Atlétika: örülhet, aki Nadj Levente korosztályos csúcsára fogadott

Vágólapra másolva!
2020.06.28. 16:19
Címkék
A 17 éves békéscsabai atléta, Nadj Levente pénteken hazai környezetben javította meg a 300 méteres síkfutás országos ifjúsági és juniorrekordját.

Hogy idén számolni kell Nadj Leventével, az már koronavírus-járvány miatti kényszerszünet előtt kiderült, hiszen a fedett pályás ifjúsági országos bajnokságon 400 méteren aranyérmet szerzett. A Kopp Békéscsabai AC 17 éves atlétája a jelek szerint az elmúlt hónapokban sem vette félvállról az tréningeket: pénteken a klubja által rendezett versenyen 33.82 másodperces időeredményt ért el 300 méteren; ezzel a hazai ifjúsági és a juniorcsúcsát is megjavítva a távnak.Nadj Leventével, az már koronavírus-járvány miatti kényszerszünet előtt kiderült, hiszen a fedett pályás ifjúsági országos bajnokságon 400 méteren aranyérmet szerzett. A Kopp Békéscsabai AC 17 éves atlétája a jelek szerint az elmúlt hónapokban sem vette félvállról az tréningeket: pénteken a klubja által rendezett versenyen 33.82 másodperces időeredményt ért el 300 méteren; ezzel a hazai ifjúsági és a juniorcsúcsát is megjavítva a távnak.

Nadj Levente sikerének a szurkolók is örültek Fotó: Sós Barnabás
Nadj Levente sikerének a szurkolók is örültek Fotó: Sós Barnabás

Nadj Levente sikerének a szurkolók is örültek  •  Fotó: Sós Barnabás

„Ennyire jó időeredményre természetesen nem számítottam, de azért 35 másodpercen belüli futással már kalkuláltam. Szóval eléggé meglepődtem a végén. Az első 200 méter nagyon jól sikerült, az utolsó 100 már kicsit döcögősebb volt, de kitartottam” – idézi fel a rekorddöntés pillanatait a versenyző. A távon egészen péntekig a 400 méteren Eb-ezüstérmes Deák Nagy Marcell tartotta a legjobb eredményt. Mindkét korosztályban 34.11 másodperc volt a plafon még 2007-ből.

„A csúccsal nem foglalkoztam – folytatja Nadj. – Nem is gondoltam volna, hogy ebből ilyen jó eredmény lesz, de természetesen nagy boldogsággal tölt el. A titka talán abban rejlik, hogy a tavalyi évhez képest sokkal többet készülök. Heti hatszor járok atlétikai edzésre, emellett háromszor konditerembe. Ez is nagyban elősegíti a fejlődésem. Ez volt az első versenyem a szünet óta. Bizakodó vagyok. Ha az idén megrendezték volna az ifjúsági Európa-bajnokságot, akkor fő számomban, 400 méteren a váltóban ott lehettem volna. Jövőre junior leszek, így már az U20-as kontinensviadal lebeg a szemeim előtt.”

Adorján László és Erdős Péter tanítványának azért az idénre is maradt még tennivalója.

Nadj Levente az országos bajnokságra is megtartaná formáját Fotó: Sós Barnabás
Nadj Levente az országos bajnokságra is megtartaná formáját Fotó: Sós Barnabás

Nadj Levente az országos bajnokságra is megtartaná formáját  •  Fotó: Sós Barnabás

„Miután most is elég jól sikerült a 200 méter, talán még megnézünk egy olyan versenyt, amelyen csak ezen a távon indulok. Ha nem jön be, akkor marad a 400 méter. Elterveztem, hogy 49 másodpercen belül futok a nyáron. Ez reális célnak tűnik.”

Az ígéret szerint a 400 méter Martina Tibor által 1985 óta tartott 46.75 másodperces U18-as csúcsa jelenleg nincs kartávolságban, de azon munkálkodik, hogy minél közelebb kerüljön a rekordhoz. Ebben segíthet a továbbra is népes szurkolótábora, és egy évvel idősebb edzőtársa, Steigerwald Ernő, aki szintén remek teljesítménnyel (34.15) végzett mögötte legutóbb.

„A hazai pálya előnyét most is ki tudtam használni. A barátaim nagyszerű szurkolótábort alkottak, a szokásos módon biztattak, és ez minden esetben ad valamilyen pluszt. Sokszor fogadnak is egymás között, hogy Ernő vagy én nyerek-e. Most azok örülhettek, akik rám voksoltak. Ernővel edzéseken is segítünk egymásnak, igazi húzóerőt jelentünk a másiknak. Tavaly ő volt a jobb, most úgy látszik, én vagyok, bár hozzátartozik, hogy sérülések is hátráltatták. A középiskolában jövőre fogok végezni, aztán lehetséges, hogy a Testnevelési Egyetemen folytatom tanulmányaim. Hogy meddig lehet eljutni, az sok mindentől függ. Ameddig van rá mód, szeretnék futni. Azért is dolgozom, mert például a 2023-as budapesti felnőtt-világbajnokság mezőnyében is el tudom magam képzelni.”

A verseny részletes eredményei ITT érhetők el.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik