Atlétika: Echevarría, a fedett pályás vb tinédzser aranyérmese

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.12. 09:45
Címkék
A birminghami fedett pályás atlétikai világbajnokság nekünk a súlylökő Márton Anita történelmi győzelme okán marad emlékezetes, a kubaiaknak meg azért, mert a vb egyetlen tinédzserkorú vb-aranyérmesét ők adták a férfi távolugrásban első Juan Miguel Echevarría személyében.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Tizenkilenc évesen nem pusztán a húszon inneniek társaságából egyedüliként világbajnokká előlépett hőse lett Juan Miguel Echevarría az angliai fedél alatt lezajlott atlétikai csúcsvetélkedőnek, hanem a statisztika szerint a versenyszámában egyszersmind minden idők legfiatalabb fedett pályás vb-győztesét is köszönthették a távolugrás eredményhirdetésekor az Arena Birminghamben. Egészen pontosan 19 évesen és 203 naposan lett világbajnok, az előző legifjabb vb-győztes tető alatt az 1985-ben első, bolgár hármasugró, Hriszto Markov volt, aki az első helyet 19 esztendősen és 357 naposan, vagyis majdnem húszévesen szerezte meg. A kubai legény ráadásul nem holmi ajándékgyőzelemmel gazdagodott, hanem keményen megharcolt érte, és teljesen megérdemelten nyert a sorozata alapján.Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Tizenkilenc évesen nem pusztán a húszon inneniek társaságából egyedüliként világbajnokká előlépett hőse lett Juan Miguel Echevarría az angliai fedél alatt lezajlott atlétikai csúcsvetélkedőnek, hanem a statisztika szerint a versenyszámában egyszersmind minden idők legfiatalabb fedett pályás vb-győztesét is köszönthették a távolugrás eredményhirdetésekor az Arena Birminghamben. Egészen pontosan 19 évesen és 203 naposan lett világbajnok, az előző legifjabb vb-győztes tető alatt az 1985-ben első, bolgár hármasugró, Hriszto Markov volt, aki az első helyet 19 esztendősen és 357 naposan, vagyis majdnem húszévesen szerezte meg. A kubai legény ráadásul nem holmi ajándékgyőzelemmel gazdagodott, hanem keményen megharcolt érte, és teljesen megérdemelten nyert a sorozata alapján.

A férfi távol amúgy is az egyik legnívósabb fináléval szolgált az angol városban, ahol a „névtelen” karibi ifjonc mellett – sőt, az esélylatolgatáskor még jóval előtte – ott volt a dél-afrikai olimpiai ezüstérmes, szabadtéri világbajnok Luvo Manyonga és a vb-címvédő, amerikai Marquis Dendy is. Legfeljebb bronzra volt tehát „belőve” Echevarría, aki azonban rögtön az első kísérletével jelezte, komolyan kell vele számolni.

 

Forrás: www.suomiurheilu.com
Forrás: www.suomiurheilu.com

Forrás: www.suomiurheilu.com

 

A módfelett izgalmas forgatókönyv szerint a kubai – aki tavaly nyáron, a szabadtéri vb-n Londonban nem jutott túl a selejtezőn sem – nyitásképpen 819 centit ugrott, majd csaknem minden további kísérletével az előzőhöz képest messzebb repült: 828, aztán –belépést követően – 836 következett, hogy ötödikre, élete legjobbját teljesítve, 848 centiméterig szálljon. Menet közben, azaz a verseny bizonyos szakaszában a fő favorit Manyonga ideiglenesen átvette ugyan a vezető pozíciót (két belépést követően harmadikra 833 centiig jutott, a negyedik ugrásával produkált 844-es Afrika-rekorddal átmenetileg az élre állt), s mögé ideiglenesen felzárkózott másodiknak a 2016-os világbajnok Dendy, aki ötödikre 842 centis egyéni csúcsot produkált, de a csattanó még hátravolt. A kubai tudniillik a parádésan szoros viadal végén mindkettőjüket túlszárnyalta, s 848 centiméterrel győzött, vetélytársait a második, illetve harmadik helyre szorítva vissza.

„Elégedett vagyok az eredményemmel – nyilatkozta a kubaiak tini menője, aki a „beltéri” távolugrás örökranglistáján a hetedik helyre szökkent előre. – Nagyszerű formában, mentálisan és fizikailag is tökéletesen felkészült állapotban érkeztem ide. Úgy gondolom, pályafutásom csúcspontjára érkeztem fel, ezek után nem is tudom, mit hozhat még 2018...”

Vagy a további évek, tehetjük hozzá, s egyfajta válaszunk „kapásból” van: próbálja beérni, esetleg meg is előzni a nagy elődöt, a honfitárs Iván Pedrosót. A kubai atlétika élő legendája, akinek öt világbajnoki címe van fedett pályán, az első aranyát annak idején, 1983-ban, Echevarríánál picivel idősebben, 20 évesen és 86 naposan nyerte. Amellett Pedroso négy szabadtéri vb-elsőségnek is a gazdája, 2000-ben Sydneyben pedig olimpiai bajnok lett távolugrásban. Ifjú honfitársának töretlenül fejlődnie kell tovább, ha valóban a nagy előd nyomdokaiba akar lépni, s nem éri be pusztán az életkoros csúccsal. Echevarría jelenleg 848 centinél tart, míg Pedroso – 1999 márciusa óta – 862-vel tartja a fedett pályás világrekordot, a szabadtéri legjobbja pedig 871 centiméter.

Erre, vagy akár még többre képes lehet az újdonsült világbajnok is, aki Birminghamben a vele kapcsolatos friss sportszakmai tézist szó szerint igazolta: kiugróan tehetséges távolugróval gyarapodott az atlétikai világelit.

Egyéb korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik