Atlétika: Farkas Petra újabb nagy ugrása késik, de rajta nem múlik

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.05.15. 16:34
Címkék
A Budapesti Honvéd U23-as Eb-ezüstérmes távolugrója, a 21 éves Farkas Petra a törölt világversenyekről, az edzéskörülményeiről és a terveiről is szót ejtett.

Minden jól indult a Budapesti Honvéd SE U23-as Eb-ezüstérmes távolugrója, Farkas Petra számára. A tavaly felnőtt-világbajnokságon is járt 21 éves atlétanő a fedett pályás szezon során országos bajnoki címet nyert 60 méteres síkfutásban, fő számában pedig ezüstérmet szerzett. A „távolban” nem ez volt az egyetlen idei sikere, Norvégiában is rangos versenyen győzött. A tokiói olimpia koronavírus-járvány miatti egyéves elhalasztása után fő versenye – az idei naptárból később ugyancsak törölt – a párizsi felnőtt Európa-bajnokság lett volna, amelyre a 660 centiméteres szintet már teljesítette. Oda a dohai vb-vel ellentétben már nem csupán tapasztalatszerzés céljából tervezte utazását.Farkas Petra számára. A tavaly felnőtt-világbajnokságon is járt 21 éves atlétanő a fedett pályás szezon során országos bajnoki címet nyert 60 méteres síkfutásban, fő számában pedig ezüstérmet szerzett. A „távolban” nem ez volt az egyetlen idei sikere, Norvégiában is rangos versenyen győzött. A tokiói olimpia koronavírus-járvány miatti egyéves elhalasztása után fő versenye – az idei naptárból később ugyancsak törölt – a párizsi felnőtt Európa-bajnokság lett volna, amelyre a 660 centiméteres szintet már teljesítette. Oda a dohai vb-vel ellentétben már nem csupán tapasztalatszerzés céljából tervezte utazását.

A 672 cm tavaly a dohai felnőtt-vb kvalifikációs szintje is volt Forrás: honved.hu
A 672 cm tavaly a dohai felnőtt-vb kvalifikációs szintje is volt Forrás: honved.hu

A 672 cm tavaly a dohai felnőtt-vb kvalifikációs szintje is volt  •  Forrás: honved.hu

„Nem titok, hogy hihetetlenül vártam az Európa-bajnokságot. Tavaly nagy álmom volt, hogy meglegyen a szint és örültem, hogy sikerült teljesítenem. Először abban reménykedtem, hogy eltolják az időpontját. A törlés fájó, de már csak előre tekintek. Időt nyertem. Az idén is a döntő lett volna a cél, ha jövőre bele tudják sűríteni a programba, akkor is az lesz – még több eséllyel. Próbálom úgy felfogni, hogy minden okkal történik.”

Na, de az olimpián se szaladjunk túl. Petra tavaly 672 centiméterre nyújtotta egyéni rekordját, ehhez már „csak” tíz centi hiányzik az ötkarikás kvalifikációhoz.

„Az olimpiával hasonló a helyzet. Bár úgy gondolom, idén is lett volna esélyem kijutni. Így csak több lesz. A tíz centiméter kívülről nézve talán nem tűnik olyan soknak, de mégis az. A versenyszünet viszont lehetőséget adott arra is, hogy több időnk legyen az apróbb hibák kijavítására, ami igencsak a hasznomra válik. Semmi nem elérhetetlen, úgy érzem, mennek annyira az edzések, hogy sikerüljön, amit elterveztem.”

Szenczi László tanítványa abban a szerencsés helyzetben találta magát a kényszerszünet közben, hogy olimpiai kvótára esélyes versenyzőként a szigorú egészségügyi szabályok betartása mellett mindvégig használhatta egyesülete pályáját.

„Eléggé katyvaszos volt a helyzet, hiszen mi sem találkoztunk még ilyen szituációval, de egyetlen edzés sem maradt ki. Kicsit kizökkentett, hogy újra egyedül kellett edzenem, mert bár hosszú éveken keresztül így tettem, a közelmúltban bekerültem egy kisebb, két-három fős csoportba, és igazán jól éreztem magam. Úgy gondolom, többek között ennek is volt köszönhető a jól sikerült fedett pályás szezon. A napokban már a társak is visszajöhettek. Hogy mi lesz a következő verseny, azaz pontosan mire készülünk, biztosan nem tudjuk. Csak tesszük a dolgunkat és reménykedünk, még idén születnek újabb szép eredmények.”

Petrának az edzések mellett másra is jut ideje a szokatlan helyzetben. Leginkább arra, amire akarja, hogy jusson. Nemrégiben megtudtuk, hogy a szociálpedagógusi pályára készülő versenyző, majdani hivatásához hűen nem feledkezik meg a körülötte élő idősekről sem a járványidőszakban.

„Ebben a helyzetben sokak szorulnak segítségre. Vannak a környezetemben olyan idősek, akiknek néha szükségük van vásárlásra. Igazából nem nagy bevásárlás, hanem inkább a nehezebb dolgok, például egy karton víz vagy néhány kiló krumpli. A bérházban elég sokan vagyunk, négy-öt ember az, aki szokott kérni apróságokat vagy éppen csak annyit, hogy segítsek felcipelni, ha vásárolt. Legtöbbször nem is kell kérni, mert tudatosan szeretek mindenkinek segíteni” – mondta akkor honlapunknak.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik