HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.02.13 13:57 Frissítve: 2018.02.13 14:06

Vívás: új ifjú „aranygeneráció” körvonalazódik a fiúpárbajtőrben

Még a magyar vívósport pazar eredménylistáját tekintve is kitűnő sorozatot produkáltak a fiú junior párbajtőrözők az évad világkupa-sorozatában: öt magyar versenyző is dobogón végzett az eddigi három viadalon. Utánajártunk, mi lehet a sikerek titka, illetve mi várható a közelgő korosztályos Európa- illetve világbajnokságon.

HIRDETÉS

Bruckner Vince − utanpotlassport.hu Az előző év végén végén kiöregedett az utóbbi időszak hazai aranygenerációja a fiú párbajtőr-utánpótlás mezőnyéből. Bányai Zsombor egy esztendővel korábban, Siklósi Gergely, Esztergályos Patrik pedig 2017 nyarán lépett a felnőttkorosztályba.

Az elmúlt félév azonban bizonyította, pánikra nincs ok. Az „utódok” is szállítják a kitűnő eredményeket, a 2017/18-as korosztályos világkupa-viadalokon parádéztak a fegyvernem magyar képviselői. A három állomáson a válogatott öt tagja is érmet szerzett egyéniben, s ez – mondani sem kell – biztató a márciusi szocsi Európa-bajnokság előtt.

A négyes, amely párbajtőrben képviselheti a magyar színeket az idei junior-világversenyeken Jók közül a legjobbak. A négyes, amely párbajtőrben képviselheti a magyar színeket az idei junior-világversenyeken. Balról: Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Debnár Gergely Forrás: Magyar Vívó Szövetség

A négyes, amely párbajtőrben képviselheti a magyar színeket az idei junior-világversenyeken. Balról: Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Debnár Gergely  •  Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Andrásfi Tibor Rigában győzött, Udinében második lett, Nagy Dávid a görögországi Heraklionban szerzett ezüstérmet. Koch Máté és Debnár Gergely pedig egy-egy harmadik hellyel büszkélkedhet: az előbbi Szerbiában, az utóbbi Olaszországban állhatott dobogóra. Aztán jött a csattanó: az Eb-csapatból még így is kimaradó, s a hazai ranglistán akkor mindössze kilencedik Farkas Csaba a szerbiai Szabácson vk-versenyt nyert! Annál jobban semmi nem támasztja alá a hazai nívót, mint hogy Farkas másnap nem fért be a csapatviadalon szerepet kapott négy fiatal közé. Na meg az Eb-kvartettbe sem.

Mi sem természetesebb, mint hogy juniorok keretedzője, Eitner Kinga is felsőfokú jelzőkkel illeti az ifjú párbajtőrözőket:
„Hosszú idő óta az élmezőnybe tartozunk a szakágban, a versenyzőink rendre leteszik a névjegyüket a világkupaversenyeken, illetve a világ- és Európa-bajnokságokon. Kitűnő társaságról van szó, a fiúk rendkívül összetartó csapatot alkotnak. Persze, nem a semmiből bukkannak elő. A fiatalabb korosztály, a kadétok mezőnye is kiváló. Nekik idősebb Andrásfi Tibor a keretedzőjük, nagyszerű munkát végez, és tőle kerülnek hozzánk azok a gyerekek, akik a későbbiekben sikert sikerre halmoztak a juniorok között.”

Hogy mi lehet a sikerfolyam titka, arról a kétszeres olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívót, Imre Gézát is megkérdeztük:
„Ha a fiúk úgy folytatják, ahogyan elkezdték, továbbra is szárnyal majd a magyar párbajtőrvívás. A mostani társaság jó néhány versenyzője tagja a nemzetközi élvonalnak, így már a csapatba kerülésért is nagy a küzdelem, ami feltétlenül jót tesz a fejlődésnek és a motivációnak egyaránt. Több tényező is közrejátszik a sikerekben. Ilyen például, hogy a hazai versenyrendszer kiválóan felépített; az Olimpici-sorozatban például már kiskoruktól színvonalas viadalokon vesznek részt a gyerekek. De a kitűnő anyagi háttér is hasonlóan fontos, nem beszélve az edzők lelkiismeretes munkájáról, s persze a főszereplőkről, a versenyzőkről, akik példásan sikeréhesek.”

Az utánpótlás-válogatott tagjai a korosztályos viadalok mellett már a felnőttek között is véghez vittek kisebb-nagyobb bravúrokat. Nagy Dávid szeptemberben például rövid ideig vezette a hazai felnőttranglistát.

Ezzel együtt Imre Géza úgy gondolja, bár időnként már valóban „odaérnek” a fiatalok, néhány évre még szükség van, hogy a „nagyok” között folyamatosan sikeresek legyenek:
„Az utánpótlásból az elmúlt egy-két évben kiöregedett generáció esetében is láthatjuk: a korosztályváltás nem egyszerű, a fiatalok nem tudnak azonnal betörni a felnőttélmezőnybe. A lépcsőfok megugrásához rengeteg tapasztalat kell, s aligha lesznek ezzel másképpen a most remeklő srácok sem.”

A felnőtté válás azonban még odébb van, Andrásfiék egyelőre elsősorban az utánpótlás-viadalokra összpontosítanak. Az esztendő két fő korosztályos eseménye a szocsi Eb és a veronai vb lesz.

Kíváncsiak voltunk, vajon Eitner Kinga keretedző milyen eredménnyel lenne elégedett ezeken a fellépéseken:
„Természetesen érmekben gondolkozunk. Megcélozzuk a legfényesebbet is, de mindenképpen dobogós helyezésekben reménykedem. Csapatban az olaszokat nehezen tudjuk megszorongatni, a mostani évadban még nem is győztük le őket, de úgy készülünk, hogy már Szocsiban megtörjük ezt a szériát.”

Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.05.20 11:52:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A nemzetközi szövetség dániai kongresszusán eldőlt: hazai környezetben, Székesfehérváron léphetnek jégre az U18-as fiúk a jövő évi divízió I/B csoportos jégkorong-világbajnokságon. A szintén I/B-ben szereplő U20-asok Lengyelországba, az I/A osztályhoz tartozó U18-as leányok pedig Ausztriába utaznak majd.

2018.05.18 20:23:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Budapest Honvéd-MFA a Real Madrid, a Puskás Akadémia pedig a Bayern München együttese ellen lépett pályára a Puskás-Suzuki-kupa második játéknapján. A kispestiek döntetlent értek el a királyiakkal szemben, míg a házigazdák - csakúgy, mint tavaly - legyűrték a bajorokat. Két játéknap után veretlenek a magyar csapatok, szombaton újabb három mérkőzéssel folytatódik a torna.

2018.05.18 16:43:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzeti Kézilabda Akadémia idén harmadszor rendezi meg utánpótlásprogramját, a Lurkófesztivált. A szombati egész napos rendezvény a 6-10 év közötti korosztálynak szól, és várhatóan közel négyszáz gyermeket érint, akik a projektben szereplő tíz iskolát képviselik majd a balatonboglári sportcsarnokban.

2018.05.15 19:13:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kialakult az elődöntő mezőnye az U17-es, angliai labdarúgó Európa-bajnokságon. A nyolc között a belgák és a spanyolok párharca ígérkezett a legkiélezettebb mérkőzésnek, ám mégis a holland-ír találkozó torkollott tizenegyespárbajba. A csoportkörben a portugálokat megelőző norvégok és svédek egyaránt búcsúztak, így a döntőbe jutásért az olaszok és a belgák, illetve a hollandok és az angolok csapnak össze.

2018.05.05 08:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bernáth Imre életében kétszeresen is emlékezetes nap lehet május hatodika. Egyfelől azért, mert az ökölvívók serdülőválogatottjának tagjaként szerepelhet a szerbek elleni korosztályos csapattalálkozón, másfelől mert aznap ünnepli 14. születésnapját.

HIRDETÉS
HIRDETÉS