is diadalt aratott, Losonczi Dávid (87 kg) második, Vitek Dáriusz (130 kg) pedig harmadik lett. Ami a lányokat illeti: Nagy Bernadett (76 kg) az európai dobogó tetejére állt, Szél Anna (55 kg) és Bognár Erika (59 kg) ezüstérmet ünnepelhetett, míg Dollák Tamarának (57 kg) és Szabados Noéminek (65 kg) a harmadik hellyel kellett beérnie. Szabadfogásban az Oroszországból honosított Halidov Gamzatgadzsi (57 kg) nyakába akasztottak bronzot.

Takács István aranyöröme Tallinnban Fotó: Martin Gábor
Takács István aranyöröme Tallinnban Fotó: Martin Gábor

Takács István aranyöröme Tallinnban  •  Fotó: Martin Gábor

Augusztusban jött a világbajnokság, amely – habár nem úgy sikerült, ahogy az Eb után várni lehetett – eredményesnek nevezhető. Erről legfőképp Takács gondoskodott, aki megnyerte a versenyt. A cím értékét jól mutatja, hogy az elmúlt 18 évben – ezzel együtt – csupán háromszor volt példa arra, hogy a magyar birkózósport világbajnokot ünnepeljen a juniormezőnyben. Vitek megismételte spanyolországi szereplését, harmadik lett, Nagy Bernadettnek pedig a harmadik hellyel egyezett ki. Mester Milán (76 kg) mentette meg a szabadfogás becsületét a Tondiraba Jégcsarnokban, és küzdötte fel magát – nem kis bravúrral – a dobogó harmadik fokára.

„Helyükön kell kezelni a juniorsikereket. Számtalanszor volt példa arra, hogy olyan birkózóink nem értek végül célba, akik az utánpótláskorúak között halmozták a medálokat. Persze, mindent összevetve kiváló garnitúrát alkotnak, ütőképesek, és remek úton haladnak. Ha a céltudatosságuk töretlen marad, jó menedzselést kapnak, és tiszta szívvel tudják űzni a sportágat, könnyen lehet, hogy a 2024-es, párizsi olimpián már ők alkotják a válogatott gerincét”− mondja a szövetség szakmai igazgatója, Bácsi Péter.

Jóval elmaradt a junioroktól a második legsikeresebb korosztályunk, a serdülő. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ez a korcsoport a kontinensviadalon kívül nem bizonyíthatott másik világversenyen. A fiatalok derekasan helytálltak Krakkóban: Borsos Viktória (54 kg) és Elekes Enikő (58 kg) Európa-bajnok lett, a kötöttfogású Borosi Henrik (85 kg) az ezüstéremnek örülhetett, fogásnemtársának, Takács Zsoltnak (52 kg) pedig a bronzérem jutott. Vecsernyés Mária (62 kg) és Nagy Noémi (66 kg), valamint a szabadfogású Darabos László (85 kg) is bronzmedállal térhetett haza.

Ramóna a világszövetség (UWW) honlapján. Kicsit sír, kicsit nevet a boldogságtól az U23-as Eb-győzelem utá
Ramóna a világszövetség (UWW) honlapján. Kicsit sír, kicsit nevet a boldogságtól az U23-as Eb-győzelem utá

Ramóna a világszövetség (UWW) honlapján. Kicsit sír, kicsit nevet a boldogságtól az U23-as Eb-győzelme után

A serdülőket az U23-asok követik az eredményességi sorrendben, akik legfőképpen az újvidéki kontinenstornán brillíroztak: a kötöttfogású Lévai Zoltán ezúttal eggyel nagyobb kategóriában, a 82 kilogrammosok között nem talált legyőzőre, ráadásul Galambos Ramóna (57 kg) is felülhetett a trónra. Zoltán öccse, Tamás (77 kg), valamint az idei, minszki Európa Játékok második helyezettje, Torba Erik (63 kg) is bronzérmes lett. Csakúgy, mint a még juniorkorú Szabados Noémi (65 kg), valamint a szabadfogású Asarin Roman (65 kg).

Nem sok hiányzott tehát, hogy eredményesebben zárják az U23-asok az évet, mint a serdülők. Abban, hogy nem sikerült, leginkább az játszott közre, hogy a hazai rendezésű U23-as világbajnokságon – sajnálatos meglepetésre – egyetlen érmet sem hoztak össze.

„Több szegmensből meg kell vizsgálni a vb sikertelenségének okát. Tény, voltak olyan versenyzőink, akik fásultabban mozogtak a kelleténél, így a felkészülésben is adódhatott hiba. Szintén tény, hogy borzasztó erős volt a mezőny, és az esetek döntő többségében nem nekünk kedvezett a sorsolás. Több esélyes sportolónk is az utolsó pillanatban szenvedett olyan sérülést, amely miatt nem tudott tökéletes állapotban birkózni, vagy szőnyegre sem léphetett. Rengeteg olyan magyart neveztünk, akinek a harmadik, negyedik vagy akár az ötödik világversenye volt az idén a budapesti – ebben a sportban pedig egyszer, maximum kétszer lehet hozni a csúcsformát. Ráadásul a döntő pillanatokból sem mi jöttünk ki jól; több olyan bronzmeccsünk volt, amelyet a legvégén buktunk el” – elemez Bácsi.

Ami pedig a kadétokat illeti: úgy kullognak korosztályok közötti verseny végén, hogy nekik volt a legtöbb lehetőségük 2019-ben. A világ- és az Európa-bajnokságon mellett ugyanis az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon is szerepeltek.

A faenzai Eb-n mindössze egy aranymedált hoztak össze. Igaz, ez az elsőség különösen nagy értékű, hiszen Újfalvi Lili (69 kg) győzelmére egyik mester sem számított. A szófiai világbajnokságon csak a kötöttfogásúak jutottak szóhoz: Tösmagi Attila (65 kg) és a még serdülőkorú Bazsó Adolf (110 kg) szerzett harmadik helyet. Az EYOF nagyon közel, mindössze pár nappal a vb előtt ért véget. Kadétjaink ott nem szerepeltek rosszul: Vízi Flóra (53 kg), Szenttamási Róza (57 kg) és Kiss Benedek (55 kg) is a bronznak örülhetett.

ÖSSZESEN: 10 ARANY-, 4 EZÜST- ÉS 21 BRONZÉREM
FOGÁSNEMENKÉNT
1. NŐI BIRKÓZÁS: 5 arany, 2 ezüst- és 9 bronzérem
2. KÖTÖTTFOGÁS: 5 arany-, 2 ezüst- és 7 bronzérem
3. SZABADFOGÁS: 5 bronzérem
KORCSOPORTONKÉNT
1. Juniorok: 5 arany-, 3 ezüst- és 7 bronzérem
2. Serdülők: 2 arany-, 1 ezüst- és 4 bronzérem
3. U23-asok: 2 arany- és 4 bronzérem
4. Kadétok: 1 arany- és 6 bronzérem
ESEMÉNYENKÉNT
JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, PONTEVEDRA – 4 ARANY, 3 EZÜST, 4 BRONZ
Szabadfogás (1 bronz): 3. Halidov Gamzatgadzsi (57 kg)
Kötöttfogás (3 arany, 1-1 ezüst és bronz): 1. Lévai Tamás (77 kg), Takács István (82 kg) és Szőke Alex (97 kg), 2. Losonczi Dávid (87 kg), 3. Vitek Dáriusz (130 kg)
Női birkózás (1 arany, 2 ezüst, 2 bronz): 1. Nagy Bernadett (76 kg), 2. Szél Anna (55 kg) és Bognár Erika (59 kg), 3. Dollák Tamara (57 kg) és Szabados Noémi (65 kg)
JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, TALLINN – 1 ARANY, 3 BRONZ
Szabadfogás (1 bronz): 3. Mester Milán (79 kg)
Kötöttfogás (1 arany, 1 bronz): 1. Takács István (82 kg), 3. Vitek Dárisz (130 kg)
Női birkózás (1 bronz): 3. Nagy Bernadett (76 kg)
SERDÜLŐ EURÓPA-BAJNOKSÁG, KRAKKÓ – 2 ARANY, 1 EZÜST, 4 BRONZ
Szabadfogás (1 bronz): 1. Darabos László (85 kg)
Kötöttfogás (1 ezüst, 1 bronz): 2. Borosi Henrik (85 kg), 3. Takács Zsolt (52 kg)
Női birkózás (2 arany, 2 bronz): 1. Borsos Viktória (54 kg) és Elekes Enikő (58 kg), 3. Vecsernyés Mária (62 kg) és Nagy Noémi (66 kg)
U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK – 2 ARANY, 4 BRONZ
Szabadfogás (1 bronz): 3. Asarin Roman (65 kg)
Kötöttfogás (1 arany, 2 bronz): 1. Lévai Zoltán (82 kg), 3. Torba Erik (63 kg) és Lévai Tamás (77 kg)
Női birkózás (1 arany, 1 bronz): 1. Galambos Ramóna (57 kg), 3. Szabados Noémi (65 kg)
U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST – 0 ÉREM
Szabadfogás: 5. Kuramagomedov Murad (74 kg)
Kötöttfogás: 5. Kecskeméti Krisztián (60 kg), Torba Erik (63 kg) és Lévai Tamás (82 kg)
KADÉT EURÓPA-BAJNOKSÁG, FAENZA – 1 ARANY
Női birkózás (1 arany): 1. Újfalvi Lili (69 kg)
KADÉT-VILÁGBAJNOKSÁG, SZÓFIA – 2 BRONZ
Kötöttfogás (2 bronz): 3. Tösmagi Attila (65 kg) és Bazsó Adolf (110 kg)
EYOF, BAKU – 4 BRONZ
Szabadfogás (1 bronz): 3. Kiss Benedek (55 kg)
Női birkózás (3 bronz): 3. Matyi Vivien (46 kg), Vizi Flóra (53 kg) és Szenttamási Róza (57 kg)

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik