Vízilabda: páros interjú a két Dalával

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.09. 09:22
Címkék
Ebben a rovatunkban hétről hétre olyan szülő-gyerek párosokat mutatunk be, amelyeknek tagjait a családi kapcsolaton kívül az is összeköti, hogy mindketten sportolók, s nem is akármilyenek. Egyelőre persze az apukák-anyukák a híresebbek, de ki tudja, mit hoz a jövő… A kiválasztott kettősöket arra kérjük, hogy ezúttal ne magukról, hanem egymásról beszéljenek. Ezen a héten a főszereplőink: Dala Tamás és Döme, vízilabdázók.

Bruckner VinceDala Tamást az Újpesttel 1994-ben BEK-győztes, 168-szoros válogatott, kétszeres Eb-ezüstérmes, olimpiai negyedik helyezett vízilabdázót a sportkedvelők jól ismerik. Ugyanakkor azt kevesebben tudják: fia, a 17 éves Döme szintén pólózik, és hasonló babérokra tör, mint édesapja. Jelenleg az ifjúsági válogatott tagja, az UVSE-vel pedig a legutóbbi évadban aranyérmet szerzett a serdülő országos bajnokságban. Nem is volt kérdés, hogy ő is ezt a sportágat választja, azt pedig nem nehéz kitalálni, kitől örökölte a tehetségét.Bruckner VinceDala Tamást az Újpesttel 1994-ben BEK-győztes, 168-szoros válogatott, kétszeres Eb-ezüstérmes, olimpiai negyedik helyezett vízilabdázót a sportkedvelők jól ismerik. Ugyanakkor azt kevesebben tudják: fia, a 17 éves Döme szintén pólózik, és hasonló babérokra tör, mint édesapja. Jelenleg az ifjúsági válogatott tagja, az UVSE-vel pedig a legutóbbi évadban aranyérmet szerzett a serdülő országos bajnokságban. Nem is volt kérdés, hogy ő is ezt a sportágat választja, azt pedig nem nehéz kitalálni, kitől örökölte a tehetségét.

DALA TAMÁS

Apja, fia: Dala Tamás után Döme is a pólómedencében tölti ifjú korát Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ
Apja, fia: Dala Tamás után Döme is a pólómedencében tölti ifjú korát Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ

Apja, fia: Dala Tamás után Döme is a pólómedencében tölti ifjú korát  •  Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ

„Apaként nagyon nehéz elfogultság nélkül jellemezni a gyereket, pláne úgy, hogy én is vízilabdáztam. De azért megpróbálom: Dömét rendkívül tehetséges fiatal játékosnak látom, kifejezetten ügyes, jó érzéke van, a sportághoz, ugyanakkor természetesen akad egy-két elem, amiben javulnia kell. A korosztályában a legjobbak közé tartozik, érett pólósnak számít. Régebben minden vidéki mérkőzését is a lelátón szurkoltam végig, mostanában azonban már a csak a budapesti találkozókat nézem meg. Fontosnak tartom, hogy a meccseket mindig higgadtan üljem végig, mivel részint a partról meccs közben nem tudok segíteni, részint pedig Döme teljesítményének sem tenne jót, ha idegeskednék. Az edzőkkel szoktam beszélni a fiam játékáról, de magától értetődő, hogy senkinek a munkájába nem szólok bele. Ugyanakkor én is igyekszem segíteni Döme fejlődését. Régebben én is vízbe ugrottam, és mutattam neki egy-két trükköt, vagy esetleg csiszoltunk valamelyest a technikáján, de ma már ez csak időnként fordul elő. Korábban gyakran elmagyaráztam neki a mérkőzések után, hogy máskor mit kellene másképpen csinálnia, vagy esetleg miben hibázott. Azonban egy ideje érvényben van közöttünk a megállapodás, miszerint csak akkor mondok neki véleményt, ha ő erre külön megkér. Ez esetben természetesen boldogan adok tanácsokat. Hogy mit hoz a jövő Döme számára, egyelőre nehéz megmondani. Az biztos, hogy a következő két-három év rendkívül fontos lesz a pályafutásában. Úgy látom, a tehetség és a szorgalom is megvan a részéről, de a sportágunkban sokszor a szerencsén is múlik, hogy ki mennyire fut be, kiből lesz válogatott. Ez részint az aktuális szövetségi kapitánytól is függ, részint pedig attól, hány kiemelkedő képességű játékos van az adott időszakban ugyanazon a poszton. Szóval majd meglátjuk...”

DALA DÖME

„Természetesen tisztában vagyok édesapám eredményeivel, tudom, hogy remek vízilabdázó volt. Ezért is örülök neki, hogy általában jelen van a meccseimen. Soha nem idegeskedik a teljesítményem miatt, vagy legalábbis soha nem látszik rajta. Korábban a meccsek után gyakrabban mondta el a véleményét, ugyanakkor akadt, amikor ez engem rosszul érintett, s akkor megbeszéltük, hogy majd én szólok, ha tanácsot kérek. A lelátóról koromnál fogva nem láthattam őt játszani, felvételeket azonban megnéztem róla. Annyi különbség mindenképpen van köztünk, hogy ő balkezes, én pedig jobbkezes vagyok. Természetesen felnézek rá, nagyon magas szintre jutott a sportágban, de egyedüli példaképemnek nem mondanám. A pólósok közül nem csak egyetlen játékosra nézek fel, inkább kedvenceim vannak, többektől is igyekszem mozdulatokat ellesni, azokat pedig beépíteni a saját játékomba. Az is motivál, hogy egyszer olyan vagy talán jobb legyek, mint édesapám volt, mert akkor biztosan nagyon büszke lesz rám.”

További korosztályos híreinkVÍZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik