Vízilabda: Horkai György első hónapja a miskolci utánpótlásképzésben

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.28. 19:42
Címkék
Horkai György bő egy hónapja dolgozik a Miskolci Vízilabda Clubban, hetente négy egyéni foglalkozáson képzi a fiatalokat, akik közül többen már most a felnőttcsapat küszöbén toporognak. A 63 éves olimpiai bajnokot kérdeztük jelenről és jövőről.

Bognár Domokos – utanpotlassport.hu Bő egy hónapja már, hogy bejelentést tett a Miskolci VLC: Horkai György a klub utánpótlásában tevékenykedik tovább. A 63 éves szakember azóta heti négy alkalommal tart egyéni képzést a legkiemelkedőbb miskolci fiataloknak, akik isszák az olimpiai bajnok szavait.Bognár Domokos – utanpotlassport.hu Bő egy hónapja már, hogy bejelentést tett a Miskolci VLC: Horkai György a klub utánpótlásában tevékenykedik tovább. A 63 éves szakember azóta heti négy alkalommal tart egyéni képzést a legkiemelkedőbb miskolci fiataloknak, akik isszák az olimpiai bajnok szavait.

A 63 éves Horkai György tapasztalataiból rengeteget profitálhat az MVLC Forrás: MVLC
A 63 éves Horkai György tapasztalataiból rengeteget profitálhat az MVLC Forrás: MVLC

A 63 éves Horkai György tapasztalataiból rengeteget profitálhat az Miskolc  •  Forrás: MVLC

– Hogyan értékeli az első munkával töltött hónapját a Miskolcon?

– Remekül alakulnak a dolgok, zajlanak az egyéni képzések, a gyerekek lelkesek, szeretik, csinálják. Nagyjából öt-tíz emberrel dolgozunk alkalmanként, különböző feladatokat végeztetek a srácokkal annak érdekében, hogy meglegyen mindenkiben az a plusz, amely kiemeli a kiváló játékosokat a jók közül. Általános dolgokat fejlesztünk, ilyen a dobás, a védekezés vagy a lábtempó.

– Elég nagy a játékosbázis Miskolcon és környékén?

– Igen, rengetegen vízilabdáznak itt is, csakúgy, mint az ország többi részében. Ennyi gyerekkel általában két út járható az utánpótlásképzésben. Az első − amit Szombathelyen csinálnak – hosszabb időt vesz igénybe, tíz-tizenöt év kell hozzá, hogy alulról kezdve felépítsenek egy csapatot. A másik − ahogyan mi gondolkodunk, vagy ami Debrecenben is hasonlóan működik − erős felnőttcsapatot kíván, ahova egyesével be lehet építeni a fiatalokat.

– Milyennek látja a felnőttcsapatba való beépítés lehetőségeit Miskolcon?

– Alázattal, akarattal, tehetséggel bárki eljuthat az első osztály szintjéig, ebben – úgy gondolom – elöl járunk Magyarországon. Aztán a felnőttcsapat küszöbén két lehetőség van: vagy rendszeresen játéklehetőséget kap az adott játékos, vagy eligazol valahova, hogy kiteljesedjen.

– Több ígéretes fiatal is tagja a topligás keretnek, közülük kik lehetnek a jövőben is alapemberek?

Vadovics Viktort talán már nem kell bemutatnom senkinek, ő négy negyedet szokott játszani, sőt a válogatottban is bemutatkozhatott, azt hiszem, nem kérdés, hogy nem csak a klubunknak, de a nemzeti együttesnek is kulcsjátékosa lehet. Nagy Ádám kivételes védőjátékos, Steinmetz Barna óta nem láttam ilyet, hogy valaki ennyire védekezéscentrikus legyen. Vismeg Zsombor még nagyon fiatal, tizennégy éves, az ő keretbe helyezése afféle megelőlegezett bizalom az edzőtől, Sike Józseftől.

– A felnőttcsapatban is kikérik a szakmai tanácsait?

– Sike Józsival nagyon jó viszonyt ápolok, rengeteget beszélgetünk, de a munkájába nem szólok bele. Persze, ha kérdeznek, én válaszolok, de alapvetően az egyéni képzés a feladatom, amihez tartom is magam.

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik