Atlétika: jövőre már nem lenne csoda a fiatalok olimpiai szereplése

Vágólapra másolva!
2020.04.08. 17:43
Címkék
A tokiói olimpia egyéves elhalasztása néhány fiatal magyar atlétának is kedvezhet a részvételt illetően. Németh Zsolt a Dobó SE férfi kalapácsvetőinek, míg a távolugró Farkas Petra, a 400 gátas Mátó Sára és Molnár Janka, valamint a 3000 méteres akadályfutó Tóth Lili Anna a saját esélyeiről számolt be.

A nemzetközi atlétikai szövetség kedden bejelentette, hogy április 6-tól november 30-ig felfüggeszti a kvalifikációs időszakot, vagyis a szintteljesítés lehetőségét a jövő nyárra halasztott tokiói olimpiára. Az ebben az időszakban elért eredményeket nem fogják figyelembe venni a már közzétett indulási szintek és a világranglisták szempontjából – tájékoztat a szövetség.

Amennyiben addigra lehetőség adódik rá, a szintteljesítés időszaka december elsejétől újra megnyílik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által megállapított határidőig, amely az 50 kilométeres gyaloglás és a maratoni futás esetében 2021. május 31., az összes többi versenyszáméban pedig 2021. június 29.

A teljes kvalifikációs időszak, amely 2019-ben vette kezdetét, így összességében négy hónappal hosszabb lesz, mint az eredetileg tervezet. Azok az atléták, akik már teljesítették a szintet, jogosultak maradnak a jövő év július 23-án kezdődő tokióiolimpián való részvételre.

Jövőre már nem lenne csoda Rába Dániel kvalifikációja Fotó: Berényi Ibolya
Jövőre már nem lenne csoda Rába Dániel kvalifikációja Fotó: Berényi Ibolya

Jövőre már nem lenne csoda Rába Dániel kvalifikációja  •  Fotó: Berényi Ibolya

Az egyéves halasztás néhány fiatal magyar atlétának is kedvezhet, és résnyire nyithatja az ötkarikás játékok kapuját. Megkeresésünkre a hazai szövetség szakmai vezetése hat olyan utánpótláskorú versenyzőt nevezett meg, akik még a realitás talaján maradva gondolhatnak a tokiói szereplésükre.

A férfiak között ide tartozik a szombathelyi Dobó SE két 1998-as születésű kalapácsvetője, a 21 éves Rába Dániel és a 22 esztendős Varga Balázs. Előbbi 73.61 méteres, utóbbi 72.87 méteres egyéni legjobbja adhat okot a bizakodásra. A Németh Zsolt és Németh László edzette fiatalok versenyszámában 77.50 méter a szint, de elsődlegesen nem ennek elérésében bízhatnak.

„A fiúk ebben az évben csak valamilyen csoda folytán juthattak volna kvótához – vélekedik Németh Zsolt. – Így viszont több felkészülési idejük van, nagyobb eséllyel pályázhatnak a helyekre. Én úgy gondolom, a szintet nem fogják megdobni tizenöt-tizenhatnál többen és harminckettőre töltik fel a mezőnyt. Oda bekerülni meglesznek az esélyeink. Ha valaki dob ötször 75 métert, akkor minden bizonnyal olimpiai résztvevő lesz.”

A női mezőnyben a Budapesti Honvéd 21 éves versenyzője, Tóth Lili Anna 9:52.67-es egyénivel rendelkezik 3000 méter akadályon. A szint 9:30.00, de Káldy Zoltán tanítványának sem ez a fő opció.

„Amikor megtudtam, hogy elmarad az olimpia, elsősorban nem magam miatt voltam szomorú, mindenkit sajnáltam, aki készült rá – mondja az atlétanő. – Én azt érzem, nekem az egy év haladék és ajándék egyben. Még távfutásban fiatalnak számítok és egy év nagyon sokat számít a fejlődésben. Ha továbbra is szépen tudok dolgozni, én is úgy látom, jó esélyeim lehetnek az indulásra. A szint nagyon erős, a világranglista alapján látok sanszot. Akadályfutásban három eredmény számít bele az elszámolásba, egy 2000 és két 3000 méteres. Elég sok maradt a tavalyi évemben, idén remélem, ősszel még lesznek hazai versenyek, mert azt tervezem, hogy U23-as országos csúcsot futok. Az augusztus végi felnőtt Eb-t még nem törölték el, arra megvan már a szintem. Nem tudom, miként alakulnak a dolgok, de utolsó éves U23-asként, még ha a jó eredmények nem is számítanak bele a lefagyasztott kvalifikációba, a korosztályos rekordokat most van az utolsó lehetőségem elérni.”

Farkas Petra úgy érzi, valamiért így kellett lennie a dolgoknak Forrás: Getty Images
Farkas Petra úgy érzi, valamiért így kellett lennie a dolgoknak Forrás: Getty Images

Farkas Petra úgy érzi, valamiért így kellett lennie a dolgoknak  •  Forrás: Getty Images



A tavalyi dohai felnőttvébét is megjárt, ugyancsak a Budapesti Honvéd kötelékébe tartozó, U23-as Eb-ezüstérmes 20 éves távolugró, Farkas Petra 672 centis egyéni csúcsa 10 centivel marad el a szinttől. Szenczi László versenyzője is több oldalról közelíti meg a helyzetet.

„Abból a szempontból örülök a halasztásnak, hogy több idő marad a felkészülésre, de ugyanakkor verseny nélkül maradunk – latolgat Farkas Petra. – Nekem elég jól sikerült a fedett pályás szezon. Már nagyon vártam a szabadteret, de valamiért ennek így kellett lenni. Még nem tudom, hogy miért. Ha most vannak a versenyek, nem jelentem ki, hogy a szint meglett volna, de a közelébe kerülök. A pontok alapján talán most is esélyem lett volna indulni, de így még több edzéssel, még jobban odafigyelve az apró hibák javítására készülhetek. Nagyon szeretnék ott lenni az olimpián. Ha nem idén, hát majd jövőre.”

A székesfehérvári ARAK Akadémia 19 éves junior Eb-ezüstérmes futónője, Mátó Sára 56.89-ces időeredménnyel rendelkezik 400 gáton, Tölgyesi Előd tanítványa nem bocsátkozik nagy jóslatokba. A szint 55.40.

„Nehéz bármit is mondani, igazából nyertem egy évet a felkészüléshez – méri fel a helyzetet Sára. – Ez nekem szerencsére jó hír. Az biztos, hogy a halasztás nagy motivációt ad, hiszen ha nem is sokkal, de valamivel közelebb került az olimpiai szereplésem a realitáshoz. Igaz eredetileg inkább csak a 2024 es játékokra gondoltam, hogy elérhető távolságban van. Mindenesetre nem akarom elszólni magam és továbbra is edzem, ahogyan tudok. Meglátjuk, hogy fogunk állni a felkészüléssel jövőre.”

A szintén 19 esztendős Molnár Janka ugyanúgy a tavalyi borasi U20-as Eb-n futotta 400 gáton az 57.65-os egyéni rekordját, amellyel ötödik helyen végzett. A jelöltek között a Budafoki MTE ígérete a legfiatalabb (még juniorkorú) és a legóvatosabb is egyben.

„Azért nem egyszerű felmérni az esélyeket, mert úgy érzem, a jelenlegi helyzetben nem tudok úgy edzeni, olyan sokat fejlődni, hogy az olimpiai részvételt is érjen – mondja a Bartha Attila edzette sportoló. – Ha minden a normális kerékvágásban haladt volna, úgy gondoltam, hogy jövő nyáron futhatok 56-on belül, akár nagyon közel kerülhetek a szinthez. Jelen pillanatban, a mostani körülmények között, be kell valljam, sajnos nem sok esélyt látok erre. A technikámon kellene nagyon sokat javítani, itt van már a jó idő, de nem tudok gátazni. Persze, azért a lehetőségekhez képest igyekszem a legjobban dolgozni tovább.”

A kvalifikációs időszak felfüggesztése után Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség brit elnöke úgy kommentálta a döntést, hogy hálás a szervezet sportolói bizottságának és tanácsának az aprólékos munkájáért, valamint állásfoglalásáért, amelyből kiderül, a felfüggesztés nagyobb biztonságot nyújt az atlétáknak a felkészülésük megtervezésében.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik