Atlétika: a 400 gátas Molnár Janka jó formája is elhalasztva

Vágólapra másolva!
2020.04.09. 12:37
Címkék
Annak ellenére támad hiányérzete a fedett pályás szezonnal kapcsolatban a 19 éves Molnár Jankának, hogy 400 méteren a felnőttek és a juniorok között is országos bajnoki címet szerzett. A Budafoki MTE atlétanője már csak előre tekintene, de a koronavírus-járvány sűrű ködlepelként borul a közeljövőre.

Eddig általában jól sikerültek a Budafoki MTE atlétanőjének, Molnár Jankának a fedett pályás szezonjai. A 19. szülinapját év elején ünneplő versenyző tavalyelőtt 400 méteren fedett pályás ifjúsági országos csúcsot futott, tavaly pedig tagja volt (Nádházy Evelin, Kőszegi MíraésSimon Virágtársaságában) annak a 4×400-as váltónak, amely felnőttrekordot javított Ostravában. A szabadtérre remek formában érkezett. Ezt jelezte 400-on a juniorbajnoki címe (53.58-as egyéni csúccsal), majd a fokozatosan fő versenyszámává váló, 400 gáton elért ugyancsak egyéni rekordja, az 57.64, amellyel ötödik helyen végzett a borasi U20-as Európa-bajnokság fináléjában. Mellesleg ezen a kontinensviadalon a 4x400-as váltóval (Répássy Hanna, Kőszegi Míra, Mátó Sára) éppen csak lemaradt a dobogóról, negyedik lett.Nádházy Evelin, Kőszegi MíraésSimon Virágtársaságában) annak a 4×400-as váltónak, amely felnőttrekordot javított Ostravában. A szabadtérre remek formában érkezett. Ezt jelezte 400-on a juniorbajnoki címe (53.58-as egyéni csúccsal), majd a fokozatosan fő versenyszámává váló, 400 gáton elért ugyancsak egyéni rekordja, az 57.64, amellyel ötödik helyen végzett a borasi U20-as Európa-bajnokság fináléjában. Mellesleg ezen a kontinensviadalon a 4x400-as váltóval (Répássy Hanna, Kőszegi Míra, Mátó Sára) éppen csak lemaradt a dobogóról, negyedik lett.

Molnár Janka két bajnoki címmel zárta a fedett pályás szezont Forrás: MASZ
Molnár Janka két bajnoki címmel zárta a fedett pályás szezont Forrás: MASZ

Molnár Janka két bajnoki címmel zárta a fedett pályás szezont  •  Forrás: MASZ

Az idén februárban a budapesti BOK-csarnokban második felnőtt fedett pályás bajnoki címét szerezte, miután 400 méteren győzött (54.37), egy héttel később a juniorok között sem talált legyőzőre ezen a távon (54.85), és azért 200 méteren is begyűjtött egy ezüstöt (25.00). Bartha Attila tanítványának a duplázás ellenére is maradt hiányérzete az évkezdéssel kapcsolatban.

„A bajnoki címeknek nagyon örülök, pláne, ha még utánpótláskorúként szerzed a felnőttmezőnyben őket. Az időeredményekkel azonban nehéz kibékülni, mert még azt sem tudtam megfutni, amit tavaly. Sokkal jobbat szerettünk volna. Úgy gondolom, bennem is volt, mert már ősztől kezdve jól sikerült a felkészülésünk. A visszafogottabb teljesítményem okát nem tudom – bár biztos megvan. Ezt most el kellett fogadnom, így sikerült. Nádházy Evelin hiányában még több esélyem volt a győzelemre a felnőttek között, ezért is szerettem volna többet foglalkozni az idővel, mint az aranyéremmel. Talán, ha ő ott van, az időm is jobb, de azért így is jót versenyeztünk Répássy Hannával.”

A fedett pálya után szabadtéren folytatódott volna a felkészülés − elsősorban a 400 gátra összpontosítva. Júliusban, Nairobiban szándékozták megrendezni a junior-világbajnokságot, augusztus végén Párizs adna otthont a felnőtt Európa-bajnokságnak. Mindkét világverseny a célok között szerepelt, a koronavírus-járvány miatt azonban a sorsuk bizonytalan, de az már most biztos, hogy a kenyai túrára, ha sor is kerül, csak jóval később.

Molnár Janka reméli, hogy ott lehet a junior-vb-n Forrás: MASZ
Molnár Janka reméli, hogy ott lehet a junior-vb-n Forrás: MASZ

Molnár Janka reméli, hogy ott lehet a junior-vb-n  •  Forrás: MASZ

„Utolsó éves U20-as vagyok, és a junior-világbajnokság már igen sokat számít. Az ifjúsági vb-re nem indított csapatot a szövetség, nem érezném fairnek, ha egyetlen korosztályos világbajnokságon sem tudnék ott lenni az utánpótláséveim alatt. A felnőtt Eb-ről sem lehet túl sokat tudni.”

Addig is marad a találgatás, a reménykedés, na meg az igen monoton készülés.

„Budafoki vagyok, a pályára nem engednek be, lezárták. Főként a Kamaraerdőbe járok edzeni, de nemrég én is megkaptam a lehetőséget, hogy válogatottként a kinyitott MTK-pályára, a Lantos Mihály Sportközpontba mehessek majd. Most a hosszabb erdei futások mellett gumiköteles edzéseket, medicinlabdázást csinálhatok. Hazahozni sajnos semmilyen szert nem tudtunk. Ha egyetlen pozitívuma is van a helyzetnek, akkor az a nem mindig kiváló állóképességemnek a javulása lehet.”

A hazai szövetség szakmai vezetése a napokban hat olyan utánpótláskorú versenyzőt nevezett meg, akik még a realitás talaján maradva gondolhatnak az olimpiai szereplésükre, miután a tokiói ötkarikás játékokat egy évvel elhalasztották. Molnár Janka a legfiatalabb, egyetlen juniorkorú tagja a rövid névsornak, és igen óvatosan bánik a latolgatással.

„Azért nem egyszerű felmérni az esélyeket, mert úgy érzem, a jelenlegi szituációban nem tudok úgy edzeni, olyan sokat fejlődni, hogy az olimpiai részvételt is érjen. Ha minden a normális kerékvágásban haladt volna, úgy gondoltam, hogy jövő nyáron futhatok 56-on belül, akár nagyon közel kerülhetek az 55.40-es szinthez. Jelen pillanatban, a mostani körülmények között, be kell valljam, sajnos nem sok esélyt látok erre. A technikámon kellene nagyon sokat javítani, itt van már a jó idő, de nem tudok gátazni. Persze, azért a lehetőségekhez képest igyekszem teljes erőbedobással dolgozni tovább.”

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik