Atlétika: Ajide Dániel 400 méteren a felnőttbajnoki címig építkezett

Vágólapra másolva!
2020.08.12. 17:30
Címkék
A Gödöllői EAC 20 éves sprintere, Ajide Dániel életének második 400 méteres futása rögtön aranyérmet hozott a magyar atlétikai felnőttbajnokságon.

Nemes egyszerűséggel berobbant a hétvégén rendezett 125. magyar atlétikai bajnokságon a 400 méteres síkfutás hazai elitjébe a Gödöllői EAC 20 éves sprintere, Ajide Dániel, aki 47.55 másodperces időeredménnyel szerezte meg az aranyérmet a felnőttmezőnyben. Körmendy Katalin tanítványának nagyszerű teljesítménye nem a semmiből, de ahhoz képest nagyon hamar érkezett, hogy az első 400 méterét versenyen két héttel korábban a Honvéd-kupán futotta. Az akkori 47.82 már sejtetett valamit, de hogy miként lett belőle nem sokkal később bajnoki arany?Ajide Dániel, aki 47.55 másodperces időeredménnyel szerezte meg az aranyérmet a felnőttmezőnyben. Körmendy Katalin tanítványának nagyszerű teljesítménye nem a semmiből, de ahhoz képest nagyon hamar érkezett, hogy az első 400 méterét versenyen két héttel korábban a Honvéd-kupán futotta. Az akkori 47.82 már sejtetett valamit, de hogy miként lett belőle nem sokkal később bajnoki arany?

Ajide Dániel és Körmendy Katalin Forrás: godolloihirek.hu
Ajide Dániel és Körmendy Katalin Forrás: godolloihirek.hu

Ajide Dániel és Körmendy Katalin  •  Forrás: godolloihirek.hu

„Erre még én is keresem a választ – mosolyog a fiatal rövidtávfutó. – Az edzőm mindig is azt mondta, hogy jó lehetek 400-on és 400 gáton, bár utóbbit még nem próbáltam. Jól sikerült alapozáson vagyok túl, leginkább 200 méterre készültem, de a végén éreztem, hogy megvan az állóképességem 400-on is. A Honvéd-kupán csak leteszteltük, mire vagyok képes. Már az az eredmény is meglepett, de szerintem senkinek nem volt fogalma arról, mi várható az országos bajnokságon. Szombaton az alaptaktikám az volt, hogy sprinter lévén az első 200-at megnyomom, ott leszek gyorsabb, aztán remélhetőleg a többiek nem érnek utol. Ez az elképzelés viszonylag korán borult, mert nem tudtam úgy megfutni az elejét, így a végén szívből kellett beküzdenem magam a célba. Nagyon örülök, hogy nyertem.”

Körmendy Katalin szerint a 198 centiméter magas versenyző most érett meg fejben és testben is a 400 méterre, amelyről már korábban is sok szó esett az edzéseken.

„Két éve abbahagyta a 110 gátat és 200 síkot szeretett volna futni. Én azzal a feltétellel egyeztem bele, hogy én is mondhatok neki egy versenyszámot, a 400 métert. Nem igazán tetszett neki az ötlet, de elfogadta, és a legutóbbi alapozásba már belecsempésztünk 400-as felkészülést is. Az első versenyén mutatott teljesítménye meglepett, mert előzetesen 48 körüli időre számítottam, de úgy, hogy felülről közelíti meg. Az országos bajnoki címben pedig csak titkon reménykedtem. Nem akartam rátenni terhet. Azt gondolom, ő is tudta, hogy van esélye a győzelemre, de ezt sosem hoztuk szóba. Csodálatos, hosszú lépésekkel, harmonikusan futott, és bár nem olyan lazán, mint először, az akaratereje az aranyéremig repítette.”

„Az a baj a 400 méterrel, hogy a legnehezebb atlétikai szám – reagált Dániel az edzője által említett „nyögvenyelős” kezdetre. – Nem valami kellemes, sőt kimondottan fájdalmas, ezért mindig húztam kicsit a számat miatta. Most viszont számomra is világos lett, megéri szenvedni. Ez a siker a folytatáshoz is kellő löketet ad, és segít áthidalni azt az időszakot, amikor a sportot és a tanulást nem egyszerű összhangba hozni.”

A 200 méteren is felnőttbajnoki harmadik (21.52) atléta hamarosan második évét kezdi meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karán, amelyen nigériai származású édesapja is végzett.

„Kiskoromban számos építkezésen ott voltam édesapám mellett, és nagyon megtetszett ez a szakma. Az építészetben és a sportban a legalapvetőbb hasonlóság az, hogy a beletett munkának idővel meglátszik az eredménye. Ahogyan egy házat építünk, úgy dolgozunk, alakulunk, fejlődünk a sportban is.”

Dániel legközelebb hétvégén az U23-as országos bajnokságon áll rajthoz 100 és 200 méteren, 400-on augusztus 19-én a székesfehérvári Gyulai István Memorialon indul, amelyre bajnoki címe után meghívást kapott a szervezőktől.

Ajide Dániel bajnoki győzelme (Lengyák György videója):

A 125. magyar atlétikai bajnokság teljes eredménysoraITTérhető el.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik