Az év műhelye: hokisoké és vívóké a díj

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.26. 21:07
Címkék
A MOB, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított A hónap, illetve Az év műhelye díj az utolsó felvonásához érkezett. A Larus Rendezvényközpontban adták át az utolsó elismeréseket. 2017 műhelye az egyéni sportokban a BVSC-Zugló vívószakosztálya, a csapatsportokban pedig az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia lett. Egyelőre csak annyit tudni, hogy előkészületek folynak új utánpótlás-elismerés alapítására.

Munkatársainktól – utanpotlassport.hu Az év legsikeresebb utánpótlásműhelyeit képviselő sportolók és szakemberek találkoztak ünnepi délutánon a budapesti Larus Rendezvényközpontban. Egyrészt csakugyan ünnepelni, hiszen eljött a nagy bejelentés ideje: mely szakosztályok érdemelték ki 2017-ben Az év műhelye díjat. Másrészt öt szép esztendő után elköszönni A hónap műhelye díjtól.Munkatársainktól – utanpotlassport.hu Az év legsikeresebb utánpótlásműhelyeit képviselő sportolók és szakemberek találkoztak ünnepi délutánon a budapesti Larus Rendezvényközpontban. Egyrészt csakugyan ünnepelni, hiszen eljött a nagy bejelentés ideje: mely szakosztályok érdemelték ki 2017-ben Az év műhelye díjat. Másrészt öt szép esztendő után elköszönni A hónap műhelye díjtól.

Az utolsó díjátadón az alapítók, a MOB, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu vezetői azt hangsúlyozták: a díj betöltötte a szerepét, kerek sikertörténet ér véget. Az öt esztendő hatvan díjátadóján – továbbá az évenként megtartott ceremóniákon – a Decathlon összesen 58 millió 500 ezer forintot osztott ki. Az elismerést 18 sportág 22 városának 49 szakosztálya érdemelte ki; a legtöbbször – négyszer is – a BVSC-Zugló vívói állhattak fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára.

Hogy aztán, valamilyen más formában újraéledjen a díj… Arra utalt Pósfai Gábor, a Decathlon ügyvezető igazgatója is, kiemelve: anyagi akadály nincs, csak a legvonzóbb formát kell megtalálni, hiszen a cég évente összesen mintegy félmilliárd forinttal támogatja a magyar sportot.

De vissza az ünnephez!...

Hajdú B. István hangulatos felvezetőben köszöntötte a megjelenteket, köztük olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat, mint Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Sárfalvi Péter, utánpótlás-nevelésért felelős helyettes államtitkár, Fábián László, a MOB sportigazgatója.

Az Év műhelye díjat elsőként a csapatsportok legjobbjának adta át Kulcsár Krisztián, Sárfalvi Péter, Pósfai Gábor és az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Bruckner Gábor az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia képviselőinek, köztük id. Ocskay Gábornak, az akadémia alapítójának.

A fehérvári hokisok nem számítottak az elsőségre
A fehérvári hokisok nem számítottak az elsőségre

A fehérvári hokisok nem számítottak az elsőségre

A székesfehérvári akadémia a dinamikusan fejlődő hazai csapatsportág első számú utánpótlás-nevelő műhelye. 2017-ben az első negyedévben nyújtott teljesítményével érdemelte ki A hónap műhelye díjat. A klub utánpótláscsapatai minden bajnokságban a dobogón zártak. Az U18-as gárda ráadásul duplázott, a magyar mellett az osztrák ifjúsági ligában is első lett. A kettős címvédés értékét növelte, hogy a társaság veretlenül játszotta végig a szezont. Az U18-as mellett az Ocskay-akadémia az U16-os és az U14-es bajnokságot is megnyerte, míg az U20-as és az U12-es sorozatban a második helyen zárt. A 2017/18-as évad őszi szezonjában valamennyi folytatta a nagyszerű sorozatot a hazai bajnokságokban, valamint az U20-as és az U18-as együttes az osztrák bázisú ligákban. A székesfehérvári felnőtt élvonalbeli együttesbe folyamatosan építik be saját nevelésű játékosaikat.

A feszültség oldására több érdekes produkció szolgált. Nagy sikert aratott Bánhegyi Adrienn világ- és Európa-bajnok kötélugró látványos bemutatója, de kijutott a tapsból a bűvész Habók Jánosnak és Jankó „Manó” Zsoltnak, aki jégkorongozót festett nyílt színen, vászonra.

Már csak egy nyitott kérdés maradt: az egyéni sportok legjobbjának a bejelentése. Nos, azt A hónap műhelye díj rekorderének, a BVSC-Zugló vívószakosztályának ítélte a kuratórium.

Nagy évet zártak a BVSC-Zugló vívói Fotók: Steirer Máté
Nagy évet zártak a BVSC-Zugló vívói Fotók: Steirer Máté

Nagy évet zártak a BVSC-Zugló vívói  •  Fotók: Steirer Máté

A zuglói egyesület vívói még a nemzetközi színtéren folyamatosan remeklő sportági utánpótlás-versenyzők közül is kiemelkedtek 2017-ben. A korosztályos országos bajnokságokon a kadét kardozóik verhetetleneknek bizonyultak, de a junior párbajtőrözök is nagyszerű eredményeket értek el, így a BVSC a korosztályos ob legsikeresebb klubja lett.

Az utánpótlás-világversenyek szintén a zuglói vívók sikereitől voltak hangosak. Mindenekelőtt a még kadétkorú kardozó, Pusztai Liza kápráztatta el a sportág híveit, hiszen a világbajnokságon saját korosztályában arany-, míg az idősebbek, vagyis a juniorok között bronzérmes lett. Pusztai az Európa-bajnokságon is a kadétdobogó tetejére állhatott egyéniben, míg csapatban ezüstérmes lett a vele és a szintén BVSC-s Nagy Valentinával felálló együttes. A juniorok között Pusztai a második helyen végzett. Hab volt a tortán, hogy Liza a felnőtt Eb-n – bombameglepetésre – bronzérmet vehetett át egyéniben.

Kiemelendő a párbajtőröző Andrásfi Tibor teljesítménye is, aki az Udinében rendezett junior-világkupaversenyen pályafutása legjobb egyéni eredményét elérve ezüstérmet nyert, menet közben legyőzve az előző évi junior-világbajnokot is. Andrásfi tagja volt az Eb-n ezüst, a vb-n pedig bronzérmes junior csapatnak is. Az említetteken kívül Lantos Eszter, Szűcs Luca, Fröhlich Bálint, Ondrik Konrád, Sárdi Zoltán, Urbán Tamás, Debnár Gergely, Dudás Balázs és Majnik Roland is remekelt az esztendő nagy versenyein.

Honlapunk főszerkesztője, Bruckner Gábor az öt évre visszaemlékezve felidézte, hogy a Liu testvérek néhány éve még gyerekként vettek részt az egyik díjátadón, ma meg már olimpiai bajnokok. Mi több, sok, egykori díjazott ma már példakép a „kicsik” előtt. A szerkesztőség tagjai is intenzíven élték át havonta a jelölés, a szavazás, majd a díjátadók izgalmait. A díj nekünk is hiányozni fog.

Mármint addig, amíg megszületik az új elismerési forma.

És hogy megszületik, azt Sárfalvi Péter helyettes államtitkár is biztosra mondta a zárszavában. Mert inspiráló varázsa van, és mert a magyar utánpótlás-nevelés részesei meg is érdemlik, hiszen nekik köszönhetjük azt, hogy újabb és újabb nemzedékek szállítják a magyar sport folyamatos sikereit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik