Atlétika: fiatalokkal a norvégiai csapat Európa-bajnokságon

Vágólapra másolva!
2019.08.06. 15:06
Címkék
A magyar atlétika reprezentánsai a pénteken Norvégiában kezdődő csapat Európa-bajnokságon fiatal versenyzőkkel a soraikban igyekeznek megerősíteni helyüket az 1. ligában. Lengyák György utánpótlás-szakreferens szerint bár már fáradnak az atléták, van esély a tisztes helytállásra.

mátó-magyar-atlétikafészbuk
mátó-magyar-atlétikafészbuk

Mátó Sára két számban is rajthoz áll • Forrás: Magyar Atlétika/Facebook

mátó-magyar-atlétikafészbuk
mátó-magyar-atlétikafészbuk

Mátó Sára két számban is rajthoz áll  •  Forrás: Magyar Atlétika/Facebook

Tizenegy ország 597 atlétája (312 férfi, 285 nő) szerepel péntektől három napon át a norvégiai Sandnesben, ahol a felnőtt atlétikai csapat Európa-bajnokság 1. ligás viadalát rendezik. A magyar válogatott két évvel ezelőtt került fel a 2. ligából a második vonalba, viszont ezúttal a bennmaradás is bravúr lenne a csapattól, hiszen a bajnokság rendszerét átalakították, miszerint egy ország jut fel a Szuper Ligába és öt esik ki a 2.-ba. A magyarok mellett Belgium, Fehéroroszország, Hollandia, Írország, Litvánia, Norvégia, Portugália, Románia, Szlovákia és Törökország csapata indul.

Együttesünk fiatal, de erős versenyzőkkel érkezik Sandnesbe. A küldöttség legnagyobb neve, a magyar atlétika első világbajnoka, Márton Anita a súlylökés mellett diszkoszvetésben is indul. Ami a fiatalokat illeti, a legifjabb magyar, a veszprémi Molnár Attila tagja a 4x400-as váltónak, ő legutóbb a bakui Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) lett harmadik 400-on, vele együtt fut a váltóban a 800-on U20-as Eb-negyedik Varga Lőrinc. A svédországi U20-as Eb-n szintén negyedik lett 5000 méteren Palkovits István, és 3000 akadályon Szemerei Levente. Utóbbi megnyerte a felnőtt országos bajnokságot is, mindketten rajthoz állnak Norvégiában.

A nők mezőnyében a felnőttbajnok, U20-as Eb-ezüstérmes, junior és U23-as magyar csúcstartó Mátó Sára a sikerszámában, 400 gáton, és a 4x400-as váltóban lép rekortánra. Az ugyancsak U20-as Eb-negyedik váltóban szerepelt, és most is ott lesz Répássy Hanna és Molnár Janka is.

„Arra törekedtünk, ha lehet, akkor fiatal versenyző ne induljon egyéni versenyszámban – mondta Lengyák György utánpótlás-szakreferens. – Mátó Sára azért kivétel, mert olyan nagy különbséggel jár a felnőttek előtt, hogy őt képtelenség kihagyni. A válogató a felnőttbajnokság volt. Az átalakított rendszer miatt nagyon nehéz lesz elkerülnie a csapatnak a kiesést, de bízom benne, hogy helyt állnak a fiataljaink. Arra külön büszke vagyok, hogy a válogatáskor sokan szóba kerültek. A szereplésünktől várok néhány egyéni csúcsot, talán a 4x400-as női váltónak van a legtöbb esélye javítani.”

Lengyák György azt is hozzátette, hogy akár több fiatal is lehetőséget kaphatott volna a keretben, azonban a 100-on és 200-on felnőtt bajnok első éves junior Takács Boglárka izomzata túl érzékennyé vált a fő versenyei után, valamint a szintén juniorok közé került Huller Dániel is fáradtság miatti pihenőt kapott, rá elsősorban 400-on és a 4x400-as váltóban számítottak volna. Akik a csapat tagjai lettek, szintén kimerítő hónapokon vannak túl, ám az edzőjük kérte és vállalta szereplésüket.

Az utazó magyar csapat névsora IDE KATTINTVA érhető el.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik