Atlétika: Apáti Bence az ifjúsági olimpiára készül

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.13. 10:29
Címkék
Bár csak tizennyolcadik az európai ranglistán, az 1500-as Apáti Bence először csalódásként élte meg, hogy ezüstérmet nyert a győri U18-as Eb-n. Utólag azonban már tud neki örülni és úgy érzi, tanult belőle. Van még egy nagy, sőt nagyobb feladata idén: az ifjúsági olimpia, ott már az afrikaiak jelenthetik a legnagyobb ellenfeleket.

Apáti Bence hajráját Európa-szerte rettegik már Forrás: atletika.hu
Apáti Bence hajráját Európa-szerte rettegik már Forrás: atletika.hu

Apáti Bence hajráját Európa-szerte rettegik már • Forrás: atletika.hu

Apáti Bence hajráját Európa-szerte rettegik már Forrás: atletika.hu
Apáti Bence hajráját Európa-szerte rettegik már Forrás: atletika.hu

Apáti Bence hajráját Európa-szerte rettegik már  •  Forrás: atletika.hu

Arday Attila –utanpotlassport.huAz ifjúsági, vagyis U18-as Európa-bajnokság legjobb magyarjai ajándékként többnyire megkapták a lehetőséget arra, hogy az eggyel nagyobbak, a juniorok,az U20-asok között folytassák a versengést, és nem is kontinensbajnokságon, hanem világbajnokságon. Erről előzetes döntés született, hiszen a győri Eb végét és a tamperei vb kezdetét mindössze két nap választotta el egymástól; múlt vasárnap véget ért az egyik, kedden kezdődött a másik.

A magyar ifik egy része meg sem várhatta a győri viadal végét és már repülőn volt Finnország felé. A 400 gáton vasárnap Eb aranyat nyerő Huller Dániel hétfőn ment utánuk Lengyák György utánpótlás-referenssel, az 1500-on ezüstérmes Apáti Bence azonban itthon maradt. E számban a szakvezető elmondása szerint hatalmas a különbség Európa ifjúsági- és a világ juniormezőnye között, nincs értelme az idősebbek közé emelésnek.Ezzel együtt Bence számára is maradt még egy nagy feladat az évben, ősszel Buenos Airesben. Ott a saját korosztályában versenyezhet, az ifjúsági olimpián. A fiatal futó szavaiból az derül ki, a kontinentális viadal színvonalától jelentősen eltér a játékoké, bár ugyanarról a korosztályról van szó. Így ezúttal nem is lehet a dobogó a cél.

„Az nagyon kemény mezőny, hiszen az afrikaiak nagyon tudnak menni. Én európaiként a döntőt célzom meg – mondta a békéscsabai atléta, aki Győrben nem is csak az éremért, hanem mindjárt az aranyért küzdött. Ezért aztán nem igazán volt boldog akkor, amikor a célegyenesben a brit Kane Elliott lehajrázta. Pedig Apáti Bence 3:53.99-cel csupán a tizennyolcadik helyet foglalja el az európai ranglistán, míg a szigetország vetélytársánál itt sincs jobb.

A magyar fiúba alig lehetett életet lehelni a döntő után, fizikailag és mentálisan annyira kimerült. Utólag persze már tudott beszélni a futamról és arról, amit tanult belőle.

„Először csalódott voltam és ideges, hogy hamar kezdtem a hajrát – mondta az utolsó félkörről. – Nagyon nagy volt a sebességváltás, kicsit beszorultam kettőszázötvennél. Pánikból megindultam előre, alighanem egy kicsit később kellett volna. De igazából ez úgy volt jó, ahogy volt. Nem lehetek csalódott, hiszen egy U18-as Európa-bajnoki éremmel gyarapodtam, ugyanúgy ezüstöt nyertem Győrben, mint tavaly az EYOF-on. Papírforma volt, hogy a brit versenyző nyert, hiszen neki is volt a legjobb ideje az európai ranglistán. Nem szégyen, hogy tőle kaptam ki. A családom és az edzőm végig támogatott abban, hogy meg tudom nyerni az Eb-t, igazából rajtam múlott. Egy nagyon nagy tapasztalatot hozott a verseny, hiszen azt kell még gyakorolnom az edzőmmel, hogy az utolsó kétszáz méteren végig tudjam használni a sebességemet. Nem is most kell nagyot alkotni, hanem felnőttben. Fel a fejjel, itt lesz ráadásul idén Buenos Aires, ott is bizonyítani szeretnék.”

Továbbikorosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik