Atlétika: jól rajtoltak a magyarok Győrött, az U18-as Eb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.05. 21:23
Címkék
Az első nap estéjén a szélvihar csak ijesztgette a győri U18-as Eb mezőnyét. Végül az elődöntők szereplői maradtak mégis a főszereplők, többek között Illovszky Dominik, aki negyedik idővel lett finalista. Endrész Klaudia, a távol egyik esélyese küzdött a selejtezővel, de megbirkózott vele.

Szűcs Szabina a hatodik helyen áll hétpróbában
Szűcs Szabina a hatodik helyen áll hétpróbában

Szűcs Szabina a hatodik helyen áll hétpróbában

Szűcs Szabina a hatodik helyen áll hétpróbában
Szűcs Szabina a hatodik helyen áll hétpróbában

Szűcs Szabina a hatodik helyen áll hétpróbában

Arday Attila–utanpotlassport.huGyőr gyönyörű arcát mutatta csütörtök délután, az U18-as Eb első napjának második felében. A nap nem sütött olyan kegyetlenül, mint három hete ugyanitt, az országos bajnokság alatt, persze most a program (legalábbis a délutáni) emberségesebb időpontban, 17 óra után kezdődött.

Szerencsések voltak, akik ezt a hosszú hétvégét választották egy Rába-parti kiránduláshoz, különösen akkor, ha találtak szállást. Mert azok elfogytak az Eb hetére, ezért van, aki 30-40 kilométerről, netán a Bakonyból ingázik, ha látni akarja a versenyt.

A lelátó ugyan még nem telt meg az első napra, ekkor még érmeket sem nagyon osztanak, de akkora volt a nyüzsgés az Olimpiai Sportparkban, hogy az ember mindenhol embert látott – mivel több mint ezer atléta vesz részt a viadalon, ez nem is csoda.

A délután-este egyik legszebb jelenete számunkra Apáti Bence futása volt 1500 méteren, hiszen saját maga csodálkozására tíz méterrel megnyerte a futamát.

„Engem is meglepett, hogy nálam jobb idővel rendelkező versenyzők nem tudták tartani velem a lépést…– mondta percekkel később a vegyes zónában, még mindig alig kapva levegőt.– Nagy energiát ad nekem ez a futamgyőzelem, de most a legfontosabb a regeneráció.

Éppen ezért menekült is a kérdések elől, és amikor arról érdeklődtünk, mit vár a szombat esti döntőtől, csak annyit mondott: „Ugyanezt.” Nem lesz egyszerű, hiszen az ideje összesítésben így is a tizenegyedik legjobb volt, jobb eredményekkel is ki lehetett esni erősebb futamokból.

Illovszky Dominik se nagyon kapott levegőt a vegyes zónában, pedig neki csak 100 métert kellett futnia. A tempó viszont más volt, ezért után az újságírói kérdésekre inkább csak bólogatott, így arra is, milyen jó, hogy 10.80-nal, futam-másodikként döntős lehetmajd péntek este.

„Az első futás jobb volt… Ezt valahogy görcsösebbnek éreztem… Az eleje még rendben volt, de kimerültem a végére.”

Ez egyébként a negyedik legerősebb idő volt az összes futamot tekintve, hét századdal gyengébb csak a német Fabien Olberténél, aki az elődöntő legjobbja lett. Illovszky Dominikot a döntőben a szomszéd haja sem zavarja majd, most ugyanis majdnem a vállát csiklandozta a mellőle rajtoló Veszelin Zsivkov frizurája. A bolgár fiatalember alighanem belga drukker a futball-vb alatt, legalábbis pont olyan hajat visel, mint Fellaini, csak a borosta hiányzik.

Dominikék futama egyébként elvileg az utolsó, harmadik volt, gyakorlatilag mégsem. Elsőkből lettek ugyanis az utolsók: az egyes futamba soroltak rajtja láttán ugyan lelkesen kiáltotta a hangosanbeszélő, hogy „elsőre eljönnek”, a folyamatos pisztolylövések azonban arra figyelmeztették őket, hogy vissza kéne jönni, mert kiugrott valaki. De nem jöttek, hiába kiáltott hetven-nyolcvan méternél a hangosanbeszélő, hogy „Stop, stop”, menjenek már vissza, nem és nem, ők lefutották a távot, merthogy, mit lehet tudni? A versenybíróság természetesen megkönyörült rajtuk, és nem kellett mindjárt újra rajthoz állniuk, az utolsó utáni futamban ismételhettek.

Többek között a lányok 100 méterének elődöntője is adott okot örömre, Takács Boglárka 11.90-nel futam-másodikként lett finalista.

„Remélem a döntőre még maradt bennem” – préselte ki magából nagy nehezen a helyi műsorvezetőnek és a közönségnek.

3000 méteren a fiúknál már érmet is osztottak, igaz, hogy nem nekünk: Zsetnyai Ákos 9:01.56-tal a 15. lett a 16 fős mezőnyben. A hétpróbázóknál az első nap után3246 ponttal az előkelő hatodik helyen áll Szűcs Szabina.

Magyar továbbjutók
A súlylökés döntőjébe jutott elsőre elért eredményévelFekete István 18.05-tel. Endrész Klaudia, a távolugrás egyik éremesélyese küzdött a selejtezővel, de végül a másodikra elért 588 elég volt a tizenkettes döntőhöz. Magasugrásban Hodossy-Takács Sámuel 204 centivel jutott tovább, Péringer Márk 52.61-gel került a diszkoszvetés döntőjébe, míg Fejes Karsa 14.62-es ugrása hármasban ért finálét. Urbán Zita negyedikként kvalifikálta magát a 2000 akadály döntőjébe, 6:53.99-nél állította meg az órát.

Továbbikorosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik