HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.02.13 13:57 Frissítve: 2018.02.13 14:06

Vívás: új ifjú „aranygeneráció” körvonalazódik a fiúpárbajtőrben

Még a magyar vívósport pazar eredménylistáját tekintve is kitűnő sorozatot produkáltak a fiú junior párbajtőrözők az évad világkupa-sorozatában: öt magyar versenyző is dobogón végzett az eddigi három viadalon. Utánajártunk, mi lehet a sikerek titka, illetve mi várható a közelgő korosztályos Európa- illetve világbajnokságon.

HIRDETÉS

Bruckner Vince − utanpotlassport.hu Az előző év végén végén kiöregedett az utóbbi időszak hazai aranygenerációja a fiú párbajtőr-utánpótlás mezőnyéből. Bányai Zsombor egy esztendővel korábban, Siklósi Gergely, Esztergályos Patrik pedig 2017 nyarán lépett a felnőttkorosztályba.

Az elmúlt félév azonban bizonyította, pánikra nincs ok. Az „utódok” is szállítják a kitűnő eredményeket, a 2017/18-as korosztályos világkupa-viadalokon parádéztak a fegyvernem magyar képviselői. A három állomáson a válogatott öt tagja is érmet szerzett egyéniben, s ez – mondani sem kell – biztató a márciusi szocsi Európa-bajnokság előtt.

A négyes, amely párbajtőrben képviselheti a magyar színeket az idei junior-világversenyeken Jók közül a legjobbak. A négyes, amely párbajtőrben képviselheti a magyar színeket az idei junior-világversenyeken. Balról: Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Debnár Gergely Forrás: Magyar Vívó Szövetség

A négyes, amely párbajtőrben képviselheti a magyar színeket az idei junior-világversenyeken. Balról: Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Debnár Gergely  •  Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Andrásfi Tibor Rigában győzött, Udinében második lett, Nagy Dávid a görögországi Heraklionban szerzett ezüstérmet. Koch Máté és Debnár Gergely pedig egy-egy harmadik hellyel büszkélkedhet: az előbbi Szerbiában, az utóbbi Olaszországban állhatott dobogóra. Aztán jött a csattanó: az Eb-csapatból még így is kimaradó, s a hazai ranglistán akkor mindössze kilencedik Farkas Csaba a szerbiai Szabácson vk-versenyt nyert! Annál jobban semmi nem támasztja alá a hazai nívót, mint hogy Farkas másnap nem fért be a csapatviadalon szerepet kapott négy fiatal közé. Na meg az Eb-kvartettbe sem.

Mi sem természetesebb, mint hogy juniorok keretedzője, Eitner Kinga is felsőfokú jelzőkkel illeti az ifjú párbajtőrözőket:
„Hosszú idő óta az élmezőnybe tartozunk a szakágban, a versenyzőink rendre leteszik a névjegyüket a világkupaversenyeken, illetve a világ- és Európa-bajnokságokon. Kitűnő társaságról van szó, a fiúk rendkívül összetartó csapatot alkotnak. Persze, nem a semmiből bukkannak elő. A fiatalabb korosztály, a kadétok mezőnye is kiváló. Nekik idősebb Andrásfi Tibor a keretedzőjük, nagyszerű munkát végez, és tőle kerülnek hozzánk azok a gyerekek, akik a későbbiekben sikert sikerre halmoztak a juniorok között.”

Hogy mi lehet a sikerfolyam titka, arról a kétszeres olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívót, Imre Gézát is megkérdeztük:
„Ha a fiúk úgy folytatják, ahogyan elkezdték, továbbra is szárnyal majd a magyar párbajtőrvívás. A mostani társaság jó néhány versenyzője tagja a nemzetközi élvonalnak, így már a csapatba kerülésért is nagy a küzdelem, ami feltétlenül jót tesz a fejlődésnek és a motivációnak egyaránt. Több tényező is közrejátszik a sikerekben. Ilyen például, hogy a hazai versenyrendszer kiválóan felépített; az Olimpici-sorozatban például már kiskoruktól színvonalas viadalokon vesznek részt a gyerekek. De a kitűnő anyagi háttér is hasonlóan fontos, nem beszélve az edzők lelkiismeretes munkájáról, s persze a főszereplőkről, a versenyzőkről, akik példásan sikeréhesek.”

Az utánpótlás-válogatott tagjai a korosztályos viadalok mellett már a felnőttek között is véghez vittek kisebb-nagyobb bravúrokat. Nagy Dávid szeptemberben például rövid ideig vezette a hazai felnőttranglistát.

Ezzel együtt Imre Géza úgy gondolja, bár időnként már valóban „odaérnek” a fiatalok, néhány évre még szükség van, hogy a „nagyok” között folyamatosan sikeresek legyenek:
„Az utánpótlásból az elmúlt egy-két évben kiöregedett generáció esetében is láthatjuk: a korosztályváltás nem egyszerű, a fiatalok nem tudnak azonnal betörni a felnőttélmezőnybe. A lépcsőfok megugrásához rengeteg tapasztalat kell, s aligha lesznek ezzel másképpen a most remeklő srácok sem.”

A felnőtté válás azonban még odébb van, Andrásfiék egyelőre elsősorban az utánpótlás-viadalokra összpontosítanak. Az esztendő két fő korosztályos eseménye a szocsi Eb és a veronai vb lesz.

Kíváncsiak voltunk, vajon Eitner Kinga keretedző milyen eredménnyel lenne elégedett ezeken a fellépéseken:
„Természetesen érmekben gondolkozunk. Megcélozzuk a legfényesebbet is, de mindenképpen dobogós helyezésekben reménykedem. Csapatban az olaszokat nehezen tudjuk megszorongatni, a mostani évadban még nem is győztük le őket, de úgy készülünk, hogy már Szocsiban megtörjük ezt a szériát.”

Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.11 09:08:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

2018.11.10 13:40:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az év második legjobb európai ifjúsági korú sportolónőjének választották Késely Ajnát. A Kőbánya SC tizenötszörös junior Európa-bajnok és háromszoros ifjúsági olimpiai aranyérmes 17 éves versenyzőjét az osztrák kerékpáros Laura Stigger előzte meg, Késely a díjátadóról nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

2018.11.07 12:08:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első győzelmét a 2018/19-es évadban a női junior kézilabda-válogatott, a fiatalok az MTK Budapest elleni vereség után 28–26-ra legyőzték edzőmeccsen a Kisvárda alakulatát.

2018.11.07 08:18:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Legutóbb egy tizenegyszer újjáélesztett, végül sikerrel meggyógyított tizenhét éves dabasi labdarúgó esetével hallatott magáról Dr. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, a városmajori szívklinika igazgatója, aki nagy tapasztalatú szívgyógyászként az életmentő műveletekből is folyamatosan kiveszi a részét, miközben szakértő csapatával szervezetten éppen egy évtizede dolgozik azért, hogy kivédhető legyen a hirtelen szívhalál a sportolóknál. A nemzetközi hírű szakember – aki a fiatalkori szűrések fontosságáról is beszélt honlapunknak – meggyőződéssel vallja: a sportpályán, verseny, mérkőzés közben bekövetkező váratlan tragédia igenis megelőzhető.

2018.11.05 19:18:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Több, mint tíz év után hagyta el az érdi úszóklubot, és igazolt a Budapesti Honvédba a világ úszósportjának egyik legnagyobb ígérete, Milák Kristóf. A 18 éves versenyző, ahogyan ő fogalmazott, kicsit kinőtte előző egyesületét, ezért döntött a váltás mellett. Legfőbb célja, hogy nyugodt és tökéletes körülmények között készülhessen tovább két évvel a tokiói olimpia előtt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS