Atlétika: döntős remények a junior-világbajnokságon

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.09. 19:01
Címkék
Ha Mátó Sára nem karácsony előtt, hanem szilveszter után születik egy nappal, a múlt heti győri U18-as Eb-n harcolhatott volna az aranyért. Helyette a kedden kezdődő junior vb-n próbál meg döntőbe kerülni, ahol a színvonal már-már olyan, mint egy olimpián. És nem az ifjúságiak, hanem a felnőttek olimpiáján.

Arday Attila–utanpotlassport.huMég véget sem ért a győri U18-as Európa-bajnokság vasárnap, legjobbjaink egy része, többek között a 100 méteren ezüstérmes Illovszky Dominik, mát tovább is utazatott Tamperébe, hogy a junirorok világbajnokságán is rajthoz álljon. Az ifjúsági Eb zárónapjának estéjén így aztán csak a 400 gát döntőjét futó (és megnyerő) Huller Dánielt vagy szombaton 1500 méteren ezüstérmes Apáti Bencét találhattuk meg Győrben a magyar érmesek közül. Meg persze Lengyák György utánpótlás-referenst, aki a küldöttség egy része után repült, hogy a junior-vb keddi kezdésére már ott legyen.Arday Attila–utanpotlassport.huMég véget sem ért a győri U18-as Európa-bajnokság vasárnap, legjobbjaink egy része, többek között a 100 méteren ezüstérmes Illovszky Dominik, mát tovább is utazatott Tamperébe, hogy a junirorok világbajnokságán is rajthoz álljon. Az ifjúsági Eb zárónapjának estéjén így aztán csak a 400 gát döntőjét futó (és megnyerő) Huller Dánielt vagy szombaton 1500 méteren ezüstérmes Apáti Bencét találhattuk meg Győrben a magyar érmesek közül. Meg persze Lengyák György utánpótlás-referenst, aki a küldöttség egy része után repült, hogy a junior-vb keddi kezdésére már ott legyen.

Mátó Sára tavaly az év ifjúsági atlétanője volt
Mátó Sára tavaly az év ifjúsági atlétanője volt

Mátó Sára tavaly az év ifjúsági atlétanője volt

Az ifjúsági Eb magyar résztvevői közül hatan kaptak lehetőséget arra, hogy a juniorok világbajnokságán is részt vegyenek, Apáti Bence nincs közöttük.

„Az ő versenyszámában túlságosan erős a vb mezőnye, bár más számokban is nagyon nagy feladat lesz a legjobbak közé kerülni, hiszen itt már olyan atléták is indulnak, akik két év múlva a felnőttek olimpiájára is kijutnak majd – mondta a szakember, aki hozzátette, hogy a legjobb ifiknek jutalmat és rutinszerzési lehetőséget jelent az, hogy a nagyobbak között, vb-n is szerepelhetnek (mondjuk ez alapján Apáti Bence is befért volna a tamperei küldöttségbe).

A junior vb színvonalára jellemző, hogy 2010-ben, amikor Deák Nagy Marcell sporttörténeti tettet végrehajtva futószámban, 400 méteren nyert érmet (ezüstöt), Kirani James nyakába akasztották az aranyat – akárcsak két évvel később a londoni olimpián.

Lengyák György három-négy döntős hellyel elégedett lenne mindezek alapján Tamperében, ahol összesen 25 magyar indul. Leginkább a két éve ifjúsági Eb-aranyat nyerő 110 gátas, Eszes Dániel, továbbá a tavaly 400 gáton és hétpróbában is helytálló Mátó Sára, a távolugró Farkas Petra és a kalapácsvető Varga Donát érhet majd oda a fináléba, a szakember szerint.

Mátó Sárát tavaly az év ifjúsági atlétanőjének választották itthon, és ha nyolc nappal később születik (2000. december 23. helyett 2001. január 1.én) a győri U18-as Eb-n is rajthoz állhatott volna, győzelmi eséllyel. De neki más, nehezebb, hosszú távon kifizetődő küldetést tartogatott az élet.

Továbbikorosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik