Atlétika: Noah Lyles három aranyra pályázik Tokióban

Vágólapra másolva!
2019.11.18. 14:04
Címkék
2014-ben Nankingban ifjúsági olimpiai bajnok lett, jövőre pedig a felnőttek ötkarikás viadalán villantana a 22 esztendős Noah Lyles. A 100 és 200 méteren egyaránt versenyző sprinter merész álmokat dédelget, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság oldalán róla készült portréban többek között arról beszél, hogy 9.41 másodperc alatt szeretné teljesíteni jövőre a 100 métert, valamint Carl Lewishoz hasonlóan triplázna Tokióban.

A dohai felnőttvilágbajnokságonúj sprintsztár született: a 22 éves amerikai Noah Lyles elképesztő fölénnyel nyerte meg a 200 méteres síkfutást, majd a 4x100 méteres váltóval is révbe ért. Persze, cseppet sem nevezhető meglepőnek a gyakran csak Usain Bolthoz hasonlított atléta katari remeklése, hiszen idén a Gyémánt Ligábanmindkét sprinttávon győzedelmeskedett. Ettől függetlenül néhány napig ő maga sem akarta elhinni, hogy világbajnok lett.Noah Lyles elképesztő fölénnyel nyerte meg a 200 méteres síkfutást, majd a 4x100 méteres váltóval is révbe ért. Persze, cseppet sem nevezhető meglepőnek a gyakran csak Usain Bolthoz hasonlított atléta katari remeklése, hiszen idén a Gyémánt Ligábanmindkét sprinttávon győzedelmeskedett. Ettől függetlenül néhány napig ő maga sem akarta elhinni, hogy világbajnok lett.

Noah Lyles a tokiói olimpia egyik legnagyobb sztárjelöltje Forrás: Getty Images
Noah Lyles a tokiói olimpia egyik legnagyobb sztárjelöltje Forrás: Getty Images

Noah Lyles a tokiói olimpia egyik legnagyobb sztárjelöltje  •  Forrás: Getty Images

„A verseny után több hétnek kellett eltelnie, mire tudatosult bennem, mit értem el. 2017-ben, amikor az Achilles-sérülésem ledöntött a lábamról, nagyon letört voltam, álmomban sem gondoltam volna, hogy ekkora utat járhatok be azóta. Az emberek sztárként kezelnek, odajönnek hozzám fotózkodni, bennem meg csak néhány napja ért meg ez az egész világbajnokság."

A szabadidejében rappelő – több mint 25 dal fűződik már a nevéhez – srácnak a katari élmények után megnőtt az étvágya, már csak a jövő nyáron esedékes tokiói olimpia lebeg a szeme előtt.

„Nagyon izgatott vagyok Tokiót illetően. Japán az egyik kedvenc külföldi városom, nagyon szívesen járok arra, persze jövőre nem turistáskodni megyek, hanem győzni. Mégpedig három számban. Tudom, hogy az amerikaiak közül erre legutóbb Carl Lewis volt képes még 1984-ben, nagyszerű érzés lenne, ha vele egy lapon emlegetnének engem. Természetesen tenni is kell azért, hogy valakit sztárként kezeljenek: ami engem illet, mindennél jobban szeretnék az ötkarikás játékok 100 méteres elődöntőjében 9.41-et futni (a világcsúcsot a jamaicai Usain Bolt tartja 9.58 mp-cel 2009 óta– a szerk). Ez az álmom, tehát aki azt gondolta, ettől kezdve csak a 200 méterre koncentrálok, az téved."

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik