Autósport: Keszthelyi-bravúr a Hungaroringen

Vágólapra másolva!
2018.06.05. 08:45
Címkék
Élete legjobb eredményét érte el a GT4-es Audi kupában versenyző Keszthelyi Vivien a Hungaroringen. A magyar pilóta futamát a hirtelen jött vihar miatt meg kellett szakítani a hajrában, de ezt a legkevésbé sem bánta sem ő, sem a közönség.

Kocsmár-Tóth István - utanpotlassport.hu Tíz perccel jártunk a második hungaroringi futam vége előtt, amikor eleredt az eső Mogyoródon. Jött a biztonsági autó, majd egy kör megtétele után, átlépve atervezett táv kétharmadát, piros zászlóval megszakították a versenyt. Mindez az Audi R8 LMS Cup szabályai szerint afutam végét is jelentette. A pillanatok alatt viharossá váló időjárás azonban nem tudta eltörölni Keszthelyi Vivien és csapata boldogságát.Kocsmár-Tóth István - utanpotlassport.hu Tíz perccel jártunk a második hungaroringi futam vége előtt, amikor eleredt az eső Mogyoródon. Jött a biztonsági autó, majd egy kör megtétele után, átlépve atervezett táv kétharmadát, piros zászlóval megszakították a versenyt. Mindez az Audi R8 LMS Cup szabályai szerint afutam végét is jelentette. A pillanatok alatt viharossá váló időjárás azonban nem tudta eltörölni Keszthelyi Vivien és csapata boldogságát.

Keszthelyi Vivien (balra) élete legjobb GT-autós eredményét érte el Forrás: Team VRS
Keszthelyi Vivien (balra) élete legjobb GT-autós eredményét érte el Forrás: Team VRS

Keszthelyi Vivien (balra) élete legjobb GT-autós eredményét érte el  •  Forrás: Team VRS

A magyar pilótanő a boxutcába érve kissé csapzottan, de széles mosollyal emelte le fejéről a sisakját, hogy aztán sorra fogadja az öleléseket. Vivient úgy ünnepelték, mintha az összetett bajnoki címet nyerte volna meg, pedig „csak” egyetlen futamom elért második helyről volt szó. Igaz, élete eddigi legjobb GT-eredményeként – hazai pályán.

„Azt hiszem, ezzel az autóval a negyedik hely volt ma a maximum. Remélem, a holnapi nap jobban sikerül” – írta 24 órával korábbanInstagram-oldalán keserédesen a 17 esztendős versenyző.

A mogyoródi hétvége közel sem úgy indult Keszthelyi számára, ahogyan eltervezte. A szombati időmérőn csupán hatodik lett. Az első futamon aztán nagy küzdelemben két helyet javított, és negyedikként ért célba.

Vasárnapra a csapatnak sikerült kiküszöbölnie a technikai problémákat, és a hungaroringi fordulómásodik legjobb idejét autózva az első sorba kvalifikálta magát a magyar lány. Komoly fegyvertény: egyedül a több mint tízéves GT-tapasztalattal rendelkező Kris Heidorn, a sorozat összetettbeli éllovasa tudta legyőzni Vivient.

A főfutam sokáig a híres-hírhedt tételt bizonyította: a Hungaroringen borzalmasan nehéz előzni. Mindegy hogy formulaautókról vagy túraautókról van szó, a startpozíció szinte mindent meghatároz. Heidorn remekül kapta el a rajtot, de Keszthelyi is meg tudta őrizni második helyét. Az első két körben nem volt könnyű dolga, az ember időnként azt érezte a mogyoródi versenypálya lelátóján ülve, hogy a közönség koncentrált támogatása nélkül egyik vagy másik rivális le is gyorsulta volna a Team VRS tehetségét a célegyenesben...

A magyar pilóta (7) a második helyen fordult az első kanyar után és meg is őrizte azt. Fotó: Team VRS
A magyar pilóta (7) a második helyen fordult az első kanyar után és meg is őrizte azt. Fotó: Team VRS

A magyar pilóta (7) a második helyen fordult az első kanyar után és meg is őrizte azt.  •  Fotó: Team VRS

Ám a kritikus pillanatokat túlélve Vivien fokozatosan elhúzott üldözőitől. Az élen haladó német riválisával szemben nem sok esélye volt a felzárkózásra, de a mögötte autózók miatt sem kellett már aggódnia, így a külső szemlélők számára körről-körre mind álmoskásabbá vált a futam.

Heidorn több mint tíz másodperccel vezetett Keszthelyi előtt, aki újabb hetet adott a harmadik helyen autózó lengyelPaziewskinek, amikor jött a már megénekelt zuhé, és leintették az Audi R8-ak versenyét.

„Ez az első évem hátsókerék-meghajtású autókkal vívott sorozatban, rengeteg tapasztalatot kell még szereznem, de úgy érzem, egyre nagyobb az összhang a gép és köztem, és bízom benne, hogy a jövőben is hasonlóan szép eredményeket érünk majd el együtt” – értékelt a dobogóról lefelé jövet, az eső után pezsgővel is alaposan eláztatott lány.

A magyar pilóta ráadásul rögvest két serleggel is gazdagodott. Az összetett ezüst mellé az újoncok legjobbjaként is vitrinjébe tehet egy trófeát.

„Egy versenyzőnek mindig sokat ad a hazai közönség támogatása, ilyen szép eredmény birtokában pedig még jobb kedvvel megyek nyári szünetre. Most egy kis pihenő következik, azt követően viszont megkezdem a felkészülést a szezon második felére.”

További korosztályos hírekAUTÓSPORTBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik