Aranyéremért birkózhat ma este Szél Anna a kadét Európa-bajnokságon

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.27. 14:28
Címkék
Magyar leány birkózhat az aranyéremért, ez az eddigi legjobb hírünk a szarajevói kadet Európa-bajnokságról. A szabadfogás már befejezte (volt egy ötödik helyünk), de amikor a fogásnem küzdelmei még tartottak, elkezdte a női szakág is. Merthogy a kontinensbajnokság az új versenylebonyolítási elképzelés kísérleti laboratóriuma lett…

Szekeres István Az új formájú lebonyolítás, amelyről – ígérem – később részletesen beszámolok, olyan, mintha cikcakkban haladnának előre az események. Ebben a kicsit kerge szisztémában, és a szabadfogásúak nem éppen acélos versenyzése után Szél Anna birkózásával mintha friss szellő érkezett volna a szarajevói sportcsarnokba.Szekeres István Az új formájú lebonyolítás, amelyről – ígérem – később részletesen beszámolok, olyan, mintha cikcakkban haladnának előre az események. Ebben a kicsit kerge szisztémában, és a szabadfogásúak nem éppen acélos versenyzése után Szél Anna birkózásával mintha friss szellő érkezett volna a szarajevói sportcsarnokba.

Az Orosházi SBK 56 kg-ban szereplő kiválósága, a tavalyi Eb ezüstérmese két villámgyőzelemmel jutott a fináléba. Előbb a bolgár Tenevát verte technikai tussal, 10-0-ra, 1:11 perc alatt, majd a negyeddöntőben a német Blayvas ellen ugyanazt produkálta, csak éppen fele idő, 35 másodperc alatt.

 

Mestermű a svéd Jönsson ellen Forrás: oroscafé
Mestermű a svéd Jönsson ellen Forrás: oroscafé

Mestermű a svéd Jönsson ellen • Forrás: oroscafé

 

A döntőbe jutásért következik a svéd Ida Jönsson, a korosztály vb- és Eb-bronzérmese, szóval nem akárki. Anna Hella (mert van még egy keresztneve is) azonban ellene is látványos, gyors, akcióban gazdag birkózást mutat be. Felfordítás, 2-0. A svéd kilépteti a szőnyegről, 2-1. Levitel és két, orsófogással induló bebillentés, 8-1! A svédek challenge-et kérnek, két pont levonva, 6-1. A második menet elején lendületes levitel, már megint 8-1… Az akcióból Jönsson mögékerül, 8-2.

Attól kezdve Anna takarékra kapcsol, már nincs miért kockáztatnia. A svéd megint kilépteti, a bírók menekülésnek értékelik, a pont mellé intés is jár, 8-4. És ez a végeredmény.

Ellenfele a csütörtök délutáni fináléban az orosz Alekszandra Prokina. Neki nincs jegyzett nemzetközi eredménye, de éppen elég az, hogy orosz, aki kiváló műhelyben, minőségi vetélytársakkal küzdve készül.

Negyeddöntőt birkózott a ferencvárosi Szabados Noémi (65 kg) is, miután 35 másodperc alatt tusolta a török Karadenizt, ott azonban szoros küzdelemben, intéssel és két kontrával alulmaradt az orosz Anna Krasznovával szemben. Mivel az orosz döntőbe jutott (szerdán), Noémi a vigaszágon folytatta. Mármint csütörtökön reggel… De nem járt sikerrel. 7-0-ra kikapott az olasz Elena Espositótól.

 

Kiss Károly ötödik lett
Kiss Károly ötödik lett

Kiss Károly ötödik lett

 

A szabadfogásúak tehát már befejezték. Túl sok örömünk nem volt a versenyben, a nyolc versenyzőnk mindössze négy mérkőzést tudott megnyerni. Az 58 kg-ban Kiss Károly ötödik, a csapat a pontversenyben a tizenharmadik lett.

Nem szokásom megbántani sem versenyzőt, sem felkészítő mestereket, mert tudom, hogy rengeteget és hittel dolgoznak. De valamit ki kellene találni a fogásnemben. Úgy ítélem meg, hogy alapvetően a robbanékonyság és az arra épülő „kenyérkereső fogás” nem az igazi. Remélhetőleg csak egyelőre…

KADET EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZARAJEVÓ
Szabadfogás
A magyar szereplők. 42 kg: magyar induló nem volt. 46 kg: magyar induló nem volt. 50 kg: Rácz Richárd. 54 kg: Budai-Kovács Marcell. 58 kg: Kiss Károly. 63 kg: Dodó Bence. 69 kg: Veszeli Dániel. 76 kg: Korcsog Milán. 85 kg: Losonczi Dávid. 100 kg: Ubornyák Csaba
A magyar mérkőzések. Selejtező. Dodó–Rafael Alvarez Rodríguez (spanyol) technikai tus, 10-0 a 0:47. percben. Alex Hörner (német)–Korcsog technikai tus, 10-0 a 0:46. percben. Ivan Nedealco (moldovai)–Losonczi tus 9-7-nél, a 3:58. percben, 9-7-nél. Nyolcaddöntő. Niklas Stechele (német)–Rácz 2-1. Mehmed Haszan Mehmed (bolgár)–Budai-Kovács technikai tus, 11-0 a 3:41. percben. Kiss–Nicolai Melestea (moldovai) 13-10. Tino Rettinger (német)–Dodó 8-4. Mert Murat Ramadan (bolgár)–Veszeli 6-4. Ubornyák–Alexandru Besliu (román) technikai tus, 10-0 a 3:17. percben.
Negyeddöntő. Artis Oorzsak (orosz)–Kiss 4-0. Javheni Pincsuk (fehérorosz)–Ubornyák 8-1. Vigaszág. Kiss–Arturs Zvirbulis (lett) technikai tus, 12-2 a 3:05. percben.
Bronzmérkőzés. Turan Bajramov (azeri)–Kiss technikai tus, 10-0 az 1:53. percben
A fogásnem Európa-bajnokai és a magyarok helyezése
42 kg (10 induló): Giorgi Tcsoladze (Grúzia) , magyar induló nem volt
46 kg (16): Giorgi Gegelasvili (Grúzia), magyar induló nem volt
50 kg (17): Fjodor Baltujev (Oroszország),… 12. Rácz Richárd
54 kg (19): Andrij Dzselep (Ukrajna),… 17. Budai-Kovács Marcell
58 kg (21): Georgiosz Pilidisz (Görögország),… 5. Kiss Károly (Magyarország)
63 kg (21): Inar Ketyija (Oroszország),… 8. Dodó Bence
69 kg (18): David Cselgyijev (Oroszország),… 10. Veszeli Dániel
76 kg (20): Arszamag Hosztyikojev (Oroszország),… 17. Korcsog Milán
85 kg (15): Alik Sebzuhov (Oroszország),… 11. Losonczi Dávid
100 kg (18): Iszamail-bek Nyirov (Oroszország),… 7. Ubornyák Csaba
Pontverseny: 1. Oroszország 89 pont, 2. Azerbajdzsán 61, 3. Törökország 60,… 13. Magyarország 14

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik