Autósport: Nagy Dániel az asseni futamgyőzelemről, a terveiről

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.20. 18:03
Címkék
„Hogy év végén bajnok leszek-e, nem csupán rajtam múlik, de az, hogy nemzetközileg elismert pilótákat megelőzve futamot, esetleg futamokat tudok nyerni, szakmailag mindenképp előrelépést jelent” – értékelte az Assenben történteket, valamint a TCR Európa-kupa eddigi öt hétvégéjének eseményeit Nagy Dániel, a M1RA friss futamgyőztes pilótája.

Nagy Dániel a mezőny élén az asseni TCR Europe-állomás első futamán. Forrás: tcr-series.com
Nagy Dániel a mezőny élén az asseni TCR Europe-állomás első futamán. Forrás: tcr-series.com

Nagy Dániel a mezőny élén az asseni TCR Europe-állomás első futamán. • Forrás: tcr-series.com

Nagy Dániel a mezőny élén az asseni TCR Europe-állomás első futamán. Forrás: tcr-series.com
Nagy Dániel a mezőny élén az asseni TCR Europe-állomás első futamán. Forrás: tcr-series.com

Nagy Dániel a mezőny élén az asseni TCR Europe-állomás első futamán.  •  Forrás: tcr-series.com

K. T. I. - utanpotlassport.hu „Természetesen vasárnap délután kissé csalódott voltam, de a szombati győzelmem összességében kárpótol. Olyasvalmi, amit nem lehet elvenni tőlem, tőlünk és amire nagyon büszke vagyok” – értékelte a TCR Európa-kupa asseni hétvégéjét az utanpotlassport.hu megkeresésére Nagy Dániel, a M1RA versenyzője, aki az első hollandiai futamon megszerezte élete legelső nemzetközi győzelmét.

„Nem indult könnyen a hétvége, az első szabadedzés egy ritkán látható mechanikai meghibásodás miatt csaknem teljesen kiesett és utána sem igazán találtuk a pályára ideális beállításokat. Az asseni vonalvezetés inkább a motorerőről szól, rengeteget kellett elemeznünk, hogy mit, hogyan csináljak másként” – mesélt a nehézségekről a 20 esztendős pilóta, aki az időmérő első felében épp csak bejutott a legjobb tizenkettő közé, 11. lett, a Q2-ben aztán a bravúros negyedik időt autózta.

Vért ittam, vagy nem is tudom” – magyarázta nevetve a látványos fejlődést. A futam ezt követően még jobban alakult. Az időmérő után kiosztott büntetések miatt eleve harmadikként indulhatott, majd a rajtnál rögvest feljött másodiknak. A folytatásban pedig az időmérőt magabiztosan nyerő Jean-Karl Vernay mellett is el tudott menni.

Nagy Dániel az első TCR-es futamgyőzelmét ünnepli. Forrás: tcr-series.com
Nagy Dániel az első TCR-es futamgyőzelmét ünnepli. Forrás: tcr-series.com

Nagy Dániel az első TCR-es futamgyőzelmét ünnepli  •  Forrás: tcr-series.com

„Az utolsó előtti kanyarban belenéztem a tükörbe és láttam, hogy jó két másodperccel le lehet maradva. Akkor éreztem először, hogy ennek meg kell lennie. A verseny nagy részében nagy nyomás alatt tartott, igyekeztem nem foglalkozni azzal, hogy most összejöhet a győzelem. Mindezt csak akkor hittem el, amikor valóban átértem a célvonalon, elsőként.”

Nagy Dániel szerint az asseni siker fordulópont lehet, nemcsak a szezonjában, hanem a karrierjében is.

„Ez volt az idei szezonban a hatodik dobogós helyezésem. Ez a győzelem nem csupán lélektanilag fontos, hanem fontos visszaigazolás mindazoknak is, akik hittek bennem az elmúlt években, és legalább ennyire fontos és jó válasz azoknak, akik esetleg kételkedtek. Az, hogy egy ismeretlen pályán, az időmérőn a legjobb Hyundai-pilótaként, egy nemzetközi szinten is tapasztalt és elismert Jean-Karl Vernay-t versenyben megelőzve sikerült elérni, szakmailag olyan plusz, ami az egész pályafutásomhoz sokat ad.”

Bár vasárnap technikai probléma miatt kiesett, és így jelenleg 20 pont a hátránya az összetettben vezető szerb, Dusan Borkoviccsal szemben, Nagy Dániel úgy érzi, a bajnoki címre is megvan minden esélye.

A M1RA magyar tehetsége a győzelemért járó trófeával. Forrás: tcr-series.com
A M1RA magyar tehetsége a győzelemért járó trófeával. Forrás: tcr-series.com

A M1RA ifjú magyar versenyzőjea győzelemért járó trófeával  •  Forrás: tcr-series.com

„Igyekszem nem innen megközelíteni a hátra lévő négy versenyt, de igen, szerintem valóbanlőtávolban vagyok. Van még 110 pont, amit meg lehet szerezni, vagy épp el lehet veszíteni. De jelenleg nem ez a fő cél. Az lebeg a szemem előtt, hogy a hátralévő hétvégéken is a lehető legtöbbet hozzam ki magamból az edzéseken, hogy az időmérőn újra és újra lehetőség szerint én legyek a leggyorsabb hyundai-os és aztán a versenyeken is megőrizzem ezt. Ezek azok, amik szakmailag igazán számítanak és amit nem vehet el tőlem aztán senki. A jövőm szempontjából ezekre a célokra igyekszem fókuszálni” – tette hozzá a Michelisz Norbert által alapított versenyistálló, a M1RA ifjú autósa.

Az Assenben történtek ráadásul nemcsak Nagy Dániel, hanem asorozat másik magyar résztvevője, Tassi Attila miatt is sokáig emlékezetesek maradnak: a Hell Energy Racing versenyzője nyerte a második, vasárnapi futamot.

Nagy Dániel és a TCR Európa-kupa mezőnye legközelebb szeptember 22-én és 23-án Olaszországban, a legendás monzai pályán áll rajthoz.

További korosztályos hírekAUTÓSPORTBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik