utanpotlassport.hu 2018.02.13 13:57 Frissítve: 2018.02.13 14:06

Vívás: új ifjú „aranygeneráció” körvonalazódik a fiúpárbajtőrben

Még a magyar vívósport pazar eredménylistáját tekintve is kitűnő sorozatot produkáltak a fiú junior párbajtőrözők az évad világkupa-sorozatában: öt magyar versenyző is dobogón végzett az eddigi három viadalon. Utánajártunk, mi lehet a sikerek titka, illetve mi várható a közelgő korosztályos Európa- illetve világbajnokságon.

Bruckner Vince − utanpotlassport.hu Az előző év végén végén kiöregedett az utóbbi időszak hazai aranygenerációja a fiú párbajtőr-utánpótlás mezőnyéből. Bányai Zsombor egy esztendővel korábban, Siklósi Gergely, Esztergályos Patrik pedig 2017 nyarán lépett a felnőttkorosztályba.

Az elmúlt félév azonban bizonyította, pánikra nincs ok. Az „utódok” is szállítják a kitűnő eredményeket, a 2017/18-as korosztályos világkupa-viadalokon parádéztak a fegyvernem magyar képviselői. A három állomáson a válogatott öt tagja is érmet szerzett egyéniben, s ez – mondani sem kell – biztató a márciusi szocsi Európa-bajnokság előtt.

A négyes, amely párbajtőrben képviselheti a magyar színeket az idei junior-világversenyeken Jók közül a legjobbak. A négyes, amely párbajtőrben képviselheti a magyar színeket az idei junior-világversenyeken. Balról: Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Debnár Gergely Forrás: Magyar Vívó Szövetség

A négyes, amely párbajtőrben képviselheti a magyar színeket az idei junior-világversenyeken. Balról: Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Debnár Gergely  •  Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Andrásfi Tibor Rigában győzött, Udinében második lett, Nagy Dávid a görögországi Heraklionban szerzett ezüstérmet. Koch Máté és Debnár Gergely pedig egy-egy harmadik hellyel büszkélkedhet: az előbbi Szerbiában, az utóbbi Olaszországban állhatott dobogóra. Aztán jött a csattanó: az Eb-csapatból még így is kimaradó, s a hazai ranglistán akkor mindössze kilencedik Farkas Csaba a szerbiai Szabácson vk-versenyt nyert! Annál jobban semmi nem támasztja alá a hazai nívót, mint hogy Farkas másnap nem fért be a csapatviadalon szerepet kapott négy fiatal közé. Na meg az Eb-kvartettbe sem.

Mi sem természetesebb, mint hogy juniorok keretedzője, Eitner Kinga is felsőfokú jelzőkkel illeti az ifjú párbajtőrözőket:
„Hosszú idő óta az élmezőnybe tartozunk a szakágban, a versenyzőink rendre leteszik a névjegyüket a világkupaversenyeken, illetve a világ- és Európa-bajnokságokon. Kitűnő társaságról van szó, a fiúk rendkívül összetartó csapatot alkotnak. Persze, nem a semmiből bukkannak elő. A fiatalabb korosztály, a kadétok mezőnye is kiváló. Nekik idősebb Andrásfi Tibor a keretedzőjük, nagyszerű munkát végez, és tőle kerülnek hozzánk azok a gyerekek, akik a későbbiekben sikert sikerre halmoztak a juniorok között.”

Hogy mi lehet a sikerfolyam titka, arról a kétszeres olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívót, Imre Gézát is megkérdeztük:
„Ha a fiúk úgy folytatják, ahogyan elkezdték, továbbra is szárnyal majd a magyar párbajtőrvívás. A mostani társaság jó néhány versenyzője tagja a nemzetközi élvonalnak, így már a csapatba kerülésért is nagy a küzdelem, ami feltétlenül jót tesz a fejlődésnek és a motivációnak egyaránt. Több tényező is közrejátszik a sikerekben. Ilyen például, hogy a hazai versenyrendszer kiválóan felépített; az Olimpici-sorozatban például már kiskoruktól színvonalas viadalokon vesznek részt a gyerekek. De a kitűnő anyagi háttér is hasonlóan fontos, nem beszélve az edzők lelkiismeretes munkájáról, s persze a főszereplőkről, a versenyzőkről, akik példásan sikeréhesek.”

Az utánpótlás-válogatott tagjai a korosztályos viadalok mellett már a felnőttek között is véghez vittek kisebb-nagyobb bravúrokat. Nagy Dávid szeptemberben például rövid ideig vezette a hazai felnőttranglistát.

Ezzel együtt Imre Géza úgy gondolja, bár időnként már valóban „odaérnek” a fiatalok, néhány évre még szükség van, hogy a „nagyok” között folyamatosan sikeresek legyenek:
„Az utánpótlásból az elmúlt egy-két évben kiöregedett generáció esetében is láthatjuk: a korosztályváltás nem egyszerű, a fiatalok nem tudnak azonnal betörni a felnőttélmezőnybe. A lépcsőfok megugrásához rengeteg tapasztalat kell, s aligha lesznek ezzel másképpen a most remeklő srácok sem.”

A felnőtté válás azonban még odébb van, Andrásfiék egyelőre elsősorban az utánpótlás-viadalokra összpontosítanak. Az esztendő két fő korosztályos eseménye a szocsi Eb és a veronai vb lesz.

Kíváncsiak voltunk, vajon Eitner Kinga keretedző milyen eredménnyel lenne elégedett ezeken a fellépéseken:
„Természetesen érmekben gondolkozunk. Megcélozzuk a legfényesebbet is, de mindenképpen dobogós helyezésekben reménykedem. Csapatban az olaszokat nehezen tudjuk megszorongatni, a mostani évadban még nem is győztük le őket, de úgy készülünk, hogy már Szocsiban megtörjük ezt a szériát.”

Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.21 15:37:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az U18-as és az U21-es mezőnyben is nyert mérkőzést a mindössze 11 éves (!) Révész Bulcsú a szófiai sznúker Európa-bajnokságon. Az ötödikes fiú az összes meccsén kiválóan helytállt, még a sportág egyik legígéretesebb fiataljától, az angol Sean Maddocks-tól is sikerült frémet lopnia.

2018.02.11 14:55:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is részt vett a kecskeméti úszóünnepen, az Univer 24-en. A maratoni versenyen az iskolások óránkénti váltásban szálltak vízbe, a hatfős felnőttváltók pedig szombat éjjel 12 órás versenyen mérték össze tudásukat. Hosszú Katinka köszöntőjében a világ legjobb sportjának nevezte az úszást.

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.