Atlétika: María Vicente, a hétpróbás spanyol ígéret

Vágólapra másolva!
2018.07.14. 09:00
Címkék
Távolugrásban ifjúsági Európa-bajnok lenne, ha a hétpróba mellett belefért volna. Hétpróbában világrekorddal lett a kontinens legjobbja, majd a hármasugrást egy felejthetetlen versengés utolsó kísérletével nyerte meg. A tizenhét éves spanyol María Vicentéből idővel a világ egyik legnagyobb és legsokoldalúbb atlétanője válhat.

María Vicente nagy ugrások nélkül is látványosság Forrás: iaaf.org
María Vicente nagy ugrások nélkül is látványosság Forrás: iaaf.org

María Vicente nagy ugrások nélkül is látványosság • Forrás: iaaf.org

María Vicente nagy ugrások nélkül is látványosság Forrás: iaaf.org
María Vicente nagy ugrások nélkül is látványosság Forrás: iaaf.org

María Vicente nagy ugrások nélkül is látványosság  •  Forrás: iaaf.org

Arday Attila –utanpotlassport.huBár sokan sokféleképpen leszögezték júliusban, hogy nem az ifjúsági, hanem a felnőtt atléták között kell majd nagyot alkotni, annyi bizonyosan látszik az U18-as versenyzők eredményeiből, hogy a spanyol María Vicentéből az egyik legsokoldalúbb és legnagyobb atlétanő lehet a nagyok között is. Tizenhét évesen a juniorok jelenleg zajló világbajnokságán is bőven megállná a helyét például távolugrásban, hiszen az csak az egyik, és messze nem a legfontosabb száma, legalábbis egyelőre. Más kérdés, hogy itt is az európai ranglista második helyezettje a Győrben bemutatott 637 centivel, mindössze egyetlen centivel a ranglistavezető olasz Larissa Iapichino mögött.

Kár, hogy ezt az ugrást kevesen láthatták élőben, ugyanis múlt pénteken Győrben a délelőtti program részeként.a hétpróba egyik számában mutatta be a színesbőrű spanyol hölgy. Az aznap délutáni távolugródöntőben is kiderült, hogy mekkora eredményt ért el, hiszen azt a finálét 633 centivel (önmagában egyébként szintén kiváló eredménnyel) is simán meg tudta nyerni a svéd Tilde JohanssonMaría Vicente távollétében. Pontosabban közellétében, hiszen ott volt a pályán, ám az túlzás lett volna, ha a hétpróba közben még odament volna ugrani néhányat távolban is. (Más kérdés, hogy láttunk hasonlót a sportág története során, Carl Lewis a futószámai közben egy-kettőt kettőt ugorva is nyert világversenyt. Persze a többpróba az többpróba.)

María Vicente a távol helyett így a hétpróbát nyerte meg aznap hatalmas fölénnyel, csaknem hatszáz pont előnnyel, 6221 pontot elérve új U18-as világrekorddal.

És ez még messze nem minden, az igazán nagy dobást (ugrást) a végére hagyta. Miközben mi még Huller Dani 400 gátas győzelmét ünnepeltük, drámai verseny alakult ki a hármasugrás fináléjában. Az utolsó sorozatban a bolgár Alekszandra Nacseva13.88 centit elérve négy centivel megelőzte María Vicentét, neki azonban még hátra volt a hatodik ugrása. Ekkor pedig 13.95-nél ért földet, új bajnoki csúccsal, és önmagát egy újabb arannyal megajándékozva.

María Vicentének bőven helye lenne tizenhét évesen az U20-asok jelenleg zajló világbajnokságán, a győri 637 centije Tamperében a csütörtöki selejtező második legnagyobb ugrása lett volna távolban.

Továbbikorosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik