Atlétika: Huller Dániel edzője a tanítványa sikerét elemzi

Vágólapra másolva!
2018.10.22. 16:06
Címkék
A lebonyolítás és az októberi időpont sem Huller Dánielnek kedvezett, aki így több mint bravúros ezüstérmet szerzett az ifjúsági olimpián – jelentette ki az utanpotlassport.hu-nak edzője, Orosz Ákos. A tréner szerint a tehetség és a kitartó munka mellett legalább egy, eddig titkos összetevője volt a sikernek...

Kocsmár-Tóth István - utanpotlassport.huHuller Dániel egyetlen századdal maradt el az általa tartott országos rekordtól a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián 400 méter gáton. Bár a két futam alapján számolt összesítésnél nem volt esélye elcsípni a végső győztes japán riválist Deguchi Harutót,a harmadik helyezetthez képest közel két másodperces előnnyel lett ezüstérmes.Kocsmár-Tóth István - utanpotlassport.huHuller Dániel egyetlen századdal maradt el az általa tartott országos rekordtól a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián 400 méter gáton. Bár a két futam alapján számolt összesítésnél nem volt esélye elcsípni a végső győztes japán riválist Deguchi Harutót,a harmadik helyezetthez képest közel két másodperces előnnyel lett ezüstérmes.

Huller Dániel a győri közönség előtt meghatottan öltözött a nemzeti színekbe Forrás: atletika.hu
Huller Dániel a győri közönség előtt meghatottan öltözött a nemzeti színekbe Forrás: atletika.hu

Huller Dániel a győri közönség előtt meghatottan öltözött nemzeti színekbe  •  Forrás: atletika.hu

Dániel edzője, Orosz Ákos szerint amennyire meglepte a közvéleményt, hogy 400 gáton magyar sportoló éremesélyes lehet, annyira egyértelmű volt számukra, hogy meglesz a dobogó.

„Dani olyan szintű fejlődést mutatott eddigi, közel hatéves pályafutása alatt, amely mindenki számára példaértékű lehet. Tavaly a hazai rendezésű EYOF (európai ifjúsági olimpiai fesztivál) volt az első nagy nemzetközi megmérettetése, ahol azonnal döntős lett és fontos versenytapasztalatot szerzett. Idén az ifjúsági Európa-bajnokság is fantasztikusan sikerült a győri közönség előtt. Az eddigi edzésmunka, illetve a tapasztalat ennél a versenynél csúcsosodott ki igazán: aranyérem lett a vége. Mivel az Eb volt számára a főverseny, a formáját arra időzítettük, innentől kezdve a feladat az volt, hogy minél jobb állapotban tartsuk Buenos Airesig. Nem volt könnyű, de tudtuk, éreztük, hogy benne lehet az újabb dobogós helyezés” – mesélte Huller olimpiai ezüstéremig vezető útjáról a Dunakeszi Vasutas SE trénere.

Orosz Ákos hozzátette: a Buenos Aires-i lebonyolítás, mely szerint két futás átlagából számították a végeredményt, egyáltalán nem kedvezett tanítványának.

„Komoly változás volt, hogy a két futás átlagát vették figyelembe. Igyekeztem keresni ennek a versenyrendszernek a jó oldalát, illetve nem elhamarkodottan ítélni, de az biztos, hogy Dani helyzetét ez megnehezítette. Nyomasztotta, hogy nem hagyományos döntőt rendeztek, mert úgy érezte, előnyben volt Haruto, a japánt ugyanis jobb futamba sorsolták az első futásnál.”

Huller Dániel az ifjúsági olimpiai éremmel a nyakában Fotó: MOB
Huller Dániel az ifjúsági olimpiai éremmel a nyakában Fotó: MOB

Huller Dániel az ifjúsági olimpiai éremmel a nyakában  •  Fotó: MOB

Az edző szerint úgy lett volna fair, ha a nevezési idők alapján már az első körben kiemelt futamokat rendeznek, és a hasonló képességű versenyzők egymás ellen küzdenek a jobb helyezésért – ezzel egymás idejét is húzva.

„Daninak úgy kellett rajthoz állnia a második futásnál, hogy fél másodperces hátrányban volt japán ellenfelével szemben. Ez olyan plusz terhet jelentett, amilyennel még nem találkozott. Amit elért, az gyönyörű eredmény, és nem mellékes, hogy továbbra is ő tartja francia társával a világ idei legjobb eredményét 400 méter gátfutásban” – igyekezett a pozitívumokra koncentrálni az edző, aki a Buenos Airesbe is kiutazott Maracskó Pállal együtt vezényli a 17 esztendős atléta felkészülését.

„Dunakeszin rendkívül összetartó csapat dolgozik, edzőkre és atlétákra egyaránt gondolok. Ebben a csoportban Eszes Dani tette meg azt a lépést az Európai-bajnoki cím megszerzésével, amely után elkezdtek a többiek is hinni abban, hogy nem lehetetlen magyarként futószámokban kiemelkedőt alkotni. Eszes, mint egy mentor, ha kell, tanácsot ad, ha kell, példát mutat, ha kell, pátyolgatja a társakat. Lenyűgöző figyelni a munkájukat, ahogyan egymást viszik előre” – mesélt a siker egy plusz „hozzávalójáról” a szakember.

Magyarországnak két ifjúsági Európa-bajnok atlétája van, mindkettő a Dunakeszi VSE sportolója. Eszes Dániel 110 m gáton 2016-ban Tbilisziben, Huller Dániel 400 m gáton az idei, már említett győri Eb-n ért a korosztály csúcsára.

„Ami a lehetőségeinket illeti, van egy 120 méteres futófolyosónk, illetve egy négyszázas salakpályánk. Meg merem kockáztatni, hogy Huller Dani volt az egyetlen 400 gátas atléta az olimpián, akinek a felkészülése zömében salakpályán történt, ami még tovább növeli az elért siker értékét.”

Továbbikorosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik