Atlétika: ígéretes teljesítmények a korosztályos bajnokságon

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.26. 16:16
Címkék
Lengyák György segítségével göngyölítettük fel az ifjúsági és junior fedett pályás atlétikai bajnokság második, egyben záró napjának történéseit. A szövetség utánpótlás-szakreferense szerint biztosan lesz kikért izgulnunk a nyári korosztályos világversenyeken.

Bognár Domokos– utanpotlassport.hu Tartogatott izgalmakat az ifjúsági és junior fedett pályás atlétikai országos bajnokság második napja is a BOK-csarnokban. Ismét megteltek a lelátók, ismét szoros versenyeket ígért az öt futó- és a négy ugrószám.Bognár Domokos– utanpotlassport.hu Tartogatott izgalmakat az ifjúsági és junior fedett pályás atlétikai országos bajnokság második napja is a BOK-csarnokban. Ismét megteltek a lelátók, ismét szoros versenyeket ígért az öt futó- és a négy ugrószám.

Az értékelésben, illetve az összegzésben Lengyák György, a szövetség utánpótlás-szakreferense volt a segítségünkre.

 

Az ARAK UP Akadémia versenyzői kiváló ob-t zártak Balról: Varga Tamás, Takács Boglárka, Pisch Milán Forrás: Lengyák György
Az ARAK UP Akadémia versenyzői kiváló ob-t zártak Balról: Varga Tamás, Takács Boglárka, Pisch Milán Forrás: Lengyák György

Az ARAK UP Akadémia versenyzői kiváló ob-t zártak Balról: Varga Tamás, Takács Boglárka, Pisch Milán • Forrás: Lengyák György

 

A 60 méteres gátasok fiú ifjúsági előfutamaiban rögtön a szívükhöz kaptak a nézők, ugyanis a 18 éves, ifjúsági Európa-bajnok Eszes Dániel 7.79-es egyéni csúcsával mindössze négy századmásodperccel maradt el a korosztályos magyar rekordtól. A Dunakeszi VSE versenyzője a döntőben már nem tudott javítani, gátat is hibázott, de így is nyert, és a 7.85-ös finálébeli ideje miatt sincsen szégyenkeznivalója.
„Kár, hogy Dani elizgulta a döntőt, könnyen megjavíthatta volna Szűcs Valdó kétezertizennégyben felállított rekordját. Ennek ellenére ez a 7.75 körüli idő nemzetközi szinten is jónak mondható”– véli Lengyák György.

Nem született meglepetés 800 méteren, a junioroknál a 17 éves Apáti Bence, az ifjúságiak mezőnyében pedig a szintén 17 esztendős Varga Lőrinc nyert. Az ellenben sokkal érdekesebb, hogy az első versenynapon mely számokban indult a két győztes.
„Apáti a hosszútávfutók sztenderd példája, az első napon ezerötszázon, vasárnap pedig nyolcszázon nyert. Ehhez képest Varga Lőrinc a nyolcszáz mellett a négyszázas versenyt nyerte meg, vagyis – igen szokatlanul – rövidtávfutóként kukkantott be a nyolcszázasokhoz.”

Ha már a duplázókról beszélünk, mindenképpen meg kell említeni Takács Boglárkát (16), aki a 60 méteres síkfutás után 200-on is diadalmaskodni tudott, méghozzá óriási egyéni csúccsal (24.78). Az ARAK UP Akadémia versenyzője, aki tavaly a győri EYOF-on ezüstérmet szerzett 100 méteren, idén az ifjúsági Eb-ről dobbantana a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára. Lengyák György természetesen őt is kiemelt figyelemmel követi:
„Nagy igények nincsenek, beszéljünk inkább reményekről. Idén bőven lesz miből válogatni, ifjúsági Eb, junior-vb, ezeken bármilyen sikernek örülnék. Ha világviszonylatban nézzük, akkor a futó- és az ugrószámokban borzasztó nehéz a dolgunk, Afrika vagy Amerika jóval Európa előtt jár, azonban ott vannak még a dobószámok is, ahol meg éppen ellenkezőek az arányok. Az ifjúsági olimpiáról azért ejtek kevesebb szót, mert nem értek egyet azzal, hogy négyévente egy korosztálynak adatik meg a lehetőség, hogy megmutassa magát.”

Ha élvonalról van szó, akkor feltétlenül meg kell említeni a KSI 15 éves versenyzőjét, Kulcsár Boglárkát, aki egyéni legjobbját beállítva, 3 méter 70 centivel nyerte a juniorleányok rúdugró számát. Bogi nagy reményekkel indul az idénynek, a győri Eb-n szeretne kimagaslóan teljesíteni, amire Lengyák György szerint minden esélye meg is van.

Az ob-t a 4x200-as váltószámok zárták, amelyek forgatókönyvét nem lehetett volna a történteknél izgalmasabban megírni. Az ifjúsági fiúknál, és a lány junioroknál sem volt elég a századmásodperc pontosságú mérés, mindkét futamban ezredek döntöttek. A lányok 1:43.68-as ideje azt jelenti, hogy az új országos juniorrekordot közösen tartja a székesfehérvári ARAK UP Akadémia és a kecskeméti KARC négyese. A fiúknál pedig mindent elmond a mezőny kiegyenlítettségéről, hogy a Vasas és a nyíregyházi NYSC váltója két különböző futamban érte el az 1:31.44-es időeredményt.

„Bevallom őszintén, én még életemben nem láttam ilyet.A fiúk ifiváltójában direkt két futamban indult a két esélyes, de álmomban sem gondoltam volna, hogy századra ugyanannyit mennek két különböző futásban. Az ob teljes egészét nézve nem lehetett panasz a színvonalra, főleg annak tudatában, hogy csak decembertől használhattuk a SYMA-csarnokot. Hasznos és izgalmas két napot zártunk, fedett pályán már csak a serdülők ob-ja van hátra, remélkedjünk benne, hogy ott folytatják, ahol az ifjúságiak és a juniorok abbahagyták.”– zárta az értékelést Lengyák György.

Az első napról szóló beszámolónkat ITT találja meg.

Az országos bajnokság összes eredménye ITTtalálható.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik