Vízilabda: 19 éves az OSC új „bal keze”, Burián Gergely

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.28. 21:47
Címkék
A válogatott bal kéz tulajdonosa, Zalánki Gergő Szolnokra igazolt, és a pótlására az A-HÍD OSC Újbuda áthívta a Vasasból a tizenkilenc esztendős Burián Gergelyt. A játékos nem fél a hirtelen eléje tornyosuló, új feladattól: a hazai bajnoki címért folyó küzdelemben és a BL főtábláján is helyt kell állnia az OSC kötelékében.

Zsámboki Titusz – utanpotlassport.hu A minőségi balkezes játékosok számában is megkopott az utóbbi években a magyar vízilabda. Kiss Gergely fenomenális balját legalábbis nehéz pótolni. Hiányt azért ma sem szenvedünk, legalábbis ígéretes bal kezesekben.Zsámboki Titusz – utanpotlassport.hu A minőségi balkezes játékosok számában is megkopott az utóbbi években a magyar vízilabda. Kiss Gergely fenomenális balját legalábbis nehéz pótolni. Hiányt azért ma sem szenvedünk, legalábbis ígéretes bal kezesekben.

Itt van például a 19 éves Burián Gergely, akivel a szezon második felétől a BL-főtáblás A-HÍD OSC Újbuda számolhat, ugyanis a játékos a Vasas Plaketből oda szerződik. Az eltökélt, magabiztos, a bajnokságban a negyedik forduló legjobbnak megválasztott játékos a váltásról, a jövőről és a céljairól is beszélt honlapunknak.

Az emelkedés remek, a bal kéz indulóban... Burián Gergely Forrás: vasassc.hu
Az emelkedés remek, a bal kéz indulóban... Burián Gergely Forrás: vasassc.hu

Az emelkedés remek, a bal kéz indulóban... Burián Gergely  •  Forrás: vasassc.hu

Tizenhárom éves kora óta űzi a vízilabdát. Hat, a Vasasban eltöltött, remek év után eljött az ideje a szintlépésnek, a magasabb célok kitűzésének. A Vasasban remek alapokat kapott, de a felnőttkor küszöbén a piros-kékek már nem tudnak olyan fejlődést biztosítani, hogy maximálhassa a teljesítményét.

Beszélgetésünk során kiderült, hogy fájó szívvel, de új fejezetet kell nyitnia a pólós karrierjében, ha a magyar világklasszisok útját akarja járni. Márpedig akarja.

A váltásának objektív oka is van: a Vasasnak akkor kell őt eladnia, amikor erre lehetősége van, márpedig az most télen van. A két egyesületben természetesen egész mások a célkitűzések, és lehetőségek. A Vasassal „csak” a felsőházba kerülés volt a cél, az OSC-ben már a bajnoki cím, illetve a BL-ben final four; a csapat jelenleg ötödik, hat ponttal a BL A csoportjában. A játékos azt mondja: természetes, hogy kis nyomás van rajta, de szeretne minden lehetőségével élni. A teher pedig együtt jár az ilyesmivel. Hogy mennyire lesz stabil tag, akár kezdő a csapatban, még nem tudja, és egyelőre nem is számol vele. De az biztos, hogy mivel balkezes, nagyobb esélye van a rendszeres játékra.

Nem akartam Gergelyre még nagyobb nyomást helyezni, de csak meg kellett kérdeznem, hogy szerinte méltó módon tudja-e pótolni azt a Zalánki Gergőt, akinek, és a játékát volt alkalmunk többször megcsodálni a válogatottban, valamint az OSC-ben is. Mert a nyáron pedig Szolnokra tette át székhelyét, és így balkézposzton nem kicsit gyengült a fővárosi klub. (Ámbár Gergely idén kilenc mérkőzésen tizenhárom gólt lőtt, míg a már rutinosabb Zalánki tíz meccsen huszonegyet.)

Szóval, nyílt titok, hogy az újbudaiak Gergelyben látják Zalánki utódját.
Ő maga pedig világosan elmondta: bízik benne, hogy esetleg megoldja a pótlást. Neki azonban a csapatában nem ez lesz a hajtóerő, hanem önmaga fejlődése, és a céljai megvalósítása.

Bevontam a fiatalembert némi esélylatolgatásba is. Az OSC az országos bajnokság alapszakaszának B csoportjában második helyen áll, és a ZF-Egert üldözi az elsőségért, hat ponttal lemaradva. Arra a kérdésre, hogy a két vereség ellenére (Honvéd, ZF-Eger) is egyértelmű bajnokesélyes-e még az együttese, azt mondta: természetesen igen. A BL szereplés ugyan időnként kivesz valamit a bajnoki teljesítményükből, de ha a februári visszavágón Egerben győzni tud a gárda, még bármi lehet.

Gergely példaképe Kiss Gergely némileg a névrokonságból, némileg a balkezességből adódóan. Leginkább azonban a fizikuma és vezéralakja miatt. Ugyanezen okokból a példaképe Benedek Tibor is; aki arról igazán nem tehet, hogy viszont nem Gergely...

Egyéb korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik