Atlétika: Mátó Sára a hétpróbát és a 400 gátat is meg akarja tartani

Vágólapra másolva!
2019.02.23. 08:53
Címkék
Jól sikerült felkészüléssel kezdte évét Mátó Sára – a tizennyolc esztendős atléta kirobbanó formában érzi magát. A Mol Alapítvány által támogatott versenyző tavaly felnőtt bajnoki címet szerzett hétpróbában, s továbbra is szeretne magas szinten teljesíteni: idei legnagyobb feladata a svédországi junior Európa-bajnokság.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.huMátó Sára korán kezdte a sportolói pályafutást, noha kevesen tudják róla: az úszás tette ki mindennapjait egészen 11 éves koráig. A váltást viszont egyáltalán nem bánta meg az Alba Regia Atlétikai Klub versenyzője.Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.huMátó Sára korán kezdte a sportolói pályafutást, noha kevesen tudják róla: az úszás tette ki mindennapjait egészen 11 éves koráig. A váltást viszont egyáltalán nem bánta meg az Alba Regia Atlétikai Klub versenyzője.

Mátó Sára alig várja, hogy újra és újra legyőzhesse önmagát – no meg versenytársait Forrás: atletika.hu
Mátó Sára alig várja, hogy újra és újra legyőzhesse önmagát – no meg versenytársait Forrás: atletika.hu

Mátó Sára alig várja, hogy újra és újra legyőzhesse önmagát – no meg versenytársait  •  Forrás: atletika.hu

Hatévesen kezdtem az úszást, viszont akkor csak az volt a cél, hogy „vízbiztos” legyek. Nagyon sokáig űztem ez a sportot, ám ahogy telt az idő, úgy nőtt a feladatok száma. A heti tíz edzés akkor még megterhelő volt, így a családommal közösen a váltás mellett döntöttünk. Kipróbáltam a duatlont és az atlétikát is, ez utóbbi pedig egyszerűen magával ragadott. Úgy hiszem, jó döntést hoztunk akkoriban, jó lehetőségek voltak Székesfehérváron.

Sára ráadásul élt is e lehetőségekkel: sok munkája van abban, hogy 2018 májusában felnőtt bajnoki címet szerzett a hétpróbázók között.

Hatalmas meglepetés volt, hiszen nagyon nehezen indult a tavalyi év. A fedett pályás szezont vakbélműtét miatt ki kellett hagynom. Miután rendbejöttem, edzőtábor következett, amely szerencsére jól sikerült. Ezt követte a felnőtt bajnokság, az évem egyik első versenye, a célom csupán annyi volt, hogy minél több pontot érjek el és jó legyen az összeredmény. Türelmetlenül vártam, hogy újra versenyezhessek és nagyon örültem, mikor láttam, a pontszám elég ahhoz, hogy 17 évesen aranyérmet szerezhessek a felnőttek között.

Az országos bajnoki cím elnyerése után Sára a junior és U23-as országos bajnokságon U20-as országos csúcsot futott 400 gáton, a tamperei junior-világbajnokságon pedig 11. helyen végzett elsőéves juniorként.

Nagyon motiváló, hogy látom: a teljesítményem fejlődik. Nagy szerelmem az atlétika, ráadásul még sok évem van hátra. A tamperei világbajnokság hatalmas élmény volt számomra. Úgy indultam neki a versenynek, hogy nem foglalkozom mások korával, mindig arra fókuszálok, hogy a saját legjobbamat nyújtsam, ez szerintem sikerült.

S ha már versenyzés: az ifjú hölgy egyelőre döntésképtelen, hiszen a 400 méteres gátfutás és a hétpróba egyaránt szerepel a repertoárjában. Edzőjével, Tölgyesi Előddel közösen mérlegelnek a versenyek előtt, melyiket válassza alkalmanként, viszont Sára ebből is előnyt kovácsol.

–Előddel több mint négy éve dolgozunk együtt, szerencsére jól megértjük egymást és mindenben támogat. Ha eljön az ideje, akkor választok, jelenleg viszont nem tudnám megmondani: 400 gát vagy hétpróba. Hiányozna az egyik a másik mellől. Jól kiegészítik egymást, a hétpróba alkalmával a gátra is tudok készülni. Azt gondolná az ember, hogy nehezebb egyszerre kettőre figyelni, pedig pont fordítva van ez: minden edzésem színes és változatos.

Az Alba Regia Atlétikai Klub versenyzője idei évét illetően is pozitív: nagyon várja már a svédországi junior Európa-bajnokságot is, s külön segítség számára, hogy a Mol Alapítvány által támogatottak között szerepelhet a neve.

Jól sikerült az alapozó időszak, bizakodóan tekintek az évre. Most még korai lenne megmondani, pontosan mit várok magamtól az Eb-n, attól is függ, melyik számban indulok. Az viszont biztos, hogy a felkészülésem az alapítvány támogatásának köszönhetően jól sikerült. Újabb szöges cipőt, futócipőt, pulzusmérő órát és versenyfelszerelést is beszereztem annak érdekében, hogy ismét jó szezont produkálhassak.

 

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik