Asztalitenisz: nincs magyar kvóta az ifiolimpia kanadai selejtezőjéről

2018.06.06. 15:59
Címkék
Nem sikerült a kvótaszerzés Harasztovich Fanninak és András Csabának az ifjúsági olimpiai selejtező második versenyén, a kanadai Markhamben. Az októberi, Buenos Aires-i ötkarikás játékokon történő szereplés reménye azonban még mindig él; a világranglistáról további három asztaliteniszező kvalifikációt szerez.

Sztrik Martin utanpotlassport.hu Lezajlott az ifjúsági olimpiai selejtező második versenye. A kanadai Markhambena magyar asztaliteniszezők közül Harasztovich Fanni és András Csaba mérette meg magát, bízva abban, hogy sikerül jegyet váltaniuk a korosztály októberi, Buenos Airesben rendezendő ötkarikás játékaira, ahova csak a kétnapos ütközet első helyezettjei szerezhettek kvótát.Sztrik Martin utanpotlassport.hu Lezajlott az ifjúsági olimpiai selejtező második versenye. A kanadai Markhambena magyar asztaliteniszezők közül Harasztovich Fanni és András Csaba mérette meg magát, bízva abban, hogy sikerül jegyet váltaniuk a korosztály októberi, Buenos Airesben rendezendő ötkarikás játékaira, ahova csak a kétnapos ütközet első helyezettjei szerezhettek kvótát.

András Csaba a tizennégy fős mezőny első fordulójában a jamaikai Alessio Tulloch ellen állt asztalhoz, s könnyedén 4:0-ra diadalmaskodott. A legjobb nyolc között a portugál Tiago Li következett, aki a rossz kezdés után 2:0-ról egyenlíteni tudott, ezzel nehezebbé téve a 16 éves zuglói fiú dolgát. András Csaba végül 4:2-re nyert. Az elődöntőben az észak-koreai Song Gun Kim volt az ellenfél, aki szintén magabiztosan harcolta ki a legjobb négyben történő szereplést,magyar vetélytársát is legyőzte, smeg is nyerte a viadalt, így kiharcolta az olimpiai részvételt.

Harasztovich Fanninak nem alakult jól az első nap. A legjobb tizenhat között mindjárt a magas játékerőt képviselő Ozge Yilmazzal került szembe, aki 4:1-re ki is ejtette a versenyből a 17 éves magyar lányt.

Nem sikerült a kvótaszerzés Harasztovich Fanninak és András Csabának Forrás: MOATSZ
Nem sikerült a kvótaszerzés Harasztovich Fanninak és András Csabának Forrás: MOATSZ

Nem sikerült a kvótaszerzés Harasztovich Fanninak és András Csabának  •  Forrás: MOATSZ

A második nap András a nyitó fordulóban erőnyerő volt, de a folytatásban a hongkongi Cheng Pak Hei 4:1 arányban felülmúlta őt. Harasztovich a Trinidad és Tobagó-i Shrey Maharajt ugyan simán 4:1-re legyőzte, ám a négy közé jutásért 4:0-as vereséget szenvedett a német Franziska Schreinertől, aki aztán meg is nyerte a selejtezőverseny második napját.

Az olimpiai szereplés reménye azonban még nem szállt el a fiatalok számára, ugyanis a világranglistáról további három versenyző kvalifikációt szerez. Ugyan a selejtezősorozat utolsó állomásán, a Cook-szigeteken is lett volna még esélye Fanninak és Csabának, de a Magyar Asztalitenisz Szövetség döntésének értelmében, nem indulnak el a versenyen.

A kanadai eseményekről a fiatalokkal kiutazó Somosi Miklós, a magyar felnőtt válogatott edzője beszélt.

„Mindkét magyar fiatal remekül játszott a kétnapos versenyen. Ami mégis nehézséget okozott, az átállás, hiszen nehéz volt alkalmazkodni a hatórás időeltolódáshoz, mindegyikükön érződött a fáradtság. Amikor aludni kellett volna, mi fent voltunk. Rengeteget edzettünk, reggelente konditermi tréning volt és futás, aztán soklabdás gyakorlatok.”

Somosi Miklós
Somosi Miklós

Somosi Miklós  •  Forrás: MOATSZ

Somosi a két fiatal, Harasztovich Fanni és András Csaba teljesítményét is összegezte.

„Egy rossz szavam nem lehet rájuk, mindketten kihozták magukból a maximumot ebben a rendkívül erős mezőnyben. Ami bosszantó volt mégis, az Csabának a második napon vívott párharca a hongkongi fiú ellen, ami egy nyerhető meccs volt, de a szerencse sajnos nem mellénk állt. Ritkán mondok ilyet, pedig évtizedek óta a sportágban tevékenykedem, de ezen a mérkőzésen hatalmas pechünk volt. Folyamatosan jöttek a csuszák, a neccek, amikkel az ellenfél került előnyösebb helyzetbe, így nem csoda, hogy Csabi is dühös volt, mert emellett nagyon magas színvonalon pingpongozott. Persze nem szabad ezen rágódni, ilyen a sport, egyszer nekünk kedvez a szerencse, egyszer az ellenfélnek, ez afféle adok-kapok”‒ mondta Somosi, aki hozzátette, Fanni is remekelt, és csak magas játékerőt képviselő ellenfelektől kapott ki, ami nem is meglepő, hiszen egy ilyen versenyen legalább hat-hét kiváló játékos van a tizenhat fős mezőnyben.

De milyen esélyek maradtak a kijutásra?

„Mivel kihagyjuk a Cook-szigeteki selejtezőt, korlátozott esélyeink vannak. Az igazság az, hogy itt Kanadában kellett volna kvótát szerezni, de ahogy már mondtam, ilyen erős mezőnyben ez nagyon nehéz. A legtöbb versenyző innen utazott át az óceániai kvalifikációra, viszont nekünk erre nem volt lehetőségünk. Fanninak sajnos kevés, Csabának viszont jó esélye van kijutni a világranglistáról, de akkor sem leszünk csalódottak, ha egyiküknek sem sikerül. Fiatalok még mindketten, az is nagy szó, hogy idáig eljutottak, egyáltalán nem volt vesztenivalójuk, itt csak nyerni tudtak.”

További korosztályos híreink ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.

 

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek