Atlétika: sokat kellett beszélgetni a törölt ifi Eb éremesélyeseivel

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.05.07. 18:08
Címkék
A törölt ifjúsági atlétikai Európa-bajnokság után a rúdugró Garamvölgyi Petra és az akadályfutó Varga Gréta edzőjének is nehéz volt lelket öntenie a papíron éremesélyes tanítványába.

Mi lett volna, ha? Tehetjük fel a sportvilágban kevés létjogosultsággal bíró kérdést a törölt ifjúsági atlétikai Európa-bajnokság kapcsán is. Az olaszországi Rietiben tervezett korosztályos eseményt sok fiatal első nagy nemzetközi viadalaként várta, és olyanok is akadnak, akik jogosan reménykedhettek az éremben. Mint például a pécsi PSN Zrt. 16 éves rúdugrója, Garamvölgyi Petra, aki a fedett pályás szezonban négyszer is megjavította az U18-as országos csúcsot, és végül 410 centiméteren, valamint az ifjúsági világranglista élén állt meg.Garamvölgyi Petra, aki a fedett pályás szezonban négyszer is megjavította az U18-as országos csúcsot, és végül 410 centiméteren, valamint az ifjúsági világranglista élén állt meg.

„Tavaly hosszú ideig bajlódtam sérüléssel, ezért a bakui EYOF-on nem lehettem ott. Most örültem, hogy végre minden összejöhet. Az ifi Eb-re azt a célt tűztem ki, hogy a dobogóra álljak. Úgy érzem, reális esélyem lett volna erre. Sajnálom, hogy ebben a korosztályban nem mutathatom meg magamat világversenyen, jövőre már a juniorok között indulok” – mondta a rúdugrólány a törlés kapcsán.

Hogy miként dolgozzák fel a fiatalok a járvány okozta helyzetet, és fő versenyük meghiúsulását, abban nagy szerepük van az edzőknek is. Petra esetében Putsay Zoltánnak.

Garamvölgyi Petrának és Varga Grétának is szüksége volt a biztatásra Fotó: Pesti János
Garamvölgyi Petrának és Varga Grétának is szüksége volt a biztatásra Fotó: Pesti János

Garamvölgyi Petrának és Varga Grétának is szüksége volt a biztatásra  •  Fotó: Pesti János

„A motivációt valahogyan muszáj fenntartani – vélekedik a tréner. – A rúdugrószakágban a szövetséggel együtt megpróbálunk kisebb szakági versenyeket rendezni, hogy valamire legalább készülhessenek az atléták. Petrának a kényszerszünetben a hiányosságait igyekeztünk pótolni, de az eredmények nagyon hiányoznak a mindennapjaiból. Azt tudtam neki mondani, hogy jövőre már junior Európa-bajnokság van, és egy nagy ugrással oda lehet kerülni. Meg kell értenie, az utánpótlás-világversenyek csak lépcsőfokok. A szeme előtt a 2023-as budapesti világbajnokság lebeg, amire tudjuk, nehéz lesz kvalifikálni úgy, hogy ez az év versenyzés terén kimarad. Azzal tudom benne tartani a lelket, hogy az idén még próbáljon meg minél nagyobb országos csúcsot ugrani azokon a viadalokon, amelyeken elindulhat, mert képes rá.”

A veszprémi SVSE akadályfutója, a szintén 16 éves Varga Gréta is kiválóan indította az évet. Fedett pályán 1500 és 3000 méteren is országos ifjúsági rekordot ért el, utóbbi távon egyúttal juniorcsúcsot döntött, valamint felnőttbajnoki címet szerzett. A mindkét számban a fedett pályás korosztályos világranglista élén ragadt versenyző is letörten kommentálta az ifi Eb-vel kapcsolatos híreket. 2000 méteres akadályfutásban tervezte indulását.

„Nagyon rosszul érintett, hiszen régóta az ifjúsági Európa-bajnokságra készültünk. Először abban bíztam, hogy csak elhalasztják, és később megrendezik, de a törlés igen fájó. A legrosszabb az benne, hogy valóban a dobogó lett volna a cél, és ez elég reálisnak tűnt. Próbálom még kicsit emésztgetni, és bízom benne, hogy minél hamarabb újra versenyezhetünk.”

Edzője, Tóthné Stupián Anikó szerint nem volt könnyű a tanítványába újra lelket önteni, de lassan sikerült. A 2000 m akadályon EYOF-ezüstérmes Gréta, bár betartva a szigorú előírásokat, de a napokban már újra csoporttársai körében edzhet, ez pedig a hangulatán is sokat javított.

„Mentálisan nagy hullámvölgyei voltak. Főleg őt érintette rosszul, mert én, mint edző, már sok mindent megtapasztaltam. Ezért is tudom, hogy a jövő az övé, és az idő majd mindenért kárpótolja. Sokat kellett beszélgetnünk a folytatásról. Először is azt mondtam neki, vannak dolgok, amelyeket nem tudunk befolyásolni. Ezt el kell fogadnunk. Másodszor pedig nemcsak minket érint a dolog, hanem mindenkit a világon. A végén, amikor úgy láttam, még nem teljesen sikerült feldolgoznia a történteket, így fordultam hozzá:> képzeld el, vannak, akik sérültek és nem indulhatnak a világversenyen, amelyet megrendeznek. Ezt meg sem rendezik, te pedig egészséges vagy.

Gréta tavaly a négy-öt évvel idősebbek között a bravúros hetedik helyen végzett a portugáliai U20-as mezei futó világbajnokságon. Ha minden jól megy, augusztusban az országos bajnokságokkal folytatódhatnak a megméretések. A kenyai junior-világbajnokságot egyelőre nem törölte, csak halasztotta a nemzetközi szövetség, új időpontot azonban még nem talált az eseménynek, amelyen várhatóan Petra és Gréta is elindulhatna – az ifi kontinensviadalnál azért jóval szerényebb esélyekkel.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik