Atlétika: old school módon készül otthonában a gátfutó Pap Márk

Vágólapra másolva!
2020.04.02. 14:43
Címkék
Két aranyérmet is szerzett a fedett pályás atlétikai országos bajnokság juniormezőnyében az Ikarus BSE 18 éves gátfutója, Pap Márk, aki a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetben jégre tette a korosztályos világbajnoksággal kapcsolatos álmait és közelebbi célok után nézett.

Kiválóan zárta a fedett pályás szezont a juniorkorba lépett 18 éves Pap Márk, hiszen új korosztálya országos bajnokságán 60 méteren és 60 gáton is aranyérmet szerzett. Az Ikarus BSE gátfutója három és fél éves belgiumi kitérő után tavaly költözött végleg haza, de nemcsak ebből a szempontból volt eseménydús számára a 2019-es esztendő. Még év elején Gentben 7.80 másodperces futásával megjavította 60 méter gáton a fedett pályás ifjúsági országos csúcsot, majd 110 gáton bronzérmes lett a bakui Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF).Pap Márk, hiszen új korosztálya országos bajnokságán 60 méteren és 60 gáton is aranyérmet szerzett. Az Ikarus BSE gátfutója három és fél éves belgiumi kitérő után tavaly költözött végleg haza, de nemcsak ebből a szempontból volt eseménydús számára a 2019-es esztendő. Még év elején Gentben 7.80 másodperces futásával megjavította 60 méter gáton a fedett pályás ifjúsági országos csúcsot, majd 110 gáton bronzérmes lett a bakui Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF).

Tulajdonképpen amilyen számban elindult, ott egyéni csúcsot ért el, teljesítményét a szövetség is díjazta, neki ítélte oda az év legjobb ifi atlétájának járó díjat. Ifj. Tomhauser István tanítványának a korosztályváltás azt jelentette, hogy a gát magassága is emelkedik, immáron 99 centiméter felett kell átsuhannia. Úgy tűnik, jól sikerült az átállás, mert a budapesti BOK-csarnokban február végén rendezett fedett pályás juniorbajnokságon 60 gáton 7.97-tel győzött (60 méteren 6.96-tal.)

Pap Márk két juniorbajnoki címmel zárta a fedett pályás szezont Fotó: Pesti János
Pap Márk két juniorbajnoki címmel zárta a fedett pályás szezont Fotó: Pesti János

Pap Márk két juniorbajnoki címmel zárta a fedett pályás szezont  •  Fotó: Pesti János

„Viszonylag elégedett vagyok a fedett pályás szezonnal. Sajnos, bajlódtam kis sérüléssel, begörcsölt a combhajlítóm és ott maradt a fájdalom, így hetekig óvatosabban edzettem. A cél az volt, hogy félév alatt át tudjak állni az új gátmagasságra és úgy érzem, ez sikerült. A két juniorbajnoki címnek nagyon örülök, erős futamokban kellett jól teljesítsek. Aztán szabadtérre kezdtünk el edzeni. Ott azt tervezem, hogy futok 200 métert, ezáltal is növelve az állóképességem. Elég jól ment, amíg be nem jött a vírus és otthon nem kellett maradni.”

A koronavírus-járvány miatti kényszerszünetben a XVI. kerület sporttehetsége támogatásban részesülő versenyző abból a szempontból előnyt élvez egyes társaival szemben, hogy kertes házban él, így számos gyakorlathoz megfelelő feltételek állnak rendelkezésére – de nem mindegyikhez.

„Alapesetben a fő célom most az lenne, hogy 110 gáton kijussak a kenyai junior-világbajnokságra. Egyelőre a verseny sorsa bizonytalan, de azért az álom még megmarad. Így helyette azt a célt tűztem ki, hogy itthon hozzam ki magamból a legtöbbet. A baj csupán annyi, hogy nincs meg minden segédeszközöm az edzésekhez. Kicsit old schoolban tolom, rongyokkal meg hasonló kellékekkel. Ennek ellenére teljesítem, amit az edzőm kiír. Ő minden nap motivál különböző videókkal és pontos edzéstervekkel.”

A fiatal atléta hozzátette, elsősorban arra törekszik, hogy folyamatos mozgásban töltse napjait. Persze, számára is kedvezőbb lenne, ha mestere testközelből figyelhetné tréningjeit, de úgy gondolja kellő becsületességgel és alázattal képes végezni feladatait. „Tisztában vagyok vele, hogy nem miatta csinálom, hanem magamért” – jelenti ki az ígéret, akinek az iskolai online tanítás a sporttal ellentétben nem hozott nagy változást az életébe, hiszen eddig is egyéni tanrend szerint készült. A mihamarabbi folytatásban pedig ő is csak reménykedik

„Bízom benne, hogy senki nem jön majd ki negatív módon ebből a szituációból, a rendhagyó körülmények ellenére sikerül formában maradniuk az atlétáknak és nemsokára élvezetes, izgalmas versenyekkel térünk vissza a rekortánra.”

Hogy Pap Márkra fényes jövő várhat, azt nemrégiben Baji Balázs is megerősítette.

„Egész kisgyerekként kezdte mellettünk az atlétikát, de igazán Belgiumban mutatta meg, mennyire ügyes gátfutó. Egészen elképesztő teljesítményre képes, a gátak fölött nagyon szépen mozog. Biztos vagyok benne, meghatározó szerepe lesz a hazai és a nemzetközi gátfutásban” – vélekedett a világbajnoki bronz-, és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik