Vízilabda: a gyermekcsapatot edző Győri Eszter elismerése

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.19. 12:49
Címkék
Csongrád megyében az év utánpótlásnevelő-edzőjének választották Győri Esztert, a Hungevit-Szentesi VK női gyermekcsapatának edzőjét. A fiatal szakembert örömmel töltötte el a díj, munkája igazi értékmérőjének mégis azt tartja, ha játékosai a korosztályos, illetve a felnőttválogatottban és az OB I-ben játszhatnak.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huCsongrád megyében vízilabdás trénert választottak 2017 legjobb utánpótlás-nevelő edzőjének. Hölgyet, aki a vállalkozó kedvű szentesi kislányokat avatja be a sportág szépségeibe. S bár ahhoz nem kell túl sok bátorság Magyarországon, hogy valaki a vízilabdát válassza, ahhoz már annál inkább, hogy ezt a gyengébb nem képviselőjeként tegye meg. Győri Eszter tehát jó adag bátorsággal rendelkezik, hiszen maga is sikeres játékos volt, most pedig legalább olyan sikeres edző, aki nap mint nap szembesül a szakágát sújtó előítéletekkel.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huCsongrád megyében vízilabdás trénert választottak 2017 legjobb utánpótlás-nevelő edzőjének. Hölgyet, aki a vállalkozó kedvű szentesi kislányokat avatja be a sportág szépségeibe. S bár ahhoz nem kell túl sok bátorság Magyarországon, hogy valaki a vízilabdát válassza, ahhoz már annál inkább, hogy ezt a gyengébb nem képviselőjeként tegye meg. Győri Eszter tehát jó adag bátorsággal rendelkezik, hiszen maga is sikeres játékos volt, most pedig legalább olyan sikeres edző, aki nap mint nap szembesül a szakágát sújtó előítéletekkel.

„Azt látom a munkám egyik nagy nehézségének, hogy kevés lány választja a pólót” – vélekedik Győri Eszter, a Hungavit-Szentes VK gyermekcsapatának edzője, aki ugyanebben a korosztályban a válogatott mellett is tevékenykedik. Bár utóbbiak esetében nem szereti a komoly „válogatott” szót használni, munkája során inkább tehetséggondozó keretnek tartja a 2002-2003-asok legjobbjaiból verbuvált együttest. A tényen azonban az elnevezés nem változtat. A szentesi trénert nemcsak szűkebb pátriájában ismerik el, de a budapesti, legfelső szakmai vezetés is tisztában van a képességeivel. S bár a Csongrád megyei napilap választásán a szentesi gyermekcsapattal nyert országos bajnoki címe nyomott legtöbbet a latba, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a mindössze 12 éve edzősködő Győrinek a 19 éves Lekrinszki Gina Petra személyében már felnőttválogatott tanítványa is van, és nála nevelkedett az ifjúsági Európa-bajnoki bronzérmes, 15 éves Dömsödi Dalma. Bizonyára nem véletlen az sem, hogy éppen Lekrinszki érdemelte ki tavaly az év legjobb utánpótlás-sportolója címet a Délmagyar voksolásán. Pontosan akkor, amikor mestere, Győri Eszter.

„Itt, Csongrádban ez a legnagyobb elismerés, játékoskoromban többször nyertünk a női csapattal. Akkor is nagy öröm volt a díj és most is. Az igazi értékmérő mégis sokkal inkább az, hány játékosom jut el a korosztályos, illetve a felnőttválogatottba vagy az ob I-be. A mindennapi életben persze nem ez motivál: az a fontos, hogy a tanítványaim szeressék a vízilabdát, és szeressenek edzésre járni. Nagyon összetett munka a miénk, hiszen gyerekekkel foglalkozunk, az életre is neveljük őket, a tanulást is támogatni kell, és persze a pozitív életszemléletet, amely mindennek az alapja. Szeretem a tanítványaimat, női edzőként élvezem azt az előnyt, hogy sokkal többet elmondanak nekem, mint mondjuk egy férfinak. Kicsit a pótanyukájuk is vagyok, de élvezem ezt a szerepemet” – osztja meg velünk ars poeticáját Győri Eszter, aki Los Angelesben járt egyetemre, s ott utolsóévesként felnőttek mellett kezdett dolgozni, majd a hazatérte után Tóth László mellett volt segédedző, és tőle leste el mestersége apró trükkjeit. De ugyanilyen sokat tanult Petrovics Mátyástól, akivel pillanatnyilag az u14-U15-ös válogatottal dolgozik, s korábban éveken át volt már segítője az ifjúsági és junior-válogatottban. 2014-ben előbbiekkel világbajnoki bronzérmet nyertek Madridban.

Hogy jobb-e a lányokkal dolgozni, azzal kapcsolatban Eszternek túl sok összehasonlítási alapja nincs. A karrierje során, csak az amerikai egyetemi évek alatt edzősködött férfi csapatnál. S mivel szereti jelenlegi munkáját, egyelőre nem is tervezi, hogy más vizekre evez. A tanítványainak szívesen mesél saját játékosélményeiről, valamint életre szóló barátságokról, amelyeket a medencében kötött. Vallja, hogy folyamatosan tanulni, fejlődni kell, hiszen idővel szeretne idősebbekkel is foglalkozni, nagyobb kihívásoknak is megfelelni. Még akkor is, ha tudja, hogy a pótmama szerep tökéletesen illik hozzá, s a gyerekek iránt érzett szeretete kölcsönös.

Egyéb korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik