Asztalitenisz: a sportigazgató szerint most a jövőre kell koncentrálni

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.08.12. 12:01
Címkék
A Magyar Asztalitenisz Szövetség sportigazgatójával, Fazekas Péterrel beszélgettünk az ifjúsági és serdülő Európa-bajnokság törléséről és az utánpótláskorúak lehetséges őszi programjáról.

Sokáig úgy tűnt, hogy ősszel pótolhatják az asztaliteniszezők eredetileg július körepére tervezett, ám a koronavírus-járvány miatt halasztott zágrábi ifjúsági és serdülő Európa-bajnokságát, a döntéshozó szervezet mégis úgy döntött, az idén elmarad a fiatalok összeurópai seregszemléje.

András Csaba utolsó éves ifiként nem szerepelhet az utánpótlás Európa-bajnokságon Forrás: MOATSZ
András Csaba utolsó éves ifiként nem szerepelhet az utánpótlás Európa-bajnokságon Forrás: MOATSZ

András Csaba utolsó éves ifiként nem szerepelhet az utánpótlás Európa-bajnokságon  •  Forrás: MOATSZ

„A válogatottedzések olyan ütemben zajlanak, mintha az Eb-re készülnének az utánpótláskorúak. Kicsit visszafogottabb tempóban ugyan, de minőségi munkát végeznek. Biztos vagyok abban, hogy többeket mélyen érintett a verseny halasztása, hiszen számos olyan fiatal volt, aki utolsó évesként állhatott volna asztalhoz Horvátországban, ráadásul volt olyan korcsoport, amelyben éremszerzési esélyünk is lett volna” – mondja a szövetség sportigazgatója, Fazekas Péter.

A szakembert arról is megkérdeztük, mit tanácsol a fiataloknak a jelenlegi helyzetben.

„Tudom, hogy mindenki meg szerette volna méretni magát, s megnézni, hol tart, így különösen nehéz lehet a mostani időszakot feldolgozni. Tisztában kell lenniük mindazonáltal azzal, hogy az utánpótlás Eb is csak egy állomás a sportoló karrierjében. A tehetetlen helyzetet figyelembe véve azt tudom javasolni, hogy arra koncentráljanak, miként érhetnek el később, akár már jövőre nagy sikereket. Bármennyire is rossz most, lélekben túl kell lépni rajta.”

Mi több, a tervek szerint már az idén ősszel is lesz olyan erőpróba, amelyen bizonyíthatnak a pingpongosok.

„November végén, a portugáliai Guimaraes városában rendezik az ifjúsági világbajnokságot, emellett úgy néz ki, októberben, Berlinben elrajtol az Európa top10-bajnokság is, így ezeken részt vehetünk − a viadalok legfőképpen a 18 éves András Csabátés a 17 éves Dari Helgát érinthetik. November első hetében várhatóan megtartjuk az utánpótlás magyar nemzetközi bajnokságot is. Ez a terv, még nem tudjuk, miként valósulhat meg. Idehaza, ha minden jól megy, a serdülő és ifjúsági országos bajnokságon is bizonyíthatnak a fiatalok. Persze, minden attól függ, nem romlik-e a járványhelyzet...”

További korosztályos hírekASZTALITENISZsportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik