Atlétika: Mátó Sára levonta a rendhagyó év tanulságait

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.10.22. 17:05
Címkék
A 400 méteres gátfutás U20-as Eb-ezüstérmes atlétanőjében, Mátó Sárában csak kicsi hiányérzet támad az idei szabadtéri szezon után.

A női 400 méteres gátfutás hazai U23-as és juniorcsúcstartója, a 19 éves Mátó Sára idén is próbálta magából kihozni a maximumot. A korosztályos rekordját tavaly a svédországi U20-as Európa-bajnokságon futotta, az 56.89 másodperc akkor ezüstérmet is ért. Ezt az időeredményt bár megközelítette (57.13), felülmúlni nem tudta ebben az évben. A székesfehérvári ARAK Akadémián Tölgyesi Előd felügyelete mellett edződő atlétanőnek összességében mégsem érheti sok panasz a szabadtéri szezonját.Mátó Sára idén is próbálta magából kihozni a maximumot. A korosztályos rekordját tavaly a svédországi U20-as Európa-bajnokságon futotta, az 56.89 másodperc akkor ezüstérmet is ért. Ezt az időeredményt bár megközelítette (57.13), felülmúlni nem tudta ebben az évben. A székesfehérvári ARAK Akadémián Tölgyesi Előd felügyelete mellett edződő atlétanőnek összességében mégsem érheti sok panasz a szabadtéri szezonját.

Mátó Sára megkezdte felkészülését a jövő évre Fotó: Tom Schä
Mátó Sára megkezdte felkészülését a jövő évre Fotó: Tom Schä

Mátó Sára megkezdte felkészülését a jövő évre  •  Fotó: Tom Schä

„Ha akad is bennem hiányérzet, az valóban csak az egyéni csúcs miatt van. Szerettem volna ezúttal is javítani, vagy jóval közelebb futni hozzá. De reálisan is néznem kell a dolgokat, és felkészültem rá, hogy ebben az évben nem fogok tudni annyit előrelépni, mint a korábbiakban. Ezért nem is vagyok elkeseredve. Mindenből lehet tanulni, és külön öröm, hogy az elmúlt időszakból is le tudtuk vonni a tanulságokat, melyekből tovább építkezhetünk. Remélem, jövőre jobbak lesznek a felkészülési körülmények, bár már most ismert a hátrány, hogy külföldre nem mehetünk. A vírushelyzet sok mindenben közrejátszott, de semmit nem szeretnék ráfogni. Most az nyer, aki a leghamarabb tud alkalmazkodni. Valószínű, ez lesz a kulcs a közeljövőben is.”

Mátó Sára az elmúlt két évben megnyerte 400 gáton a női felnőttbajnokságot, legutóbb azonban az idén még juniorkorú Molnár Janka (56.94) letaszította a trónról, és a magyar ranglista élén zárt.

„Ez egyáltalán nem bosszant, nem is gondolkozom ezen. Mindig magamhoz képest akarok jobban teljesíteni, így nem a helyezések érdekelnek elsősorban. Ha például ismét én nyerek, de azzal az idővel, amit egyébként is futottam idén, akkor sem lenne felhőtlen az örömöm. Már elkezdtük a felkészülést a következő évre, amelyben az U23-es Eb lesz a fő versenyem. A tervek szerint előtte fedett pályán rendeznek Eb-t és vébét is, de még nem dőlt el, lesz-e rendes szezonom, vagy akkor is edzeni fogok. A folytatásra nézve mindenképp pozitívum, hogy idén már rangos, nemzetközi felnőttversenyeken is részt tudtam venni. A Tour Gold és Silver sorozatok nagyszerű élmény- és tapasztalatszerzési lehetőséget kínáltak.”

A versenyző múlt héten kezdte meg a felkészülését, jelenleg Mátraházán edzőtáborozik egyesületével. Hogy melyik lesz jövőre a legnagyobb viadala, még valóban kérdéses. Már csak azért is, mert a szövetség szakmai vezetése nemrégiben a tokiói olimpiára való kijutásra esélyes fiatalok között emlegette a futónőt.

„Most azt mondom, csoda folytán sikerülhet. De hozzá kell, hogy tegyem: ha sportról van szó, hiszek a csodákban, mint ahogy abban is, az elvégzett munkának lesz gyümölcse. Azt nem tudom, mikor, de lesz.”

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik