A 17 éves Czipó Vivien ezüstöt nyert a németországi szupertornán

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.22. 14:57
Címkék
Czipó Vivien ötszörös utánpótlás Európa-bajnok dartsversenyzőt senkinek sem kell bemutatni a sportág hazai rajongóinak körében. Mostantól azonban a nemzetközi elit tagjai is alighanem megjegyzik majd a 17 éves versenyző nevét, miután a második helyen végzett a németországi Kalkarban rendezett rangos BDO-WDF verseny 112 fős felnőttmezőnyében.

Majer Dánielutanpotlassport.huNehéz lenne rangsorolni az elmúlt évek sikerei közé a mostani eredményt, de egy biztos: a 17 éves Czipó Vivien a németországi Bull's Darts Masters elnevezésű felnőttviadalon a nemzetközi mezőny legjobbjai között nyújtott kiemelkedőt, ezüstérme pedig azt mutatja, neki is az elitben a helye.Majer Dánielutanpotlassport.huNehéz lenne rangsorolni az elmúlt évek sikerei közé a mostani eredményt, de egy biztos: a 17 éves Czipó Vivien a németországi Bull's Darts Masters elnevezésű felnőttviadalon a nemzetközi mezőny legjobbjai között nyújtott kiemelkedőt, ezüstérme pedig azt mutatja, neki is az elitben a helye.

Mostanra bizonyára leülepedtek már a történtek, mi maradt meg a két németországi napból?

– Csak a verseny előtti este érkeztünk a helyszínre, így az első napra kicsit rányomta a bélyegét a fáradtság. Másnapra viszont sikerült kipihennem magamat, ráadásul később kezdtem, mert az első ellenfelem nem jött el. Így sem volt azért könnyű, mert a döntőig kifejezetten erős játékosok jöttek szembe, például a háromszoros vébé-nyolcaddöntős Paula Jacklin, vagy a korábban vébé-elődöntős Vicky Pruim. Végig száz százalékot kellett nyújtanom, de szerencsére nagyon jól ment a játék.

 

Vivien (jobbra) és a győztes holland Aileen de Graaf Fotó: Deutscher Dart-Verband
Vivien (jobbra) és a győztes holland Aileen de Graaf Fotó: Deutscher Dart-Verband

Vivien (jobbra) és a győztes holland Aileen de Graaf • Fotó: Deutscher Dart-Verband

 

– Következett a döntő a WDF-világranglista másodikja, a holland Aileen de Graaf ellen, s null–kettőről még fordítottál. Mi történt ezután?

– Az egész döntőben jobban dobtam az úgynevezett tömeget, mint ő, de a kiszállókat túlizgultam, úgyhogy végül ő nyert. Ezzel együtt egyáltalán nem voltam csalódott a második hellyel, mert úgy gondolom, hogy saját magamat is legyőztem ezen a hétvégén.

Egy kivétellel a női mezőny legjobbjai vettek részt ezen a versenyen. Kijelenthetjük, hogy akkor mostantól te is az elitbe tartozol?

– Ezt az egészet nagyon nehéz felfognom és feldolgoznom, de mindenki azt mondja, hogy már egy szinten vagyok velük, sőt előfordul, hogy akár még jobban is játszom náluk. És ha tényleg így van, akkor talán nem túlzás kijelenteni, hogy igen, most már én is a női világelitbe tartozom.

Mennyire igaz a dartsban az, hogy ha valaki az utánpótlásban annyira sikeres, mint te, az a felnőttmezőnyben is a legjobbak között lesz?

– Ez nem feltétlenül van így. Az ifjúságiak között jóval gyengébb a mezőny, és az Európa-bajnoki résztvevők közül is nagyjából nyolc olyan lányt tudnék csak említeni, aki valóban jó, és a felnőttek között is megállná a helyét. Szerintem én azért tartok előrébb, mert itthon ebben az évben már a férfiak ellen versenyzem, és gyakran még magasabb szintet képviselnek, mint a nemzetközi női élvonal.

Hogy érzed, nagy lökést ad a mostani siker?

– Ez egészen biztos. Rengetegen jöttek oda hozzám a döntő után, többek között Mark McGeeney BDO-világbajnok, a WDF-világranglista jelenlegi első helyezettje, hogy gratulál, és közös fotót szeretne készíteni velem. Ez nagyon meglepett, ugyanakkor végtelenül jólesett.

Mi a terved az esztendő hátralévő részében?

– Ez az utolsó utánpótlásévem, a júliusi Európa-bajnokságon búcsúzom az ifjúsági válogatottól. A kontinensversenyt megelőzi még a júniusi soft Eb, amelyen az ifik és a felnőttek között is indulok, majd szeptemberben jön a felnőttek kontinenstornája Budapesten. Az lesz az első hivatalos felnőtt válogatottságom.

Mintha Babos Wimbledonban…
Ziegenhám Medárd, a dartsválogatott szövetségi kapitánya: „Úgy tudnám jellemezni ezt a sikert, mint ha Babos Tímea Wimbledonban döntőzne. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Ihász Veronika mellett most már van még egy, világszinten is ütőképes válogatott játékosunk. Persze még hosszú út áll Vivien előtt, aminek a végén remélhetőleg majd el is hiszi magáról, hogy a legjobbak közé tartozik, és a Németországban mutatott teljesítményt stabilan képes hozni.”

További korosztályos hírek DARTSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik