Atlétika: K. Szabó Gabriella, a született atléta

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.06. 08:49
Címkék
Az 16 éves K. Szabó Gabriella az atlétika több ágát is sikerrel próbálta ki. Sprintben és akadályfutásban is volt már korosztályának országos bajnoka, az EYOF-on 400 méter gáton futott, legutóbb az Olimpiai Reménységek Versenyén pedig 800 méteren állhatott dobogóra.

ksz , GabiKszabó
ksz , GabiKszabó

K. Szabó Gabriella jelenleg 800 méteren érne el nemzetközi sikereket • Forrás: Facebook/GabiKSzabó

ksz , GabiKszabó
ksz , GabiKszabó

K. Szabó Gabriella jelenleg 800 méteren érne el nemzetközi sikereket  •  Forrás: Facebook/GabiKSzabó

Azt nem mondhatni, hogy a sporton kívül nem volt más választása a 16 esztendős K. Szabó Gabriellának, de mindenképpen közrejátszott érdeklődésének alakulásában, hogy beleszületett az atlétikába. Édesanyja, Perényi Gabriella a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola edzője is utánpótlás-válogatott síkfutó volt 100 és 200 méteren, édesapja, a szintén edző K. Szabó Gábor 1983-ban futott 3000 méteres országos csúcsa pedig azóta is magyar rekordja a távnak. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy szülei izgő-mozgó gyermekként emlékeznek Gabriellára, akinek energiáit előbb tornával és kosárlabdával igyekezték felemészteni, nyolcévesen viszont már az atlétikai pályán jelentkezett a kislány. Az édesanya egyből látta, hogy van is keresnivalója ott leányának.

„Tőlem a gyorsaságot, édesapjától az állóképességet örökölte. Ez jó párosításnak tűnt. Kezdetben az egészet játéknak fogtuk fel, alapvetően még most is azt tesszük. Szerettük volna, hogy minél szélesebb alapot kapjon, így a sportág nagyon sok ágával megismertettük. A mai napig összetett versenyeken is indul, még most sem dőlt el, melyik az a versenyszám, amelyikre speciálisan készíthetnénk. Amikor középtávfutásban utolérték a többiek, akkor átváltottunk magasugrásra. Amikor a társai magasabbra ugrottak, akkor következett a hosszúgát. Mindig jött valami, ami által sikerélményekkel gazdagodhatott” – mesélte az anyuka.

k-szabo-gabriella-is-indul-foto-dbsportc
k-szabo-gabriella-is-indul-foto-dbsportc

Gabriella a rekortánon el tudja különíteni a családi szerepeket  •  Forrás: debrecenisportiskola.hu

A fiatal debreceni lány rögtön az első újonc országos bajnokságán bezsebelt két aranyérmet. Az atlétikában egyáltalán nem szokványos módon egy sprint és egy állóképességi számban, 300 méteren és 1000 méteres akadályfutásban sem talált legyőzőre. Több figyelemreméltó eredménye közül kiemelendő, hogy a győri EYOF-on 400 méter gáton (61.94) kilencedikként ért célba 61.94 mp-es idővel, ha pedig a közelmúlt teljesítményét vizsgáljuk, június első hétvégéjén, a brnói Olimpiai Reménységek Versenyén 800 méteren harcolt ki harmadik helyezést, 2:12.59-es egyéni rekorddal. Utóbbi számra édesapja készíti fel.

„A 800 méter se nem sprintszám, se nem kifejezetten középtávú. Valahol a kettő között helyezkedik el” – magyarázta Gabriella. „Tetszik, hogy lehet benne gyorsat futni, ugyanakkor nagy hangsúlyt kap a taktika is. Számomra izgalmas és érdekes. De ez az egész atlétikára igaz. Korán kiderült, kevésbé tudok csapatban dolgozni, egyéni versenyző vagyok. Az atlétikában rengeteg mozgásformát kipróbálhatok, és úgy éreztem itt fejlődök a legjobban. Az idei fő verseny az EYOF, valamint az U20-as Európa-bajnokság lesz. Most azon dolgozunk, hogy teljesítsem a magas szinteket, ott legyek a rajtoknál, és minél jobb eredményeket érjek el. Természetesen a későbbiekben olimpián is részt akarok venni, de addig is több rangos nemzetközi korosztályos megméretésen szeretném képviselni Magyarországot.”

A szülők úgy gondolják, ha megmarad tanítványuk egyenletes fejlődése, 800 méteren hamarosan nagyobb előrelépés várható Gabriellától, ám elsődleges céljuk, hogy felnőttkorára érett, kiegyensúlyozott sportoló váljék belőle. Ebben segítségükre lehet a versenyző fegyelmezettségéből is adódó családon belüli összhang.

„Előnye, ha szüleid egyben az edzőid is, hogy jobban ismeritek egymást, könnyebben meg tudtok beszélni fontosabb dolgokat. Hamarabb észreveszik, ha fáradt vagy, egyszerűbb megoldást találni a problémákra, akár még az edzésprogram is időben, igény szerint módosítható. Hátránya talán annyi lehet, hogy azért sokszor nehéz elkülöníteni a szerepeket, mert ugye edzéseken nem anyához és apához rohangálok mindenért, hanem igenis versenyzőként kell odategyem magam. Szerencsére feltétel nélkül megbízunk egymásban. Ez nem csak a szülő-gyerek, hanem az edző-sportoló jó kapcsolatának is az alapja és a titka” – vélekedett futólány.

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik